Καταπίεση και απελευθέρωση
15 μήνες μετά τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου: Ο φασίστας της Γλάδστωνος ξαναχτυπά

Αφροδίτη Φράγκου

 

Φασιστική επίθεση κατά της δημοσιογράφου της Εργατικής Αλληλεγγύης Aφροδίτης Φράγκου, στον τόπο δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλάδστωνος, έγινε στις 23 Δεκέμβρη με δράστη τον Αθανάσιο Χορταριά, μεσίτη και έναν από τους κατηγορούμενους για την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Ο Α. Χορταριάς είναι επίσης μέλος φασιστικής οργάνωσης. Η Αφροδίτη Φράγκου υπέβαλε μήνυση και στη συνέχεια καλέστηκε στην υποδιεύθυνση ασφαλείας Αθήνας όπου και αναγνώρισε τον δράστη από φωτογραφία.

Η δημοσιογράφος περνώντας τυχαία από το τόπο δολοφονίας του Zακ/Zackie διαπίστωσε ότι κάποιοι είχαν επιχειρήσει να καταστρέψουν μια φρεσκοφτιαγμένη ζωγραφιά (στένσιλ) που έφτιαξαν ακτιβιστές και ακτιβίστριες στη μνήμη του. Είχαν καλύψει με προκλητικό τρόπο το στένσιλ, με τρία μεγάλα μπλε χρυσό αυτοκόλλητα με δικέφαλο αετό όπου αναγράφονταν “Δικαιοσύνη για όλους”, προφανώς χλευάζοντας το αίτημα του κινήματος για την απονομή δικαιοσύνης στον Ζακ/Zackie.

Η δημοσιογράφος το αποκατέστησε, αποκαθηλώνοντας τα αυτοκόλλητα των φασιστών και σε αυτό το σημείο επενέβη ο Χορταριάς και της επιτέθηκε χτυπώντας την με γροθιά στο σαγόνι. Το θράσος και η αίσθηση ασυλίας ήταν τέτοια ώστε φώναζε διαρκώς “φώναξε την Αστυνομία, τι θα μου κάνει;” Αμέσως μετά, αποχώρησε και μπήκε σε στοά του οικήματος που βρισκόταν μπροστά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χορταριάς επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος για να δοκιμάσει την άνεση με την οποία μπορεί να διατηρεί την τραμπούκικη παρουσία και φασιστική του δράση εκεί. Τον περασμένο Ιούλιο είχε επιτεθεί φραστικά σε συνεργείο που γύριζε ντοκιμαντέρ στο σημείο της δολοφονίας. Ανάμεσά τους η δημοσιογράφος Άννα Νίνη και η δημοσιογράφος, και φίλη του Ζακ, Μαρία Λούκα. 

Τώρα, είχε ετοιμάσει μια οργανωμένη πρόκληση απέναντι στο ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα και όποιον/α ζητάει δικαιοσύνη για τον Ζακ, καθώς ήταν πιθανότατα ο ίδιος που είχε τυπώσει τα φασιστικά αυτοκόλλητα και τα είχε κολλήσει πάνω στο φρέσκο στένσιλ. Στη συνέχεια, με τον γνωστό σε όλους τουίτερ λογαριασμό “snake” -που χωρίς αμφιβολία του ανήκει- είχε κάνει ανάρτηση με την οποία, απευθυνόμενος στην Μαρία Λούκα, την προκαλούσε “να έρθει να τα κατεβάσει”. Κατόπιν την έστησε απέναντι από το κοσμηματοπωλείο για να επιτεθεί σε όποιον ή όποια τολμούσε να τα κατεβάσει. 

Η παρουσία της δημοσιογράφου στο σημείο ήταν τυχαία και θύμα αυτής της επίθεσης θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε ή οποιοσδήποτε. Δεν είναι λίγος άλλωστε ο κόσμος που θα τα ξεκολλούσε το ίδιο αυθόρμητα γιατί θα συνειδητοποιούσε ότι πρόκειται για μια φασιστική πρόκληση όχι μόνο σε βάρος του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος αλλά όλου του κομματιού της κοινωνίας που παλεύει για έναν καλύτερο κόσμο συνολικά. 

Στόχος του δράστη ήταν να δείξει ότι, ενώ είναι κατηγορούμενος για δολοφονία που έγινε μέρα μεσημέρι μπροστά στα μάτια δεκάδων και μπροστά σε κάμερες, έχει πλήρη ασυλία όταν τραμπουκίζει δημοσιογράφους, ακτιβιστές/τριες, δημοκράτες/τισσες πολίτες. Αυτό είναι άλλωστε το μήνυμα που έχει πάρει από την αστυνομία και τη δικαιοσύνη, όντας ελεύθερος να κυκλοφορεί εδώ και 15 μήνες που δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία.

Ανενόχλητος

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις ώρες αμέσως μετά την επίθεση στην Αφροδίτη Φράγκου, έκανε αναρτήσεις στο τουίτερ του, στοχοποιώντας την Αφροδίτη Φράγκου και την Άννα Νίνη, τακτική που είχε ακολουθήσει και μετά την επίθεση του Ιουλίου (όπου στοχοποιούσε την Άννα Νίνη που τον κατήγγειλε) και φυσικά μετά την ίδια τη δολοφονία του Ζακ χλευάζοντας ανενόχλητος το θύμα, για να συλληφθεί αργότερα, μόνο όταν αναγνωρίστηκε από το οπτικό υλικό και τις μαρτυρικές καταθέσεις. (Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτικής εμφάνισης μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα). 

Ανακοινώσεις συμπαράστασης έχουν ήδη απευθύνει μια σειρά από πρωτοβουλίες και συλλογικότητες. “Απαιτούμε να μπεί τέλος στην ασύδοτη τραμπούκικη δράση του εμπλεκόμενου στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία “Στην φυλακή οι δολοφόνοι της Ζackie-oh”. 

“Η Αφροδίτη είναι ακτιβίστρια δημοσιογράφος, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δραστήριο μέλος του αντιφασιστικού κινήματος και σύμμαχος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητάς μας” αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Proud Seniors Greece. “Είναι ένα δικό μας κομμάτι και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε σοκαρισμένοι και εξοργισμένοι. Απαιτούμε άμεσα την απόδοση δικαιοσύνης και την παραδειγματική τιμωρία του δράστη και δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα ανεχτούμε τέτοια φαινόμενα να μένουν ατιμώρητα, υποβαθμίζοντας την αξιοπρέπειά μας ως πολίτες και πληγώνοντας ακόμη περισσότερο τους δημοκρατικούς θεσμούς με έναν τρόπο χυδαίο και αήθη”.

“Tο περιστατικό σε συνέχεια των προηγουμένων εγείρει ερωτηματικά: πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος ήδη κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία, να κινείται με τέτοιο θράσος με επιθέσεις και στοχοποιήσεις στον φυσικό και διαδικτυακό δημόσιο χώρο, θράσος που αποκρυσταλώνεται στην φράση που εκστόμισε κατά την προχθεσινή επίθεση:«φώναξε την Αστυνομία, τι θα μου κάνει»” αναφέρει ανάμεσα σε άλλα σε ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία Justice for Zak/Zackie. “Όσοι αξιολόγησαν ότι η πολλαπλή και επαναλαμβανόμενη θανάτωση ενός ανθρώπου δεν είναι επαρκής λόγος για την προφυλάκιση τους και όσοι παραμένουν σιωπηλοί, επιδοκιμάζοντας τη βία είναι συνυπεύθυνοι στο επόμενο κακό που οι αμετανόητοι θα προκαλέσουν. Δεκαπέντε μήνες μετά και χωρίς καμία εξέλιξη στο δικαστικό σκέλος, εμείς δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την ατιμωρησία και το μίσος. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη δικαίωση και την αλήθεια. Η αγάπη θα νικήσει το μίσος. Οι ζωές μας έχουν αξία”.

“Ο ηθικός αυτουργός των φασιστικών, ρατσιστικών και σεξιστικών επιθέσεων που πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα είναι η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Απαιτούμε τη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία του φασιστοειδούς, που επιτέθηκε στην δημοσιογράφο Αφροδίτη Φράγκου” τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ.