Συνεχίζεται για τρίτη βδομάδα και μέχρι τις 12/1 όπως είχε προγραμματιστεί εξαρχής η απεργία διαρκείας των εργαζόμενων στον ΟΤΕ ενάντια στις απολύσεις και τις μεθοδεύσεις της διοίκησης να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις για νέα ΣΣΕ. Με πρωτοφανή ποσοστά συμμετοχής που στους τεχνικούς ξεπερνάνε το 70%, στους διοικητικούς φτάνουν μέχρι και το 60% ενώ πάνω από τα μισά καταστήματα σε όλη την χώρα δεν δούλεψαν κατά τη διάρκεια των γιορτών η απεργία είναι η πιο πετυχημένη κινητοποίηση που έχει οργανώσει η ομοσπονδία των εργαζόμενων (ΟΜΕ-ΟΤΕ) εδώ και χρόνια.
Νέα 3ωρη πανελλαδική στάση εργασίας αποφάσισαν για τη Δευτέρα 13/1, που λήγει το πρώτο απεργιακό κύμα, και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας στη 1μμ την ώρα που είναι προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση για τις παράνομες απολύσεις. Από τις 14 ως τις 18 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ προχωράνε σε συνελεύσεις και ενημερώσεις σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις αν η Διοίκηση εμμένει στην αδιάλλακτη στάση της. Στις 20/01 θα γίνει η νέα συνεδρίαση του ΔΣ προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Μεγάλες ήταν οι περιφρουρήσεις και οι συγκεντρώσεις μέσα στις δυο εβδομάδες των γιορτών τόσο έξω από το κεντρικό κτήριο του ΟΤΕ στο Μαρούσι, όσο και σε πολλά καταστήματα του κέντρου της Αθήνας αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα. Με συντονιστικά και επιτροπές αγώνα τοπικά ανά περιοχή οι εργαζόμενοι, μέλη των πολλών και διαφορετικών πρωτοβάθμιων σωματείων που υπάρχουν στον ΟΤΕ κατάφεραν να συντονιστούν και να περιφρουρήσουν την απεργία τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης που την Τρίτη 7/1 με την έναρξη της τρίτης βδομάδας απεργιακών κινητοποιήσεων το Συντονιστικό Όργανο της Απεργιακής Κινητοποίησης που έχει φτιαχτεί κάλεσε νέες περιφρουρήσεις σε όλα τα καταστήματα της πόλης από την Καλαμαριά, την Τούμπα και τη Βενιζέλου, μέχρι την Περαία και τα Διαβατά. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις τεχνικές υπηρεσίες που παρέμειναν κλειστές με μαζικές περιφρουρήσεις.
Απολύσεις
Η απεργία ξεκίνησε στις 21/12 μετά την ανακοίνωση της διοίκησης ότι θα προχωρήσει στις απολύσεις όσων εργαζόμενων στη φύλαξη του ΟΤΕ δεν δέχτηκαν να μεταφερθούν στην Group 4 που αναλαμβάνει εργολαβικά τη φύλαξη των εγκαταστάσεων και των καταστημάτων του ΟΤΕ. Παρά την τεράστια επιτυχία της απεργίας, η διοίκηση του ΟΤΕ όχι μόνο εμμένει στην αδιάλλακτη στάση της για τις απολύσεις, αλλά προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό χρησιμοποιώντας ιδιώτες εργολάβους για να λύσει τα τεχνικά προβλήματα που δημιουργούνται στο δίκτυο.
Από την άλλη ο διευθύνων της εταιρίας Μιχάλης Τσαμάζ έχει ετήσιες αποδοχές που ξεπερνάνε το ενάμισι εκατομμύριο ευρώ και αυτές χωρίς να υπολογίζει κανείς τα μπόνους που φτάνουν και ξεπερνάνε τις μισθολογικές του απολαβές. Σε παρόμοιες κλίμακες αποδοχών βρίσκονται αρκετές δεκάδες στελέχη της εταιρίας που έχουν έρθει από τον ιδιωτικό τομέα. Στην αντίπερα όχθη πάνω από 10.000 εργαζόμενοι (με κάθε είδους σχέσεις εργασίας) ζουν με μειωμένους μισθούς, πολλοί κάτω των 800 ευρώ.
“Η πραγματικότητα είναι πως η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Δεν πρέπει να κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Βάλαμε σαν στόχο να πάρουν πίσω τις απολύσεις και πρέπει αυτόν τον στόχο να τον πάμε μέχρι τέλος”, αναφέρει στην ΕΑ ο Λάμπρος Καστρινάκης από τα Χανιά, μέλος του ΔΣ της ΠΕΤ-ΟΤΕ, εκλεγμένος με την ΑΣΕ-ΟΤΕ.
“Η τελευταία αυτή εβδομάδα είναι πολύ σημαντική. Χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να μην επιτρέψουμε την τρομοκράτηση των συναδέλφων και το στήσιμο του απεργοσπαστικού μηχανισμού που απεργάζεται η διοίκηση. Εμείς στα Χανιά έχουμε φτιάξει ένα άτυπο συντονιστικό των εργαζόμενων στον ΟΤΕ σε όποιο σωματείο και αν είναι γραμμένοι και με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίσαμε την πολυδιάσπαση και καταφέραμε να κρατήσουμε τα καταστήματα κλειστά.
Τώρα χρειάζεται να κρατήσουμε μεγάλα ποσοστά συμμετοχής και σε αυτή την τελευταία εβδομάδα ώστε να σπάσουμε την αδιαλλαξία και να αναγκάσουμε τη διοίκηση να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μετά να οργανώσουμε τη συνέχεια για να κερδίσουμε όλες τις διεκδικήσεις μας”.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια τονίζεται πως: “Η απεργία διαρκείας των εργαζόμενων στον ΟΤΕ είναι μια μάχη για όλη την εργατική τάξη και χρειάζεται την στήριξή μας για να κερδίσει (...) Μαζί με τον αγώνα για να μην περάσουν αυτές οι επιθέσεις χρειάζεται να προβάλουμε και το αίτημα της επανακρατικοποίησης του ΟΤΕ. Ο ΟΤΕ ήταν η πρώτη μεγάλη δημόσια επιχείρηση που ιδιωτικοποιήθηκε. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, αποδείχθηκε καθαρά ότι οι χαμένοι της ιδιωτικοποίησης είναι οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ. Μόνοι κερδισμένοι η Deutsche Telekom και οι μεγαλοδιευθυντές του ΟΤΕ”.