Αντιπολεμικό κίνημα
Αντιπολεμικά συλλαλητήρια

11/1, Αντιπολεμική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Αθήνα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Γενάρη στην Αθήνα το αντιπολεμικό συλλαλητήριο που κάλεσαν από κοινού πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς, αντιπολεμικές κινήσεις και κοινωνικοί φορείς με σύνθημα “έξω οι ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή, όχι στον πόλεμο με το Ιράν, καμιά εμπλοκή της Ελλάδας, έξω οι βάσεις του θανάτου”. Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στην Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα αντιπολεμικό συλλαλητήριο γινόταν στο Λονδίνο ενώ το αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ ετοιμάζεται να απαντήσει στην πολεμική πρόκληση του Τραμπ με πανεθνική μέρα δράσης στις 25 Γενάρη.

«Είμαστε κατά του πολέμου και είναι πολύ σημαντικό ότι είμαστε ενωμένοι εδώ από όλες τις πλευρές, γιατί αυτά τα μηνύματα θα πρέπει να μας ενώνουν. Δεν πρέπει να σταματήσει στο δρόμο όλο αυτό, πρέπει να βγούμε στις γειτονιές, παντού να κινητοποιήσουμε τον κόσμο. Η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται στο δρόμο της προσφυγιάς προς την Ευρώπη, ως τρίτη γενιά πρόσφυγας δεν μπορεί να μην δείχνουμε την αλληλεγγύη μας σε αυτό το θέμα» μας λέει η Εύη από την Καλλιθέα. 

Η πορεία με παλμό και μαζική παρουσία νεολαίας και εργαζομένων ξεκίνησε από το Σύνταγμα και κατέληξε στην Αμερικανική Πρεσβεία ενώ ανάμεσα στα συνθήματα που φωνάχτηκαν ήταν: «Κάτω τα χέρια από το Ιράν, καμιά συμμετοχή στον πόλεμο του Τραμπ», «Στη Μέση Ανατολή ο Τραμπ δολοφονεί και ο Μητσοτάκης συναινεί», «Τη Σούδα κλείστε τα σύνορα ανοίξτε», «Άγκυρα-Αθήνα-Λευκωσία, εχθρός μας το κεφάλαιο και η στρατοκρατία», «Ειρήνη δεν φέρνει ο αγωγός εμείς δεν πολεμάμε για τις ΑΟΖ», «Έλληνες και Τούρκοι, εργάτες ενωμένοι», «Μαζικές προσλήψεις, αυξήσεις στους μισθούς και όχι δαπάνες για τους εξοπλισμούς».

«Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία γεγονότα είναι πολύ ανησυχητικές και για την δική μας περιοχή. Είναι πολύ σημαντικό και εμείς σαν φοιτητές να συμμετέχουμε στο αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, να το αγκαλιάσουμε στις σχολές, αλλά και στους χώρους εργασίας. Σήμερα είχαμε αποφάσεις συλλόγων από τα ΔΣ διαφόρων σχολών και θα ανοίξουμε το θέμα και στις συνελεύσεις που έρχονται λόγω των εξελίξεων στην εκπαίδευση», μας λέει ο Τάσος Ρίζος από το Γεωλογικό και την ΑΡΙΣ.

«Οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν θα ανεχτούν να γίνουν κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών. Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στις επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράν και καμιά συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να κλείσουν οι βάσεις και να ξεκουμπιστούν από τη χώρα οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Αυτό που θέλουν οι εργαζόμενοι είναι δουλειά, είναι ειρήνη και μια δίκαιη κοινωνία», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Θανάσης Διαβολάκης, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά με την Ανταρσία στο Λιμάνι. 

Στην κορυφή της διαδήλωσης τέθηκε το κοινό πανό των συλλογικοτήτων και ακολούθησαν τα πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της Συμμαχίας Σταματήστε τον πόλεμο, του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, της ΛΑΑΣ, της ΛΑΕ, του ΜΕΡΑ 25, της ΟΚΔΕ, του Κόκκινου Δικτύου και άλλων συλλογικοτήτων. Στην πορεία συμμετείχαν επίσης Παλαιστίνιοι, Κούρδοι και Τούρκοι αγωνιστές καθώς και αντιπροσωπεία της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας “Η Ενότητα”. «Δεν θέλουμε πόλεμο. Οι Αμερικάνοι για να ελέγχουν τα πετρέλαια, κοροϊδεύουν τον κόσμο. Δεν ξεχνάμε ότι έχουν δολοφονήσει εκατομμύρια ανθρώπους, τους λέμε έξω από την Μέση Ανατολή, έξω από την Ελλάδα, όχι στον πόλεμο. Λέμε στις κυβερνήσεις να μη συμμετέχουν στον πόλεμο του Τραμπ», μας είπε ο πρόεδρος της κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ.

“Είμαστε αδέρφια”

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν δουλειά να βομβαρδίζουν ούτε στο Ιράν, ούτε στο Ιράκ ούτε πουθενά. Μπορεί ο Σουλεϊμανί να είναι ένας δολοφόνος αλλά ας αφήσουν τους δολοφόνους να τους τακτοποιήσουν τα κινήματα που παλεύουν μέσα στο Ιράν ή στο Ιράκ, στην Τουρκία στη Μέση Ανατολή. Ο λαός, οι εργάτες, στην Ελλάδα, στην Τουρκία, σε όλες τις χώρες, είμαστε αδέλφια. Πρέπει να πολεμήσουμε μαζί ενάντια στον  πόλεμο που ωφελεί μόνο τις κυρίαρχες τάξεις στις χώρες μας. Αυτές πρέπει να παλέψουμε» μας λέει ο Μπουράκ από την Τουρκία.

«Οι ανταγωνισμοί μικροί και μεγάλοι στην περιοχή μας έχουν χτυπήσει κόκκινο. Στη χώρα μας ο κόσμος πεθαίνει από το κρύο και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος της φροντίδας με ελλείψεις προσωπικού. Απαιτούμε τα λεφτά, αντί για F35, να δοθούν για την Υγεία» μας λέει η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων νοσοκομείου Γεννηματάς. «Σε αυτό τον κόσμο δεν υπάρχουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι, δεν υπάρχουν Τούρκοι και Έλληνες, υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, ισχυροί και αδύναμοι. Και εμείς ξέρουμε με ποια πλευρά είμαστε», συνέχισε.  

«Ήρθαμε στην διαδήλωση από την πλατεία στου Γκύζη όπου κάναμε αντιπολεμική εξόρμηση. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη, υπογράφουν το κείμενο αγοράζουν την Εργατική Αλληλεγγύη. Διαδηλώνουμε σήμερα μαζί με το αντιπολεμικό κίνημα του Λονδίνου και βέβαια των ΗΠΑ που έχει αρχίσει να ξεσηκώνεται. Χρειάζεται να το οργανώσουμε σε κάθε γειτονιά, κάθε εργασιακό χώρο, σχολείο και σχολή» μας είπε η Τερέζα, φοιτήτρια Φιλοσοφικής.


Θεσσαλονίκη

Εκατοντάδες διαδήλωσαν το Σάββατο 11 Γενάρη και στη Θεσσαλονίκη, στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που κάλεσαν από κοινού πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς. 

Με δικό τους πανό συμμετείχαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, η ΟΚΔΕ, η ΛΑΑΣ, ο ΠΑΚΣ-Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός. Η πορεία κινήθηκε στους δρόμους του κέντρου της πόλης, ενώ παρέμεινε για αρκετή ώρα έξω από το προξενείο των ΗΠΑ φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα. Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες του ΣΕΚ διαδήλωσαν με πανό που έγραφε: “Όχι Πόλεμο στο Ιράν! Ρατσισμός-Λιτότητα-Πολεμοκαπηλεία, κάτω η Νέα Δημοκρατία”.