Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Η Πολιτική Αγωγή αποδομεί την εισαγγελική πρόταση

14/1, Αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από τη δίκη της Χ.Α. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Οι αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής ξεκίνησαν κατά την 401η συνεδρίαση (8/1/2020) την ίδια ώρα που αντιφασίστριες και αντιφασίστες συγκεντρώθηκαν για μια ακόμη φορά έξω από την αίθουσα του Εφετείου απαιτώντας να μη γίνει δεκτή από το δικαστήριο η εισαγγελική πρόταση που απαλλάσσει τη Χρυσή Αυγή. Από τις πρώτες κιόλας ώρες των αγορεύσεων έγινε φανερό πόσο διάτρητη είναι η εισαγγελική πρόταση, αλλά και πόσο ενδελεχή δουλειά έχει κάνει η πολιτική αγωγή. Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής σύνδεσαν αριστοτεχνικά όλες τις υποθέσεις μεταξύ τους και με την εγκληματική οργάνωση, τεκμηρίωσαν την ύπαρξη ναζιστικής ιδεολογίας και περιέγραψαν τη δομή και το σχέδιο της Χρυσής Αυγής στηριζόμενοι σε έναν τιτάνιο όγκο στοιχείων που οι ίδιοι είχαν φροντίσει να φτάσουν στο ακροατήριο όπως έπρεπε. Πρόκειται για ιστορικής σημασίας αγορεύσεις, που συμπυκνώνουν τόσο τη φύση της φασιστικής απειλής όσο και τη μάχη να τσακιστεί.


Χρύσα Παπαδοπούλου
συνήγορος οικογένειας Φύσσα

«20 Απριλίου 2015. Την πρώτη μέρα που συνεδρίασε το Δικαστήριο, οι φίλοι του Παύλου Φύσσα και μάρτυρες του κατηγορητηρίου, Μαντάς και Ξυπόλυτος, δέχθηκαν βίαιη επίθεση από συγκεντρωμένα μέλη της ΧΑ προσερχόμενοι στο Δικαστήριό σας», ξεκίνησε η αγόρευση της Χ. Παπαδοπούλου. «Η προσπάθεια κατατρομοκράτησης των συγκεκριμένων μαρτύρων αλλά και στο πρόσωπο αυτών, όλων των υπολοίπων, έπεσε στο κενό».

Η συνήγορος της οικογένειας Φύσσα θύμισε πώς μέσα από τα στοιχεία προκύπτει ότι η ΧΑ είναι ένα σχέδιο που ο Μιχαλολιάκος έβαλε σε εφαρμογή από τη δεκαετία του ’80, ιδρύοντας τον Λαϊκό Σύνδεσμο Χρυσή Αυγή και δηλώνοντας προσχηματικά στον Άρειο Πάγο τη συμμόρφωση της οργάνωσης στο δημοκρατικό πολίτευμα. «Γίναμε κόμμα για να μην μας έχουν στη γωνία και λένε ‘η συμμορία της Χρυσής Αυγής’». Τη δήλωση αυτή του Μιχαλολιάκου το δικαστήριο τη γνωρίζει από τα αναγνωστέα έγγραφα. Στη συνέχεια η συνήγορος θύμισε την εμφάνιση της ΧΑ στο δρόμο από τη δεκαετία του ‘90 μέχρι την κλιμάκωση στο δρόμο τον Σεπτέμβρη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Η συνήγορος της οικογένειας Φύσσα αποδόμησε τις ανακρίβειες της εισαγγελικής πρότασης, όπως το ότι ο Ρουπακιάς δεν είχε μιλήσει τηλεφωνικά με άλλους κατηγορούμενους και ότι οι χρυσαυγίτες που βρέθηκαν στο σημείο της δολοφονίας δεν ήταν οπλισμένοι, αναφερόμενη στα αδιάσειστα στοιχεία από την άρση απορρήτου των τηλεφώνων των χρυσαυγιτών και από τα σήματα των αστυνομικών που ήταν παρόντες στην επίθεση. Όσο για το ότι δεν μπορεί να τεκμηριωθεί η στοχοποίηση του Παύλου Φύσσα από την οργάνωση, η Χ. Παπαδοπούλου απάντησε με πολλές πηγές (τηλέφωνα; καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, κατάθεσεις πρώην μελών και απολογία Ν. Τσορβά), αλλά και με τον τρόπο που ξετυλίχτηκε η επίθεση. Οι αυτόπτες μάρτυρες έδωσαν την εικόνα ότι οι επιτιθέμενοι ήξεραν ποιος ήταν ο στόχος –ο Ρουπακιάς συγκεκριμένα σταμάτησε και ρώτησε τον Φύσσα πού είναι η Κεφαλληνίας, όχι γιατί δεν ήξερε, αλλά για να τον «ζυγίσει» πριν κάνει την κυκλωτική κίνηση με το αυτοκίνητο κι επιτεθεί.

Για τους συνεργούς του Ρουπακιά, τους 17 κατηγορούμενους του τάγματος εφόδου της Νίκαιας, που η εισαγγελέας πρότεινε να απαλλαγούν από την κατηγορία, η Χ. Παπαδοπούλου ξεσκέπασε αναλυτικά τις αντιφάσεις τους και και έδειξε τη συμμετοχή τους. «Διαλύονται μόνο όταν ο Ρουπακιάς έχει ολοκληρώσει την επίθεση και έχει μαχαιρώσει τον Παύλο, γιατί ακριβώς ήξεραν» τι επρόκειτο να κάνει. Έδειξε επίσης πέρα από κάθε αμφιβολία τον σημαντικό ρόλο τους μέσα στην οργάνωση συνολικά. Ο δε ρόλος της ηγεσίας αποκαλύπτεται από τα ιεραρχικά τηλεφωνήματα του τάγματος προς τους ανωτέρους, καθώς και από την προσπάθεια συγκάλυψης ήδη από τα πρώτα λεπτά μετά τη δολοφονία.

Απάντησε αποστομωτικά στον «προβληματισμό» της εισαγγελέως «ποιο το όφελος της ΧΑ από τη δολοφονία». «Η κυριαρχία της στο δρόμο, η επιβολή του μηνύματός της, το οποίο δεν είναι άλλο από τη βία... Θέλεις με τις πράξεις σου να δείξεις ποιος κάνει κουμάντο στο δρόμο», τόνισε η Χ. Παπαδοπούλου. «Το Σεπτέμβριο του 2013, υπήρχε εντολή κλιμάκωσης της δράσης της ΧΑ: κατά μέτωπο στο ΚΚΕ, μέσα στο σπίτι του. Στον Μελιγαλά: τι αριστεροί, τι δεξιοί; Εναντίον όλων». 

“Εάν είχαν όλα κυλήσει όπως στις προηγούμενες επιθέσεις και οι δράστες διέφευγαν, πείτε μου εσείς ποιος αυτόπτης μάρτυρας θα τολμούσε να πάει να καταθέσει αυτά που είδε, στην περιοχή που ζει [...] Κουμάντο και στο Κερατσίνι, θα έκανε ο χρυσαυγίτης, αυτό θα ήταν το όφελος της ΧΑ από τη δολοφονία Φύσσα”. 

“[Απαλλαγή των κατηγορούμενων] θα σημάνει την επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου της ΧΑ στους δρόμους, ανοίγοντας ένα νέο κύκλο βίας και ναζιστικής τρομοκρατίας, νομιμοποιημένα πλέον και με τη βούλα της Ελληνικής Δικαιοσύνης. [...] 'Εχετε στα χέρια ό,τι χρειάζεται και πολλά περισσότερα, έχει αποδειχθεί η κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης οργάνωσης, από το τελευταίο μέλος της μέχρι τον Αρχηγό της. Για λογαριασμό των θυμάτων και των οικογενειών τους, αλλά και για λογαριασμό ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας και εν ονόματι της Δημοκρατίας”, έκλεισε η Χ. Παπαδοπούλου και χειροκροτήθηκε από τους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες στο ακροατήριο.


Κώστας Σκαρμέας
συνήγορος Αιγύπτιων αλιεργατών

Τη σκυτάλη πήρε ο Κώστας Σκαρμέας, συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, (402η-403η συνεδρίαση, 9 και 14/1). Στον ισχυρισμό της εισαγγελικής πρότασης ότι δεν πρόκειται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, τόνισε: «και μόνο από τα χτυπήματα και τη σφοδρότητά τους, σε κρανίο και πνεύμονα, συνάγεται ο δόλος της ανθρωποκτονίας, χωρίς να συνυπολογίσουμε καν τα 15 άτομα εναντίον ενός και τα ξύλα και σίδερα που χρησιμοποιήθηκαν σαν φονικά όπλα. […] καθώς και τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα η πράξη (νύχτα, το θύμα κοιμόταν, δεν είχε διέξοδο διαφυγής)».

Τεκμηρίωσε αναλυτικά το ότι ο Πανταζής ήταν αναμφίβολα επικεφαλής της επίθεσης, αλλά και κεντρικός στην οργάνωση: σύνδεσμος μεταξύ ηγεσίας και φυσικών αυτουργών, επικεφαλής επιθέσεων, παραλίγο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ακόμη και το 2019. Τόνισε τη σχέση της συγκεκριμένης επίθεσης και των κατηγορούμενων με τη Χρυσή Αυγή: «Οι Μαρίας, Παπαδόπουλος, Ευγενικός και Αγριογιάννης συμμετείχαν σε πλήθος συναντήσεων με άλλα μέλη της Χ.Α από διάφορες περιοχές, τα τηλέφωνά τους ήταν διαθέσιμα και στην Τοπική Περάματος και στην Τοπική Νίκαιας όπως προκύπτει απ’ το έγγραφο στον σκληρό του Πατέλη».

Έδειξε τον κεντρικό σχεδιασμό της επίθεσης από την ηγεσία. Άρθρο που στοχοποιεί τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, προαναγγελία της επίθεσης από τον Λαγό 6 ώρες πριν αυτή γίνει, ακόμη και αποδοχή του ότι «οι Αιγύπτιοι θα δίνουν λόγο στη ΧΑ», στην απολογία του.

«Η συνένωση των δικογραφιών ανέδειξε ενώπιον της δικαιοσύνης τη μεγάλη εικόνα, που φυσικά την φώναζαν χρόνια και δημοσιογράφοι και πολιτικοί και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας», σημείωσε μιλώντας για την εγκληματική οργάνωση.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα τρία επίπεδα στα οποία βλέπουμε την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης: πρώτο, η ύπαρξη ταγμάτων εφόδου που αποδεικνύεται από πλήθος μαρτύρων κατηγορίας, ανάμεσα στους οποίους πρώην μέλη, από έγγραφα στα κινητά και τους υπολογιστές των κατηγορούμενων, από δεκάδες καταδικαστικές αποφάσεις από τη δεκαετία του ‘90 μέχρι σήμερα. Τα τάγματα περνούν στρατιωτική εκπαίδευση, έχουν συγκεκριμένη ενδυμασία, διαθέτουν όπλα. 

Δεύτερο, η πειθαρχία και η ιεραρχία. Η απάντηση στο ερώτημα αν οι πυρηνάρχες δρούσαν μεμονωμένα ή κάτω από τη γραμμή της ηγεσίας είναι κατηγορηματικά το δεύτερο. Το βίντεο Πατέλη «ό,τι κινείται σφάζεται» συμπυκνώνει, τόνισε ο Κ. Σκαρμέας, το άρθρο 187 περί εγκληματικής οργάνωσης: «Βλέπουμε την επιχειρησιακή εγκληματική δράση άνω των τριών ατόμων: “θα φύγει από εδώ πέρα μία ομάδα, 20-30 ατόμων, η οποία θα είναι τούμπανο, από όλα”. Την ιεραρχικη δομη: “ό,τι γραμμή πέσει, αυτή θα ακολουθήσουμε. Μαθαίνω, ρωτάω, μου απαντάνε και σας έρχεται μήνυμα”. Την επιδίωξη κακουργημάτων: “Δε θα μείνει τίποτα όρθιο. Τίποτα! Ό,τι κινείται, σφάζεται”. Ακόμα και τον δόλο: “Κάντε το σταυρό σας, να έρθει το μήνυμα ΝΑΙ”, θέλουν να συμμετέχουν στις επιθεσεις της οργάνωσης, ανυπομονούν».

Τρίτο, ο κεντρικός σχεδιασμός της εγκληματικής δράσης, ο οποίος αποδεικνύεται από τη φυσική παρουσία βουλευτών σε επιθέσεις και εκπαιδεύσεις, τη γνώση, έγκριση και συγκάλυψη των επιθέσεων και τις διακηρύξεις των στελεχών που δείχνουν τη γραμμή της ηγεσίας, την επιδίωξη για δολοφονικές πράξεις. «“Παίζει να πέθανε” λέει ο Τσακανίκας, “Ό,τι κινείται, σφάζεται” λέει ο Πατέλης, “Θα ταλαντεύονται απ’ τον κρεμασμένο τους λαιμό” λέει ο Μάστορας, “Μέχρι το βράδυ θα έχεις νεκρούς” λέει ο Κασιδιάρης, “Ελπίζουν να σφάξει ένας Χρυσαυγίτης έναν ξένο, θα πάρουμε 20% τότε” λέει ο Μιχαλολιάκος».

Έκλεισε τονίζοντας ότι «το αίμα του Παύλου Φύσσα θα είναι η αρχή της δράσης της Χ.Α., όχι το τέλος όπως έγινε το 2013 με τις διώξεις», αν η ΧΑ απαλλαγεί. «Στο Συνεργείο η δικογραφία έμεινε στα συρτάρια και δύο μήνες μετά πέθαινε ο Παύλος Φύσσας από τα ίδια μέλη της Τοπικής Νίκαιας που ήταν και στο Συνεργείο, παρόλο που όπως αναγνώσατε η αστυνομία είχε εξαρχής τις πινακίδες και του Λαγού και του Πατέλη και του Σταμπέλου και του Δήμου και του Κομιανού και των υπόλοιπων Χρυσαυγιτών. Αν είχε γίνει το ελάχιστο τότε, τον Ιούλιο του 2013, ο Παύλος Φύσσας θα ήταν σήμερα ζωντανός».