Εκπαίδευση και νεολαία
Νέα από τις Σχολές: Πάμε για νέο κύκλο με συνελεύσεις και καταλήψεις

Φιλοσοφική Αθήνας

Από τις 4 Δεκέμβρη του '19 ξεκίνησαν οι εγγραφές για το νέο πρόγραμμα του ΕΚΠΑ, με τίτλο «BA Program in the Archaeology, History and Literature of Ancient Greece». Πρόκειται για ένα νέο αγγλόφωνο τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής με αντικείμενο την αρχαιολογία, που απευθύνεται σε πολίτες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Είναι το πρώτο τμήμα με δίδακτρα τα οποία είναι 6.000 το έτος (συνολικά 24.000) και η αρχή της εφαρμογής διδάκτρων στη δημόσια εκπαίδευση, καθώς  ακολουθούν κι άλλα τμήματα με βάσει το νέο νόμο που έρχεται για ψήφιση στις 25 Ιανουαρίου. 

Η κίνηση αυτή καταργεί ουσιαστικά το θεσμό της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας και παρακάμπτει το άρθρο 16, όπως και ο νόμος που ψηφίστηκε για εξίσωση πτυχίων δημόσιων με ιδιωτικών κολεγίων. 

Την Τετάρτη 15/1 υπάρχει νέα Γενική Συνέλευση. Ο σύλλογος της Φιλοσοφικής από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς είχε μπει σε τροχιά αγώνων και συντονίστηκε με τους υπολοίπους Φ.Σ. και το κύμα καταλήψεων που έδωσε την πρώτη απάντηση στα σχεδία του Υπουργείου. Τώρα καθώς έρχεται η ψήφιση των νομοσχεδίων είναι η ώρα για κλιμάκωση με καταλήψεις και κεντρικά συλλαλητήρια.


Πάντειο

Την Τετάρτη πάμε για γενική συνέλευση στο Πάντειο, σε συντονισμό με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους. Έχουμε ακόμα μπροστά μας τους νόμους για την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων, την εντατικοποίηση των σπουδών μας, την συρρίκνωση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Εν μέσω εξεταστικής η κυβέρνηση πρέπει να μας βρει στους δρόμους και με κατειλημμένες σχολές. Η χρηματοδότηση μέσω αξιολόγησης είναι ένα μέτρο-κλειδί για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και είναι μια μάχη που έχουμε να δώσουμε για να αναδειχθεί ως κέντρο του φοιτητικού κινήματος. 

Οι πολεμικές προκλήσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στο Αιγαίο για τις ΑΟΖ την ίδια ώρα που εκεί πνίγονται πρόσφυγες, όλα αυτά αφορούν το φοιτητικό κίνημα και η νεολαία πρέπει να μπει μπροστά. Την ίδια στιγμή που η πρυτανεία στο Πάντειο μιλάει συνεχώς για την έλλειψη κονδυλίων για την σχολή, μέσα στα χριστούγεννα έσπασε στέκια συλλογικοτήτων της σχολής για να τα κάνει μικρές αίθουσες και εσβησε το αντιρατσιστικό γκραφιτι για τους πρόσφυγες που είχε κάνει η κατάληψη. Δεν έχουν λεφτα για τις ανάγκες μας, αλλά εχουν για την προσπάθεια τους να μας επιβάλλουν ένα αποστειρωμένο πανεπιστήμιο, ανοιχτό για τις εταιρείες και τους χορηγούς αλλα οχι για τους φοιτητές. Δεν θα περάσει αυτή η επίθεση θα οργανώσουμε την μαζική απάντηση του κινήματος μας.

ΣΕΚ Πάντειο

Ορχηστρικής Τέχνης

Από τις 08/01 ο φοιτητικός σύλλογος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) προέβη σε κατάληψη του κτηρίου της σχολής στην οδό Ομήρου 55-57. Η ανυπαρξία σταθερού διδακτικού προσωπικού, η υποχρηματοδότηση και οι σοβαρές ελλείψεις σε κατάλληλες και ασφαλείς κτιριακές υποδομές είναι μερικά μόνο απ’ όσα καταγγέλλουν οι σπουδαστές. 

Η μοναδική δημόσια, κρατική σχολή χορού στην Ελλάδα, ακολουθεί εδώ και χρόνια μια εξελικτική πορεία υποβάθμισης, που κορυφώθηκε φέτος με την απαράδεκτη καθυστέρηση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. 

Απ’ ότι καταγγέλλουν οι φοιτητές, μετά από τον σεισμό του Ιουλίου, μια από τις τρεις αίθουσες όπου διεξάγονται τα μαθήματα κρίθηκε ακατάλληλη, με αποτέλεσμα τρία σπουδαστικά έτη να προσπαθούν να χωρέσουν σε δύο αίθουσες – κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί σε μη σταθερό εβδομαδιαίο πρόγραμμα.

“Οι προσλήψεις των καθηγητών και των μουσικών εξακολουθούν να παραμένουν στον αέρα ενώ τα μαθήματα χορού γίνονται χωρίς συνοδεία μουσικών”, υπογραμμίζουν. 


ΑΣΚΤ

Λίγες μέρες πριν κλείσουν οι σχολές για τις γιορτές, ο φοιτητικός σύλλογος της ΑΣΚΤ μέσα από απόφαση της γενικής του συνελευσης οργάνωσε διαμαρτυρία στην σύγκλητο για τις συνεχείς περικοπές. Ο πρύτανης της σχολής παρόλο που προσπάθησε να αμυνθεί λέγοντας οτι για τις περικοπές και για το άνοιγμα της σχολής σε ιδιώτες ευθύνεται το υπουργειο με την πετσοκομμένη χρηματοδότηση για την σχολή, δεσμεύτηκε οτι θα δεν θα προχωρήσει σε νέες περικοπές των βασικων αναγκων της σχολής. 

Αντίθετα αμέσως μολις άνοιξε η σχολή μετά τις γιορτές των χριστουγέννων μάθαμε οτι ξαφνικά απολύθηκαν 5 απο τα μόλις 13 μοντέλα που δουλευαν στη σχολή. Είναι μια αποφαση σκάνδαλο γιατί η υποστελέχωση των μοντέλων ήταν ετσι και αλλιώς μεγάλη αφοϋ τα μοντέλα πρέπει να χωριστουν σε 15 εργαστήρια. Αντί για προσλήψεις, απολύσεις. Τα μοντέλα αυτά δούλευαν με εξευτελιστικούς μισθούς με ολιγόμηνες συμβάσεις πάνω από 20 χρόνια στη σχολή και ξαφνικά πετιούνται στον δρόμο και στην ανεργία. Απέναντι σε αυτό το μέτρο συντάσονται και αρκετοί καθηγητές οι οποίοι τονιζουν οτι η σχολή δεν μπορει να λειτουργήσει με τόσα λίγα μοντέλα. Ο σύλλογός μας συμμετείχε στις μεγάλες κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος το προηγούμενο διάστημα με εβδομαδιαίες μαζικές γενικές συνελεύσεις και καταλήψεις.Οργανώνουμε πάλι συνέλευαη αυτή την Τετάρτη για να συζητήσουμε την απάντηση μας στις νέες περικοπές της κυβέρνησης και της πρυτανείας.Διεκδικούμε την αμεση επαναπροσληψη των απολυμένων και θα το διεκδικήσουμε με όλους τους τρόπους.

Γιάννης Μαλινάκης
ΑΣΚΤ