Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Σαχζάτ Λουκμάν - Δεν ξεχνάμε-στη φυλακή οι νεοναζί

«Δεν ξεχνάμε – Δεν συγχωρούμε – Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής» ήταν το μήνυμα που έστειλε η μαζική αντιφασιστική διαδήλωση την Παρασκευή 17 Γενάρη στα Πετράλωνα, στα επτά χρόνια από τη δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν. Η διαδήλωση, που κάλεσαν η ΚΕΕΡΦΑ, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας «Η Ενότητα», τοπικά σωματεία, φορείς και συλλογικότητες, έγινε παρουσία του πατέρα του Σαχζάτ Λουκμάν, Χαντίμ Χουσεΐν. Μαθητές και μαθήτριες από το Μουσικό Σχολείο Κολωνού τη συνόδεψαν με τα όργανά τους, συγκινώντας διαδηλωτές και περαστικούς.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία Μερκούρη για να τιμήσει για άλλη μια χρονιά την επέτειο. «Σας ευχαριστώ που είστε εδώ, όπως και όλους έχουν αυτά τα χρόνια δώσει τη μάχη ενάντια στους φασίστες και ιδιαίτερα την ΚΕΕΡΦΑ» είπε στην ομιλία του ο Χαντίμ Χουσεΐν, «Όταν ξεκίνησα να έρθω στην Ελλάδα πρώτη φορά, σκεφτόμουν ποιος θα με βοηθήσει τόσο μακριά. Τελικά δεκάδες χιλιάδες ήσασταν στο πλευρό μου». Τους μεγάλους αγώνες του αντιφασιστικού κινήματος ενάντια στις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, για να καθίσουν στο σκαμνί οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, θύμισε ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, δηλώνοντας την αποφασιστικότητα των μεταναστών να συνεχιστεί ο αγώνας για την καταδίκη τους.

«Δικαίωση για τον Σαχζάτ Λουκμάν, τον Παύλο Φύσσα και όλα τα θύματα της ναζιστικής συμμορίας απαιτούν οι φοιτητές που έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή του αντιφασιστικού κινήματος», είπε η Παναγιώτα Ζυντίλη από την ΚΕΕΡΦΑ Παντείου. Στον επόμενο μεγάλο σταθμό του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος, τη διεθνή ημέρα δράσης στις 21 Μάρτη, κάλεσε ο Δημήτρης Τσώλης από την ΚΕΕΡΦΑ Πετραλώνων.

«Έχουμε μια κυβέρνηση ρατσιστών δολοφόνων που αφήνει τα ΜΑΤ να σεργιανίζουν στις γειτονιές μας, την ίδια στιγμή που φέρνει το δολοφόνο Χαφτάρ από τη Λιβύη χτυπώντας τα τύμπανα του πολέμου», είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, «Δεν θα τους αφήσουμε να στρώσουν ξανά το δρόμο στους φασίστες, να στείλουν στρατό στη Λιβύη για τις ΑΟΖ και τα πετρέλαια». Όλοι οι ομιλητές απαίτησαν την καταδίκη των δολοφόνων του Σ. Λουκμάν που είναι κατηγορούμενοι στη δίκη της Χρυσής Αυγής για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά και όλης της ναζιστικής συμμορίας ενάντια στην εισαγγελική πρόταση απαλλαγής της.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους των Πετραλώνων. Εργαζόμενοι/ες από το ΥΠ.ΠΟ με το πανό τους αλλά και από άλλους χώρους, φοιτητές/ριες από πολλές σχολές με το πανό των ΚΕΕΡΦΑ Παντείου και ΑΣΚΤ, μέλη του ΣΕΚ και άλλων οργανώσεων της αριστεράς, κόσμος όλων των ηλικιών από τη γειτονιά βάδισαν μέχρι το σημείο της δολοφονίας του Σ. Λουκμάν με αντιφασιστικά, αντιρατσιστικά και αντιπολεμικά συνθήματα. «Διαδηλώνουμε σήμερα κατά του φασισμού και της πολεμοκαπηλείας, ενάντια στην εισαγγελική πρόταση απαλλαγής και επανομιμοποίησης της Χρυσής Αυγής», μας είπε ο Γιάννης Μαλινάκης από την ΑΣΚΤ, «Στη σχολή μου έχουμε ήδη ξεκινήσει να οργανώνουμε την 21 Μάρτη και όλες τις μάχες με επιτροπές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, με φεστιβάλ, προβολές, εκδηλώσεις».

«Είναι ο έβδομος χρόνος από τη δολοφονία του Σ. Λουκμάν και έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο αγώνα να δώσουμε με τις πολιτικές της κυβέρνησης που υποδέχτηκε τον πολέμαρχο Χαφτάρ και προκήρυξε την εμπλοκή μας σε μια πολεμική σύρραξη εκτός Ελλάδας δεσμεύοντας τη χώρα σε μια αγορά τεράστιων εξοπλιστικών προγραμμάτων την ίδια ώρα που λέει ότι δεν έχει χρήματα για στοιχειώδη κοινωνική πολιτική», μας είπε ο Θωμάς Κατσαρός, συντηρητής αρχαιοτήτων στο ΥΠ.ΠΟ. «Θα συνεχίσουμε ολομέτωπα, σε όλους τους χώρους δουλειάς, στο δρόμο, όπου χρειαστεί. Θα παρακολουθήσουμε τα τεκταινόμενα στη δίκη μέχρι να βγει η μόνη αποδεκτή απόφαση που είναι ο ισόβιος εγκλεισμός όλων των μελών και πρωτεργατών της εγκληματικής οργάνωσης».

Στο σημείο της δολοφονίας, όπου ο πατέρας του Σ. Λουκμάν ξέσπασε σε λυγμούς, η φόρτιση ήταν μεγάλη. «Αθάνατος» φώναξαν δυνατά οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες, έχοντας πρώτα κρατήσει ενός λεπτού σιγή με υψωμένες τις γροθιές. Η πορεία επέστρεψε στην πλατεία Μερκούρη. «Υποστηρίζουμε φουλ τέτοιες κινητοποιήσεις και το κάνουμε με τη μουσική μας γιατί αυτός είναι ο τρόπος που μας εκφράζει», μας είπαν ο Γιώργος και ο Ιάκωβος από το Μουσικό Σχολείο Κολωνού, «Η μουσική για μας είναι όπλο ενάντια σε όλα αυτά που συμβαίνουν». Ο Χαντίμ Χουσεΐν τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους στη διαδήλωση.