Πολιτισμός
«Αδέσποτες σκύλες»: Βαλς των Βρώμικων Δρόμων Νο6

Φωτό: Μαριλού Νικολάου

“Εν δύο τρία... Όλοι μαζί οι κανονικοί. Ασφάλεια προστασία. Υπακοή και πειθαρχία”. 'Ετσι ξεκίνησαν το νέο τους θεατρικό ταξίδι οι Αδέσποτες Σκύλες (Ερμιόνη Δόβα, Ντίνα Καφτεράνη, Ζουλή Λεφέβρ, Ελένη Οικονόμου, Τατιάνα Άννα Πίττα) το προηγούμενο Παρασκευοσάββατο (17-18 Γενάρη) στο κατάμεστο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ χορεύοντας βαλς στους βρώμικους δρόμους αυτής της πόλης, τραγουδώντας και σχολιάζοντας τα κακώς κείμενα και τις πολιτικές εξελίξεις. Με την παρουσία αυτήν τη φορά των τριών LosTre (Κιθάρα: Άγγελος Αγγελίδης, Μπάσο: Βασίλης Παπασταμόπουλος, Ντραμς: Λέανδρος Φράτνικ) στη σκηνή να δίνει μια πολύ ζωντανή αυτοσχεδιαστική μουσική φρεσκάδα.

Όπως και τα προηγούμενα έντεκα χρόνια οι Αδέσποτες Σκύλες στο Βαλς των Βρώμικων Δρόμων Νο6 έρχονται να βγάλουν από το σκοτάδι όλα εκείνα που η κυρίαρχη προπαγάνδα θέλει να κρύψει και να παραμερίσει. “Χωρίς ερωτηματικά, άνω τελείες και αποσιωπητικά”, οι Σκύλες παίρνουν θέση ενάντια στον πόλεμο και τον εθνικισμό, ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος, ενάντια στην καταστολή, το ρατσισμό και τους φασίστες. Θυμίζουν τις γιαγιάδες της Λέσβου, και την αλληλεγγύη του απλού κόσμου στους πρόσφυγες. Μιλάνε για τη δίκη τη Χρυσής Αυγής και τη Μάγδα Φύσσα. Συγκρούονται με το σεξισμό, δίνοντας μάχη στο πλευρό των γυναικών που αγωνίζονται, των ομοφυλόφιλων που ζητάνε ορατότητα, για την καταδίκη των δολοφόνων του Ζακ. Και με τα τακούνια τους θέλουν να δώσουν μια γερή κλωτσιά στην πουριτανική υποκρισία της συντηρητικής δεξιάς 

Οι Σκύλες επιμένουν και εξελίσσουν το πιο δυνατό πολιτικό καμπαρέ αυτής της πόλης, ένα καμπαρέ που θυμίζει προεπαναστατικές εποχές αλλά με νούμερα τόσο επίκαιρα που λες και γράφτηκαν ακριβώς πριν την παράσταση. Η παράσταση που ανοίγει το 2020 είναι πραγματικά αφιερωμένη στην περίοδο των εξεγέρσεων. Ξανά και ξανά επαναφέρονται οι εικόνες που είδαμε την προηγούμενη χρονιά: Από την Λατινική Αμερική της Χιλής, της Βολιβίας και του Εκουαδόρ, μέχρι τη Μέση Ανατολή της Υεμένης, της Αλγερίας και του Ιράκ, στο Χονκ-Κονγκ, τη Γαλλία, την Καταλωνία και τις σαρδέλες της Ιταλίας.

“Συγκινηθήκαμε”

“Συγκινηθήκαμε πάλι σήμερα. Δεν περιμέναμε αυτή την ανταπόκριση του κόσμου σε κάθε γύρισμα της παράστασης. Συγκινηθήκαμε γιατί φαίνεται πως αυτά που σκεφτόμαστε και σχολιάζουμε μέσα από την καλλιτεχνική μας δράση, δεν είναι απλά στο μυαλό μας αλλά στο μυαλό χιλιάδων απλών ανθρώπων” αναφέρει μιλώντας στην Εργατική Αλληλεγγύη η Ντίνα Καφτεράνη, σκηνοθέτρια της παράστασης.

“Ζούμε σε μια περίοδο εξεγέρσεων που δείχνουν πως, παρά την κανονικότητα που ο Κούλης θέλει να πλασσάρει, αυτό που συμβαίνει είναι μια τεράστια πολιτική κινητικότητα. Είναι ανάγκη να βρούμε στη μαυρίλα το φως. Δεν λέμε πράγματα που δεν υπάρχουν. Αντιθέτως όλα αυτά, τα ονόματα, οι καταστάσεις, οι στιγμές και οι φωτογραφίες υπάρχουν. Υπάρχουν στη συλλογική μνήμη. Το θέμα είναι πώς τα διαβάζεις και τι συμπεράσματα μπορεί να βγάλει ο καθένας από εμάς. Εμείς ως καλλιτέχνες δεν έχουμε να προτείνουμε συγκεκριμένη πολιτική. Άλλωστε όπως λέμε συχνά, και εμάς σαν Σκύλες μας έχει προβληματίσει πολύ αυτή η άποψη, η τέχνη δεν μπορεί να κάνει επανάσταση. Μπορεί όμως να εμπνεύσει κόσμο προς μια εξεγερσιακή, επαναστατική προοπτική. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τρέφουμε, να πυροδοτούμε, να αναζωπυρώνουμε τις εστίες της φωτιάς”.

Η παράσταση θα παιχτεί στο ΕΜΠΡΟΣ και το Παρασκευοσάββατο (24 και 25 Γενάρη) αλλά όλη την επόμενη περίοδο θα γυρίσει σε στέκια, καταλήψεις, πεζόδρομους, καφενεία και σε κάθε είδους ανοιχτούς χώρους όλη την επόμενη περίοδο. Μην τη χάσετε.