Η Άποψή μας
Αντίσταση στην αντεργατική λαβίδα του Μητσοτάκη

Απεργιακή διαδήλωση των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία, Αθήνα 28 Γενάρη. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Το νομοσχέδιο του Βρούτση για το Ασφαλιστικό έρχεται να συμπληρώσει τις επιθέσεις της κυβέρνησης του Μητσοτάκη στις Συλλογικές Συμβάσεις και στη σταθερή απασχόληση και μαζί να συγκροτήσουν μια αντεργατική λαβίδα που απειλεί ολόκληρη την εργατική τάξη και πρώτα απ' όλα τις γυναίκες.

Πίσω από την κυβερνητική προπαγάνδα περί “μεταρρυθμίσεων” που θα φέρουν αυξήσεις στις συντάξεις και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας ξεπροβάλλει μια εκστρατεία για την μεγαλύτερη επιδείνωση της εργατικής κατάστασης από τότε που ξεκίνησαν τα Μνημόνια. Η Μητσοτακική μεταμνημονιακή εποχή αποδεικνύεται εφιάλτης.

Το πρώτο σκέλος της λαβίδας είναι η επίθεση στη σταθερή απασχόληση που ξεδιπλώνεται συνδυασμένα και ταυτόχρονα από την κυβέρνηση και τα αφεντικά. Πριν φτάσει στο Ασφαλιστικό, ο Βρούτσης φρόντισε να δώσει το πράσινο φως στην εργοδοσία για απολύσεις καταργώντας τη ρύθμιση που απαιτούσε αιτιολόγηση για κάθε απόλυση. Τη σκυτάλη πήρε ο Χατζηδάκης με το σχέδιο για τη ΔΕΗ που προβλέπει ότι αποχωρούν οι παλιοί που δούλευαν με Συλλογικές Συμβάσεις και όσοι νέοι προσλαμβάνονται θα δουλεύουν με προσωρινές συμβάσεις. Η εργοδοσία στον ΟΤΕ πήρε το μήνυμα και έβαλε πλώρη για να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε ολόκληρους τομείς σε “εργολαβικούς”. Το ίδιο και οι τραπεζίτες που με πρόσχημα τα “κόκκινα δάνεια” μετατρέπουν πολλούς τραπεζοϋπάλληλους σε “δανειζόμενους”.

Το σχέδιό τους είναι ολοφάνερο: θέλουν ένα όλο και πιο μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης να δουλεύει σε συνθήκες ανασφάλειας, χωρίς κατοχύρωση για μισθό, επιδόματα, άδειες και ασφάλιση. Και εδώ έρχεται το δεύτερο σκέλος της αντεργατικής λαβίδας με την επίθεση στο Ασφαλιστικό. Όσο πιο επισφαλής είναι η απασχόληση τόσο πιο δύσκολο γίνεται να εξασφαλίσει ο/η εργαζόμενος/η ότι θα πάρει σύνταξη πέρα από τα ψίχουλα της “Εθνικής Σύνταξης” του Κατρούγκαλου (384 ευρώ το μήνα). Τώρα ο Βρούτσης χειροτερεύει τον Κατρούγκαλο κάνοντας και την επικουρική άπιαστο όνειρο.

Στο στόχαστρο οι γυναίκες

Στο στόχαστρο αυτής της διπλής επίθεσης μπαίνουν πρώτα απ' όλα οι γυναίκες. Όταν ξεκίνησε η κρίση με τα Μνημόνια, οι συντάξεις των ηλικιωμένων μελών της εργατικής οικογένειας αποτέλεσαν το στήριγμα για να τα βγάλει πέρα με την ανεργία των νέων. Με την επισφάλεια να απλώνεται και τις συντάξεις να μειώνονται, τα βάρη της φροντίδας για νέους και γέρους θα πέσουν πάνω στις γυναίκες. Κάντε παιδιά νωρίς λέει η σεξιστική εκστρατεία της κυβέρνησης και της Εκκλησίας -και θα έχετε μπροστά σας μια ζωή κλεισμένες στο σπίτι να φροντίζετε και για τα παιδιά και για τους γονείς σας που θα μείνουν με συντάξεις-ψίχουλα.

Μπορούμε και πρέπει να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια στην κυκλωτική επίθεση των αφεντικών και του μητσοτακέικου. Το δρόμο τον δείχνουν οι απεργοί και οι μάχες που είναι ξεκινημένες στα Νοσοκομεία, στην Εκπαίδευση, στα ΕΛΠΕ, στις Τράπεζες, στον ΟΤΕ. Το προχώρημα σε Πανεργατική απεργία για το Ασφαλιστικό θα ενώσει και θα δυναμώσει αυτούς τους αγώνες. Και η καμπάνια για πανκινητοποίηση στις 8 Μάρτη στέλνει δυνατά το μήνυμα ότι τα κηρύγματα του “Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια” δεν θα σώσουν τους καπιταλιστές από την οργή της τάξης μας.