Εργατικό κίνημα
Κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία

Στάση εργασίας, συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας και πορεία προς το Υπουργείο Υγείας, πραγματοποίησαν την Τρίτη 28 Γενάρη οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων. Κέντρο της κινητοποίησης ήταν η διεκδίκηση της ένταξης στα Βαρέα κι Ανθυγιεινά, χωρίς όμως να λείπουν τα αιτήματα για μαζικές προσλήψεις, μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων κι αύξηση της χρηματοδότησης. 

Μεταξύ άλλων συμμετείχαν στην κινητοποίηση η ΠΟΕΔΗΝ, το Συντονιστικό Νοσοκομείων, τα σωματεία των νοσοκομείων Αγ.Σάββας, Γεννηματάς, Αγ.Όλγα, Θριάσιο, αντιπροσωπεία του συντονιστικού των συμβασιούχων με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 5.500 νέους πτυχιούχους, η Πρωτοβουλία Αγώνα για την Υγεία, το ΠΑΜΕ Υγείας και πλήθος εργαζόμενων από μια σειρά νοσοκομεία της Αττικής. Απεργιακή συγκέντρωση έγινε και στη Θεσσαλονίκη, έξω από την Υγειονομική Περιφέρεια, καθώς και σε άλλες κατά τόπους ΥΠΕ.

Ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγ. Σάββας μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη: “H σημερινή απεργιακή κινητοποίηση έρχεται τη στιγμή που η ΝΔ και το Υπουργείο Υγείας προχωρούν σε μια κατά μέτωπο επίθεση στα δημόσια νοσοκομεία. Αφενός στο επίπεδο των μισθών και της ασφάλισης, γι' αυτό και σήμερα μπαίνει σαν κεντρική αιχμή η ένταξη στα Βαρέα κι Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, μια διεκδίκηση που δένεται και με τη συνολικότερη επίθεση της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό. Πόσο πιο ορατά πρέπει να είναι τα κριτήρια για την ένταξη ενός κλάδου στα ΒΑΕ, από αυτά των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία, που από τη μια έχουν να κάνουν με ασθένειες κι από την άλλη εργάζονται σε εξουθενωτικές συνθήκες λόγω των ελλείψεων και της υποχρηματοδότησης. 

Εικόνα κατάρρευσης

Την ίδια στιγμή η εικόνα της κατάρρευσης των δημόσιων νοσοκομείων επιδεινώνεται ραγδαία. Εν γνώσει τους αφήνουν να κλείσουν δομές των νοσοκομείων. Είδαμε τι γίνεται στο παράρτημα του Παίδων Αγλ.Κυριακού στην Καλλιθέα, στο Αγ.Όλγα, το Παίδων Πεντέλης κ.α. Κλεισίματα λόγω ελλείψεων προσωπικού, χωρίς να κάνουν προσλήψεις για να λύσουν το ζήτημα. Ουσιαστικά αποδέχονται το κλείσιμο για να δώσουν τις δομές σε ιδιώτες. Αυτό είναι το σχέδιό τους. 

Το βασικό όμως είναι ότι η οργή ξεχειλίζει στα νοσοκομεία. Το Συντονιστικό Νοσοκομείων, τα σωματεία που συσπειρώνει, οι επιτροπές αγώνα, οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες που δουλεύουμε μαζί, χρειάζεται να πιέσουμε ότι άμεσα θα βγει απεργιακή κινητοποίηση. Ότι θα υλοποιηθεί άμεσα η υπόσχεση της ΑΔΕΔΥ για απεργία για το ασφαλιστικό αλλά και νέα πανελλαδική πανυγειονομική απεργία”.