Εργατικό κίνημα
Εκπαιδευτικοί: Συνεχίζουμε στις 31/1

Μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο προετοιμάζουν πρωτοβάθμια σωματεία των εκπαιδευτικών μαζί με φοιτητικούς συλλόγους για τις 31/1, στις 1.30μμ, στα Προπύλαια αλλά και με κατά τόπους συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στις ρυθμίσεις της υπουργού Κεραμέως για την αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων. Τους 30 έχουν φτάσει οι Σύλλογοι Δασκάλων που έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής με τρίωρη στάση εργασίας, πάνω από 10 είναι οι ΕΛΜΕ ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνει συνεχώς. Οι ηγεσίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ δεν έχουν υιοθετήσει την πρόταση των Παρεμβάσεων και του ΠΑΜΕ για κλιμάκωση με 24ωρη απεργία. 

Μιλώντας στην ΕΑ ο Αλί Μουσταφάογλου, μέλος του ΔΣ του ΣΕΠΕ Χανίων, που έχει πάρει απόφαση για 3ωρη στάση εργασίας στις 31/1, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Εμείς καλέσαμε κοινό ΔΣ με την τοπική ΕΛΜΕ Χανίων ώστε να προχωρήσουμε σε κοινό συντονισμό στις κινητοποιήσεις μας. Ταυτόχρονα έχουμε καλέσει και εκπροσώπους από τους τοπικούς ΟΤΑ αλλά και από τα νοσοκομεία. Πιστεύουμε πως μόνο με έναν τέτοιο συντονισμό μπορούμε να προσπεράσουμε την απραξία των ηγεσιών μας. 

Δεν είναι μόνο η αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων, έχουμε μπροστά μας το ασφαλιστικό που θα σημάνει μια τεράστια επίθεση όχι μόνο στις συντάξεις, αλλά σε όλη την κοινωνική ασφάλιση, στα δικαιώματά μας για πρόσβαση στην δημόσια Υγεία συνολικά.

 Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αυτό που πέρασε τώρα στα πανεπιστήμια είναι η αξιολόγηση που τη συνδέουν άμεσα με την χρηματοδότηση. Δηλαδή το 20% της χρηματοδότησης συνδέεται με κάποιους δείκτες που πρέπει να πιάνουνε οι σχολές, οι εκπαιδευτικοί, οι φοιτητές. Αυτό έρχεται και στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συνδέεται άμεσα με αυτό που ονομάζουν αυτόνομα σχολεία, δηλαδή το όραμά τους για χρηματοδότηση από ιδιωτικούς πόρους αλλά και την αξιολόγηση του ίδιου του εκπαιδευτικού.

Καμιά από αυτές τις μάχες δεν έχει τελειώσει. Εμείς θα παλέψουμε για να μείνει ανεφάρμοστος αυτός ο νόμος. Το έχουμε δει το 2010 με το νόμο Διαμαντοπούλου, αλλά και με τις απολύσεις του Μητσοτάκη (υπουργού τότε) που ήθελε μέσω της αξιολόγησης να πετάξει στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους μεταξύ αυτών και 2.000 εκπαιδευτικούς. Υπήρξαν ισχυρές αντιστάσεις, αναγκαστήκανε και τα πήρανε όλα πίσω και οι νόμοι τους μείνανε στα χαρτιά. 

Αποφασισμένοι

Είμαστε αποφασισμένοι και αυτή τη φορά να αφήσουμε τους νόμους της Κεραμέως στα χαρτιά. Προς αυτή την κατεύθυνση παλεύουμε να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας σε συντονισμό με όλα τα μαχόμενα κομμάτια και να προφυλάξουμε το δημόσιο χαρακτήρα των σχολείων μας, το δικαίωμα όλων των παιδιών για δημόσια δωρεάν Παιδεία και των εκπαιδευτικών στη μόνιμη και σταθερή δουλειά”. 

Oι κινητοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας ήταν πολύ μαζικές, αποδεικνύοντας τη διάθεση των εκπαιδευτικών στη βάση να συγκρουστούν με τις μεθοδεύσεις της Κεραμέως. Στο πανεκπαιδευτικό απεργιακό συλλαλητήριο που οργανώθηκε στις 23/1 έξω από τη μπατσοκρατούμενη Βουλή, την ώρα που ψηφιζόταν ο νέος νόμος, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί και φοιτητές με τα πανό τους πήραν μέρος στην συγκέντρωση. 

"Να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε απεργιακά. Να αποφασίσουν άμεσα οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, Πανεκπαιδευτική Απεργία στις 31 Γενάρη, όπως καλούν οι αναπληρωτές και μια σειρά εκπαιδευτικά σωματεία. Με γενικές συνελεύσεις, συγκρότηση απεργιακών επιτροπών, συγκεντρώσεις, ενημερώσεις, περιφρουρήσεις, να οργανώσουμε τη μαζική επιτυχία της απεργίας. Όλοι μαζί εκπαιδευτικοί και νεολαία ενάντια στη νεοφιλελεύθερη επίθεση, στις προτεραιότητες της αγοράς και στις ιδιωτικοποιήσεις", τονίζει στην προκήρυξη που εξέδωσε το αντικαπιταλιστικό δίκτυο εκπαιδευτικών "Η Τάξη μας". 

“Στο Σύλλογό μου πήραμε απόφαση για συμμετοχή στις 31/1. Δίνουμε τη μάχη στα πρωτοβάθμια σωματεία μας για να ενημερώσουμε τους συναδέλφους και να οργανώσουμε τις 31/1 αλλά και την αναγκαία κλιμάκωση την επόμενη περίοδο”, ανέφερε ο Στέλιος Γιαννούλης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΠΕ Γλυφάδας, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης.