Αντιπολεμικό κίνημα
200 μίλια “χωρικά ύδατα”!

Κύριε πρωθυπουργέ, είναι σε εκείνο το σημείο. Το παρακολουθούμε από απόσταση». «Εντάξει, κύριε υπουργέ, ψυχραιμία». «Κύριε υπουργέ, μετακινήθηκε;». «Άλλαξε λίγο πορεία, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι βγαίνει». «Τι συνιστάτε, κύριε υπουργέ;». «Ψυχραιμία, κύριε πρωθυπουργέ. Ανταγωνισμός ψυχραιμίας, όπως σας το είπα».

Ο διάλογος θα μπορούσε να είναι και από σκετσάκι των Μόντι Πάιθον αλλά είναι από την πρόσφατη νέα "κρίση" με το τουρκικό ερευνητικό και είναι ανάμεσα στον Μητσοτάκη και τον υπουργό Άμυνας Παναγιωτόπουλο, όπως τον μετέφερε ο τελευταίος την ίδια στιγμή που περηφανευόταν για την παρουσία των γαλλικών πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πολεμικός παραλογισμός έφτασε σε όλο του το μεγαλείο, καθώς κινητοποιήθηκε από την Κάρπαθο η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» που παρακολουθούσε το τουρκικό ερευνητικό, ενώ ετοιμαζόταν να αποπλεύσει και δεύτερη φρεγάτα από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας και ένα υποβρύχιο είχε πάρει εντολή να σπεύσει στο σημείο. 

Οργίασε ξανά η πολεμοκαπηλεία σε όλα τα κανάλια για την "τουρκική επιθετικότητα" που θίγει τα "κυριαρχικά δικαιώματα" της Ελλάδας ανήμερα της επετείου των Ιμίων και το «Ορούτς Ρέις» που "βρέθηκε σε ελληνικά χωρικά ύδατα". Λέξεις όπως "χωρικά ύδατα", "υφαλοκρηπίδα" και ΑΟΖ εναλλάσονταν κατά το δοκούν στις περιγραφές.

Θα έπρεπε να είναι κανείς αρκετά προσεκτικός για να διαβάσει ότι το τουρκικό σκάφος βρίσκεται 200 (!) ολόκληρα μίλια νοτίως του Καστελόριζου, στη μέση ενός κομματιού της Ανατολικής Μεσογείου που Ελλάδα και Τουρκία διεκδικούν να χαράξουν μονομερώς τις δικές τους ΑΟΖ (η Ελλάδα σε συνεργασία με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ και η Τουρκία πρόσφατα με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη).

Δεν υπάρχει, εάν δεν κηρυχθεί

Όπως μπορεί να διαβάσει κανείς σε παλαιότερο άρθρο του αντιναύαρχου ε.α Παστουσέα στο Liberal: "Η ΑΟΖ είναι η θαλάσσια ζώνη εντός της οποίας ασκείται «απλό κυριαρχικό δικαίωμα» («πλήρης κυριαρχία» ασκείται μόνο στα Χωρικά Ύδατα) από ένα παράκτιο κράτος που του δίδει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται, μόνο αυτό, μία ζώνη πλάτους έως και 200 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του... Η Υφαλοκρηπίδα θα μπορούσε να θεωρηθεί σε γενικές γραμμές σαν υποσύνολο της ΑΟΖ... Μία επιπρόσθετη διαφοροποίηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ είναι ότι ενώ η υφαλοκρηπίδα υφίσταται αυτόματα, χωρίς την αναγκαιότητα καμιάς ενέργειας από το παράκτιο κράτος, η ΑΟΖ δεν υπάρχει, εάν δεν κηρυχθεί... Αν και η ανακήρυξη της ΑΟΖ γίνεται μονομερώς από το παράκτιο κράτος, απαιτείται συμφωνία με τα όμορα κράτη για την οριοθέτησή της, στην περίπτωση, που λόγω της γεωγραφικής διαμόρφωσης, η διαθέσιμη θαλάσσια περιοχή δεν επαρκεί έτσι ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν ΑΟΖ πλάτους 200 ναυτικών μιλίων". 

Το ελληνικό κράτος, παρά τους σχεδιασμούς επί χάρτου με τους συμμάχους τους, δεν έχει διακηρύξει ακόμη τη δική του ΑΟΖ ούτε φυσικά έχει υπάρξει συμφωνία με τα όμορα κράτη, αντίθετα εντείνονται οι ανταγωνισμοί. Συμπέρασμα; Το περασμένο σαββατοκύριακο, όλος ο πολεμικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε για μια ελληνική ΑΟΖ που δεν έχει καν κηρυχθεί ακόμη επίσημα κάπου στην μέση της Ανατολικής Μεσογείου για ένα ερευνητικό σκάφος που το ίδιο το υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας αναφέρει ότι ότι μπορεί να είχε απλωμένα καλώδια αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι πραγματοποιούσε και υποθαλάσσιες έρευνες, αλλά μπορεί και να εισήλθε "λόγω κακοκαιρίας"!

Πρόκειται για γελοία παιχνίδια που όμως, όπως έδειξαν τα Ίμια μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατραπούν από ασήμαντα περιστατικά, σαν τα καρφώματα της σημαίας σε ένα ξερονήσι από θερμοκέφαλους "δημοσιογράφους", σε πολεμική σύρραξη.