Εκπαίδευση και νεολαία
Οι μαθητές στους δρόμους

29/1, Μαθητική διαδήλωση στο Γαλάτσι. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Μεγάλο μαθητικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 29/1 στο Γαλάτσι ενάντια στο νόμο Κεραμέως. Συμμετείχαν περίπου 800 μαθητές από το 1ο, 2ο και 4ο Λύκειο Γαλατσίου που ήταν ήδη σε κατάληψη και το 22 Αθήνας. Μαζί τους διαδήλωσαν εκπαιδευτικοί και γονείς ενώ οι Σύλλογοι Γονέων έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους στον αγώνα των μαθητών/τριών. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στη συμβολή Βεΐκου και Τραλλέων και από εκεί βάδισαν μέσω της Βεϊκου στη Γαλατσίου για να επιστρέψουν πίσω στον αρχικό τόπο συγκέντρωσης.

“Όπως βλέπετε και από τη μαζικότητα έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να μαζέψουμε όσο περισσότερα άτομα γίνεται, να διαμαρτυρηθούμε για τα μέτρα της κυβέρνησης και να απαιτήσουμε δημόσια δωρεάν παιδεία και όχι την αναβάθμιση της ιδιωτικής Παιδείας που επιχειρείται με την εξίσωση με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είμαστε σε κατάληψη από την Πέμπτη και θελήσαμε να βγούμε στο δρόμο ώστε το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε να μην διαστρεβλώνεται” μας είπε ο Στράτος Δερεδίνης, πρόεδρος του 15μελούς στο 4ο Λύκειο Γαλατσίου. 

“Οι γονείς πρέπει να σταθούν δίπλα στα παιδιά τους” δήλωσε στην εργατική αλληλεγγύη η Χρύσα Χαραλαμπίδου, μάνα μαθητή στο 4ο Λύκειο, που συμμετείχε στη διαδήλωση. “Δυστυχώς ολοένα και περισσότερο, η δημόσια δωρεάν παιδεία έχει χάσει το δωρεάν από καιρό καθώς προωθούνται πολιτικές που ενισχύουν τα φροντιστήρια και την ιδιωτική εκπαίδευση. Γι' αυτό το λόγο συμπαραστεκόμαστε και καλούμε όλους τους γονείς να σταθούν δίπλα στους μαθητές και μακάρι να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών και να πάρει πανελλαδικές διαστάσεις αυτό το κίνημα”.

“Τις προηγούμενες μέρες προχωρήσαμε σε στάση εργασίας, τώρα την σκυτάλη πήραν οι μαθητές μας, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα κοινό μαζικό πανεκπαιδευτικό μέτωπο, μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί, με απεργίες και διαδηλώσεις να εμποδίσουμε τη διάλυση της δημόσιας Παιδείας” είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Μαρία Κασαπάκη, εκπαιδευτικός από την Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας.

Οι μαθητές διαδήλωσαν φωνάζοντας: “Στο σάπιο σύστημά σας σάπια και η παιδεία, εμείς ονειρευόμαστε μια άλλη κοινωνία” και τον κόσμο της γειτονιάς να τους δηλώνει τη στήριξή του.