Εργατικό κίνημα
Εργαζόμενοι στις ΜΚΟ και πρόσφυγες παλεύουμε μαζί

30/1, Απεργιακή συγκέντρωση έξω από τη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ. Φωτό: Κυριάκος Μπάνος

Με μεγάλη συμμετοχή και μαζική παρουσία έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ στην οδό Μαυροματαίων πραγματοποιήθηκε η απεργία στις 30/1 που προκήρυξε το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζόμενων στη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ και απλώθηκε σε όλο τον κλάδο μέσω του ΣΒΕΜΚΟ. Μάλιστα σε κάποια καμπς, όπως της Ελευσίνας, η συμμετοχή έφτασε το 100%, ή όπως στη Μαλακάσα, τον Ελαιώνα και αλλού που ξεπέρασε το 70%, αλλά και στην ίδια τη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ που εκτός από τα μεγαλοστελέχη δεν μπήκε κανένας για δουλειά. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή εργαζόμενων και από άλλες ΜΚΟ όπως το Solidarity, την Praxis, κ.ά.

Μιλώντας στην ΕΑ η “Η”, εργαζόμενη σε ΜΚΟ ανέφερε πως: “Στις ΜΚΟ γενικά είμαστε εργαζόμενοι-πολυμίξερ. Αναλαμβάνουμε πρότζεκτ παντού και κάθε είδους, έχουμε συνεχώς έξτρα ωράριο για να ανταπεξέλθουμε στα ατελείωτα καθήκοντά μας, παράγουμε ανθρωπιστικό έργο και ταυτόχρονα είμαστε αναγκασμένοι να δουλεύουμε μέσα στα καμπς με γκετοποιημένους πρόσφυγες. Δηλαδή πέρα από την διάλυση των ήδη ελαστικών σχέσεων εργασίας μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις δραματικές συνθήκες της ζωής των προσφύγων. 

Φαντάζει παράλογο αλλά εκεί που κορυφώνεται το ζήτημα των προσφύγων με άστεγους, άρρωστους, χιλιάδες κρατούμενους και άθλιες συνθήκες ζωής έρχονται οι διοικήσεις των ΜΚΟ και απολύουν. Η δήθεν μεγάλη καμπάνια της κυβέρνησης ότι αποσυμφορίζει τα νησιά σημαίνει γκετοποίηση για τους πρόσφυγες που τους μεταφέρουν στην άκρη της γης. 

Αυτό που προτάσουμε εμείς είναι σταθερές σχέσεις εργασίας για να μπορούμε να παρέχουμε απρόσκοπτα υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες που έχουν πάρα πολύ ανάγκη οι άνθρωποι αυτοί. Γι'αυτό και θέλουμε πάγιες δομές κάτι που προφανώς δεν μπορούν να παρέχουν οι ΜΚΟ αλλά χρειάζεται να είναι δημόσιες δομές. 

Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο χρειάζεται να συνδεθούμε και με άλλα κομμάτια της εργατικής τάξης που παλεύουν αυτή τη στιγμή ενάντια στις απολύσεις. Γιατί οι αγώνες μας είναι παρόμοιοι. Οι απολύσεις στην ΑΡΣΙΣ δεν απέχουν πολύ από αυτές των συμβασιούχων στα νοσοκομεία, ή τις ετήσιες απολύσεις χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών που γυρνάνε με μια βαλίτσα στο χέρι στα σχολεία όλης της χώρας. 

Κλιμάκωση

Για όλα αυτά χρειάζεται κλιμάκωση με δυνατότερους αγώνες. Ειδικά όσοι δουλεύουμε στα Καμπς χρειάζεται να φτιάξουμε κοινές επιτροπές αγώνα εργαζόμενων και προσφύγων ώστε να κλιμακώσουμε απεργιακά απέναντι σε αυτό που πάει να μας επιβάλει ο Μητσοτάκης: το ρατσισμό, την γκετοποίηση και τη διάλυση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. 

Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρνουμε να κινητοποιούμε και τους πρόσφυγες σε αυτές μας τις απεργίες. Ήδη οι πρόσφυγες έχουν φτιάξει δικές τους επιτροπές. Θέλουμε όλος αυτός ο κόσμος να κατέβει μαζικά και να διαδηλώσει μαζί μας στις 21 Μάρτη. Θα πρέπει να είναι μια μέρα σταθμός που όλοι μαζί, εργαζόμενοι και νεολαία, ντόπιοι και πρόσφυγες θα διαδηλώσουμε σε όλη την Ευρώπη ενάντια στο ρατσισμό της ΕΕ-φρούριο και να στείλουμε μήνυμα πως οι πρόσφυγες είναι κομμάτι της τάξης μας και παλεύουμε μαζί”, ανέφερε η “Η”.

“Η απεργία που οργανώσαμε στην ΑΡΣΙΣ είναι απόδειξη της σημασίας που έχει η δημιουργία του επιχειρησιακού σωματείου”, τόνισε στην ΕΑ ο “Μ” εργαζόμενος στη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ. “Πάνω σε αυτή την ήδη υπάρχουσα οργάνωση ήρθε και προστέθηκε η τόσο σημαντική στήριξη του ΣΒΕΜΚΟ που άπλωσε την απεργία σε όλες τις ΜΚΟ. Δυστυχώς δεν είναι σε όλες τις ΜΚΟ τόσο οργανωμένος ο κόσμος και γι'αυτό βλέπουμε απολύσεις που μένουν αναπάντητες”, εξήγησε ο “Μ”.

“Με το σωματείο μας και όλη την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει όλον αυτό τον καιρό είχαμε άμεσα το αντανακλαστικό να μαζευτούμε και να αποφασίσουμε όλοι μαζί πως θα δώσουμε αγώνα για να τις σταματήσουμε. Ήδη τον προηγούμενο μήνα κάναμε τρεις στάσεις εργασίας”, υποστηρίζει μιλώντας στην ΕΑ η “Λ”.  

“Πρέπει να δούμε συνολικά πως θα δράσουμε αφού τον Απρίλη που μας έρχεται λήγουν οι περισσότερες από τις συμβάσεις μας. Και έχει γίνει πλέον σαφές σε όλους και όλες πως ο αγώνας για συμβάσεις αορίστου χρόνου, αξιοπρεπείς συνθήκες και σχέσεις εργασίας είναι ένας μεγάλος αγώνας που πρέπει να πάρουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ”, υπογράμμισε η “Λ”. 

Συμμετοχή στην απεργία είχαν με ανακοίνωσή τους και εργαζόμενοι στα Καμπς της Λέσβου. Την Τρίτη 4/1 το Επιχειρησιακό Σωματείο των Εργαζόμενων στη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ συγκάλεσε νέα Γενική Συνέλευση για να προγραμματίσει τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.