Πανεργατική απάντηση στα χρεοκοπημένα Μνημόνια: ΑΘΗΝΑ

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο ήταν τεράστιο. Όταν η κορυφή, έχοντας μπροστά το μπλοκ των σωματείων της ΠΟΕ-ΟΤΑ τέλειωνε, μέσω Οθωνος, στο Σύνταγμα, το τέλος της πορείας ακόμα βρίσκονταν επί της Πατησίων στο Πολυτεχνείο, ενώ την ίδια στιγμή το μπλοκ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που έρχονταν από την 3ης Σεπτεμβρίου έφτανε στην Ομόνοια. Νωρίτερα είχε προηγηθεί η συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε από την Ομόνοια.

Από τη μια, η οργή του κόσμου που εκφράζονταν με πληθώρα αντικυβερνητικών και αντιμνημονιακών συνθημάτων – χαρακτηριστικό το ελικόπτερο με το σχολιασμό «σαν την Αργεντινή να δούμε στο ελικόπτερο ποιος θα πρωτομπεί» στο πανώ της ΠΟΕ ΟΤΑ, στην κορυφή της πορείας. Και από την άλλη, η αγωνιστική διάθεση για επόμενες απεργίες και κινητοποιήσεις - από τη ΔΕΗ και τη ΛΑΡΚΟ μέχρι τους εργαζόμενους στα ΕΚΑΒ και τις βρεφονηπιοκόμους - χαρακτήριζαν τη συντριπτική πλειοψηφία των  μπλοκ που συμμετείχαν με πανώ στο συλλαλητήριο στις 11 Μάη.

Από νωρίς, με προσυγκεντρώσεις τα διάφορα μπλοκ των συνδικάτων άρχισαν να προσεγγίζουν την Πατησίων. Με τη συμμετοχή πανώ των τοπικών σωματείων η ΠΟΕ –ΟΤΑ ανέβηκε από την πλ. Καραϊσκάκη και στήθηκε στην Πατησίων στο ύψος της πλ Κάνιγγος. Μαζική συμμετοχή είχαν ξανά οι εργαζόμενες στους Παιδικούς Σταθμούς, που μόλις είχαν πραγματοποιήσει 48ωρη απεργία. «Καταστρατηγούν δικαιώματα που έχουμε κατακτήσει εδώ και χρόνια. Δεν είναι δυνατόν ένας παιδαγωγός να εργάζεται συνεχώς οκτώ ώρες. Εχεις να κάνεις με ανθρώπινες ψυχές, με παιδιά», μας είπε η Σέβη Καρρά από το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών. «Δεν θα μπορούμε να παράσχουμε ποιοτική εκπαίδευση, οι σταθμοί θα γίνουν χώροι στάθμευσης παιδιών. Παρά τα οικονομικά προβλήματα, είμαι αποφασισμένη να συνεχίσω μέχρι τέρμα τον αγώνα, αν χρειαστεί, να απεργήσω όλες τις μέρες».

Πιο πίσω ακολουθούσαν μπλοκ εργαζομένων στην Υγεία. «Βρισκόμαστε σε κινητοποίηση από τις 4 Απριλίου, διεκδικώντας δεδουλευμένα έξι μηνών και η κυβέρνηση μας παίζει από ημερομηνία σε ημερομηνία», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Θοδωρής Ζέρβας, αντιπρόεδρος του Σωματείου Αθηνών στα ΕΚΑΒ. «Το μόνο που εισπράξαμε στο υπουργείο Υγείας ήταν ροπαλιές, χημικά και δακρυγόνα. Η επίσχεση εργασίας συνεχίζεται, δεν σταματάμε αν δεν μας πληρώσουν». «Εχουμε σοβαρό πρόβλημα υλικών. Ο κόσμος με αυτοθυσία βγάζει τις εφημερίες. Το ζήτημα της Υγείας μας αφορά όλους, είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα που πρέπει να το υπερασπίσουμε και όλοι μαζί να διαφυλάξουμε μας είπε Σμαρώ Ζέρβα, προϊσταμένη στο γραφείο υλικού στο Θριάσειο νοσοκομείο, το σωματείο του οποίου συμμετείχε στο συλλαλητήριο.

Μαζικά

Στο χώρο του Πεδίου του Αρεως, το πιο μεγάλο μπλοκ είχαν οι απεργοί της ΔΕΗ που ανέβηκαν με διαδήλωση μέσω της οδού Μάρνη. Δεύτερο σε μέγεθος ήταν το μπλοκ των απεργών της ΛΑΡΚΟ. «Συμμετέχουμε σήμερα στην πανεργατική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Διεκδικούμε να μην πουληθεί η ΛΑΡΚΟ, παράλληλα με όλα τα υπόλοιπα αιτήματα των εργαζομένων και θα συνεχίσουμε με όποια μορφή αγώνα, ό, τι και αν κοστίσει, προκειμένου να μην πουληθεί. Την επόμενη βδομάδα συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις, μάλλον με κλείσιμο δρόμων στην επαρχία, στο εργοστάσιο» δήλωσε στην εργατική αλληλεγγύη ο Χρήστος Μπόκος, εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ.

Στην Πατησίων και το Μουσείο μεγάλη ήταν η συμμετοχή των σωματείων του ιδιωτικού τομέα: Ιντρακόμ, Vodafone, Wind, Ιδιωτική Υγεία, Παπαστράτος, ΣΕΦΚ, Σύλλογος Μεταφραστών-Επιμελητών-Διορθωτών, Σύλλογος Βιβλίου και Χάρτου, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Μεγάλα και αναμφίβολα τα πιο ζωντανά της πορείας ήταν τα μπλοκ της Ενωσης Μεταναστών Εργατών, της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή που με τύμπανα, τραγούδια και συνθήματα ζητούσαν νομιμοποίηση των μεταναστών, άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες, άδειες εργασίας για τους μικροπωλητές.

Εντυπωσιακό το μεγάλο πανώ της ΕΠΑΣΣ με το σύνθημα «να πάρουμε πίσω όσα μας αρπάξανε». Με πανώ συμμετείχαν εργαζόμενοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η νοσοκομειακή επιτροπή του Αγία Σοφία, η εργασιακή επιτροπή στο ΔΟΛ.

«Στις 24 Μάρτη είχαμε την 24ωρη απεργία ενάντια στο πρώτο κύμα απολύσεων που έχει ξεκινήσει στην επιχείρηση. Ηταν περιφρουρούμενη πανελλαδικά και η αποδοχή από τους συναδέλφους ήταν μεγάλη και ενέπνευσε τους εργαζόμενους ότι αν θέλουν μπορούν να παραλύσουν την επιχείρηση και να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους» μας λέει η Σοφία Θεοδωροπούλου, πρόεδρος του Σωματείου στη Vodafone. «Προετοιμάζουμε τον κόσμο για μια απεργιακή κινητοποίηση με πιο μαχητικά χαρακτηριστικά και μεγαλύτερη διάρκεια για να βάλουμε φρένο στις απολύσεις και στη μείωση μισθών».

Ο Βασίλης Συλαϊδής από το μπλοκ του Σωματείου στην Ιντρακόμ είπε: «Εχουμε κάνει φέτος δύο 48ωρες. Όμως έχουμε μέλλον, οι αγώνες δεν έχουν τέλος, όπως και η προσπάθεια να ανατρέψουμε την κυβέρνηση του Μνημόνιου, να μην πληρώσουμε το χρέος και να στηρίξουμε το εργατικό εισόδημα, το κοινωνικό κράτος».

Συμμετοχή

«Με απόφαση γενικής συνέλευσης συμμετείχαν σήμερα στη συγκέντρωση οι εργαζόμενοι στο Ευγενίδειο  - αλλά και στον Κυανό Σταυρό που βάδισε με το ΠΑΜΕ – όπου οι εργοδότες τους χρωστάνε αρκετά χρήματα. Η συμμετοχή και στα δύο ήταν πολύ μεγάλη. Και από το Γηροκομείο είχαμε καλή συμμετοχή, παρά το κλίμα τρομοκρατίας που επιδιώχθηκε να δημιουργηθεί», μας είπε ο Βασίλης Τουμπέλης εργαζόμενος στο Γηροκομείο. «Στο Ευγενίδειο, οι συνάδελφοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν και στη συνέχεια σε κινητοποιήσεις».

Με πολλά πανώ συμμετείχαν τα σωματεία των εργαζόμενων στα ΜΜΕ. «Δεν είμαστε είλωτες» ήταν το μότο των απεργών στον ALTER και στη μικρή οθόνη, αλλά και στο πανώ που κρατούσαν στη συγκέντρωση.

«Οι περικοπές στα δικαστήρια αφορούν και την υποδομή, το ανθρώπινο δυναμικό και τους μισθούς», μας δήλωσε ο Γιάννης Δήμου δικαστικός υπάλληλος. «Οι συνθήκες απονομής δικαιοσύνης, αλλά και εργασίας γίνονται χειρότερες. Οσον αφορά την απονομή δικαιοσύνης, τελευταία όλο και περισσότερο στρέφεται στην υποστήριξη της κυβερνητικής πολιτικής και των συμφερόντων των εταιριών». Ο συνάδελφός του, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, συμπληρώνει: «Το ΠΑΣΟΚ σήμερα περνάει τα μνημόνια αφού έχει πάρει την πλειοψηφία στα συνδικάτα που είναι ρεφορμιστικά. Αν δεν γίνει συνδικαλισμός βάσης, δεν θα γίνει τίποτα, αυτό είναι το σημαντικό σήμερα».

Μαζικό και γεμάτο ζωντάνια ήταν το κοινό μπλοκ που είχαν σχηματίσει εκπαιδευτικοί και φοιτητές. Μπροστά ήταν τα πανώ της ΟΛΜΕ, των ΕΛΜΕ και των Διδασκαλικών Συλλόγων. Με πορτοκαλί σημαίες στα χέρια οι καθηγητές και συνθήματα «Ανυπακοή, απεργία γενική», «Πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από δω». Ακολουθούσαν: το μπλοκ της Αρχιτεκτονικής που είναι σε αναστολή λειτουργίας λόγω των περικοπών και τις απολύσεις, με τη συμμετοχή καθηγητών, φοιτητών και διοικητικών. Το μαζικό μπλοκ του Πολυτεχνείου και μετά το πανώ της Ιατρικής Αθήνας που είχε αποφασίσει 7ήμερη κατάληψη.

«Η γραμμή στα ΤΕΙ είναι να κόψουν ότι μπορούν, στην αρχή του χρόνου έκαναν λόγο για περικοπές 65%. Εχουν μειώσει τις ώρες μαθήματος ακόμα και στο μισό. Σε εμάς χρωστάνε δεδουλευμένα ‘μόνο’ 2-3 μήνες, σε άλλα ΤΕΙ, χρωστάνε πάνω από έξι», μας είπε ο Νίκος Σκλαβενίτης, εκπαιδευτικός στα ΤΕΙ.

Διαβάστε επίσης

Θεσσαλονίκη

Τα συλλαλητήρια πανελλαδικά