Τα συλλαλητήρια πανελλαδικά

Οι κτηνοτρόφοι μπήκαν μπροστά στην πορεία και ακολουθούσαν τα πανώ του Εργατικού Κέντρου, του Μετάλλου, των Δικηγόρων, της ΕΛΜΕ και των Δασκάλων, του Συντονισμού, των Πανεπιστημιακών, των εργαζομένων στη Δωδώνη, του ΣΕΚ, του ΚΚΕ- μλ, του Συλλόγου Μηχανικής Επιστήμης Υλικών. Η πορεία κατέληξε στη Νομαρχία. Μοιράστηκε υλικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, υπήρξε μεγάλη συζήτηση με τον κόσμο για τη διαγραφή του χρέους και το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης και δόθηκαν πολλά φύλλα της εργατικής αλληλεγγύης. Την Πέμπτη 12/5 έγινε πορεία ενάντια στην αστυνομική βία, με προκλητική παρουσία της αστυνομίας».

«Στην Αλεξανδρούπολη στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι από τους Δήμους, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, και μια σειρά άλλους χώρους» μας μεταφέρει η Ζαννέτα, φοιτήτρια από την Αλεξανδρούπολη. Στη συνέχεια, παρά την απόφαση της ηγεσίας του Εργατικού Κέντρου να μη γίνει πορεία, καλέσαμε τον κόσμο να βαδίσει. Με τα πανώ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, των ΕΑΑΚ και της Εργατικής Αλληλεγγύης διαδηλώσαμε, μαζί με πολλούς εργαζόμενους στους δρόμους της πόλης, καταλήγοντας στο Δημαρχείο. Αξίζει να σημειώσουμε τη δουλειά που έγινε τις μέρες πριν από την Πανεργατική απεργία από συνεργεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που εξορμήσαν σε μια σειρά από χώρους, στο Δημαρχείο, τον ΟΤΕ, τη Wind, την Cosmote, εξορμήσεις που ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, λειτούργησαν ενθαρρυντικά για τη συμμετοχή στην απεργία. Στις 12 Μάη ακολούθησε νέα πορεία διαμαρτυρίας, όπου πάνω από 70 άτομα διαδήλωσαν ενάντια στην αστυνομική βία».

«Στην Ξάνθη η συγκέντρωση ήταν αρκετά μεγάλη, συμμετείχε σαφώς περισσότερος κόσμος από την Πρωτομαγιά» μας είπε η Βάσω Αλεξοπούλου, εκπαιδευτικός. «Εγινε πορεία στο κέντρο της πόλης με τη συμμετοχή εργαζόμενων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με πανώ διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι στη ΣΕΚΑΠ, το Καζίνο». «Συγκέντρωση έγινε και στην Εδεσσα», μας μεταφέρει ο Μάκης Γεροντίδης, «με τη συμμετοχή Πρωτοβάθμιων Σωματείων, της Πρωτοβουλίας Γυναικών σε Δράση, των εργαζόμενων στους ΟΤΑ, την ΕΛΜΕ».

Μαχητικά

«Στη Λάρισα 1500-2000 άτομα συμμετείχαν στην απεργιακή πορεία του ΕΚΛ», μας λέει ο Πέτρος Θεοδοσιάδης. «Συμμετείχαν εργάτες, αγρότες, φοιτητές, μαθητές, άνεργοι, μετανάστες. Ηταν εκεί τα σωματεία και τα συνδικάτα του ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, οι εργατικές Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις-Κινήσεις και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Ταξική Πορεία, η Πρωτοβουλία Ανέργων, ο ΙΚΑ και το Δικαίωμα. gr, οι αναρχικοί. Η πορεία ήταν μαχητική και έκανε αίσθηση στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας».

«Πάνω από 2000 άτομα συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση. Ο κόσμος ήταν περισσότερος από την Πρωτομαγιά και ήταν ενθουσιασμένος. Δώσαμε πάρα πολλά φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης. Στην αρχή της συγκέντρωσης υπήρξε και γιουχάισμα από τη συγκέντρωση προς την ηγεσία του Εργατικού Κέντρου», μας μεταφέρει ο Πάνος από το Ηράκλειο. «Τελικά έγινε διαδήλωση στην κορφή της οποίας μπήκαν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ με το πανώ τους. Μεγάλη συμμετοχή στην πορεία, που κατέληξε στην Περιφέρεια, είχαν και οι φοιτητικοί Σύλλογοι», συμπληρώνει ο Βασίλης Μυρσινιάς. 

«Eκατοντάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση στα Χανιά, όπου το λόγο πήραν εκπρόσωποι σωματείων και συλλογικοτήτων», μας μεταφέρει ο Χρήστος Κιούπης από τα Χανιά. «Εκ μέρους της ΕΠΑΣΣ το λόγο πήρε ο Σεραφείμ Ρίζος ο οποίος τόνισε ότι απέναντι έχουμε μια τάξη που έχει στήσει πάρτυ πάνω στις πλάτες μας και ψάχνει για συναίνεση, καθώς η αντίσταση τους κάνει να χάνουν. Επίσης ο ομιλητής αναφέρθηκε στην  ανάγκη να υπάρξει σήμερα ενιαίο μέτωπο ενάντια στους φασίστες. Ακολούθησε πορεία που κατέληξε στη Νομαρχία, όπου με πανώ συμμετείχαν το ΕΚΧ, ο Σύλλογος Δασκάλων, ο Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ, οι εργαζόμενοι στους Παιδικούς Σταθμούς, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, η Ταξική Πορεία, αντιεξουσιαστές. Δόθηκαν συνολικά 50 φύλλα Εργατικής Αλληλεγγύης. Την ίδια μέρα το απόγευμα έγινε και δεύτερη πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στη βία της αστυνομίας».   

«Στο Ρέθυμνο, 200 περίπου άτομα, με τη συμμετοχή πολλών φοιτητών, συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο και στη συνέχεια διαδήλωσαν στην παλιά πόλη. Η πορεία ήταν δυναμική, με συνθήματα υπέρ των μεταναστών, λόγω και των κινητοποιήσεων της κοινότητας των μεταναστών από τη Συρία» μας λέει η Δήμητρα Τζάκου.

Περιφρουρήσεις

«Και οι δύο συγκεντρώσεις που έγιναν στην Πάτρα ήταν αρκετά μεγάλες» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Χριστίνα Γραμμένου. «Νωρίς το πρωί έγιναν μαζικές περιφρουρήσεις στις τράπεζες, τον ΟΤΕ και άλλους χώρους. Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου το λόγο πήραν εργαζόμενοι από τα σωματεία – όπως αυτό των εργαζομένων στα Τηλεφωνικά Κέντρα του ΟΤΕ, που τη Δευτέρα είχε ήδη προκηρύξει νέα στάση εργασίας.  Με πανώ συμμετείχαν ανάμεσα σε άλλους, οι Δάσκαλοι-Νηπιαγωγοί, οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό-Επισιτισμό, τον ΟΤΕ, την ΕΒΟ, οι συμβασιούχοι των ΤΕΙ, ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ. Στις 12 Μάη έγινε πορεία ενάντια στην κρατική τρομοκρατία, δυναμική και με πολύ κόσμο».

«Διακόσια πενήντα περίπου άτομα συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και την πορεία που ακολούθησε στο κέντρο της Καλαμάτας. Ανάμεσα στα πανώ ήταν αυτό των εργαζόμενων στην καπνοβιομηχανία του Καρέλια, αλλά και των φοιτητών από τα ΤΕΙ» μας μεταφέρει η Χριστίνα Λαδά. «Στη συγκέντρωση που έγινε στη Μυτιλήνη παρουσία με πανώ είχαν οι νηπιαγωγοί στους παιδικούς σταθμούς των δήμων, οι εκπαιδευτικοί», λέει η Σοφία Γεωργοκώστα.