Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πρόσφυγες Καλοδεχούμενοι: Ο ξεσηκωμός στη Λέσβο έδειξε τον δρόμο

27/2, Συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής έξω από τη Βουλή


1/3, Επίσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ στο μνημείο αγωνιστών στο Μανταμάδο. Φωτό: Γ. Πίττας

Ο Μιχάλης Τσορμπατζόγλου εκπαιδευτικός και ο Στέφανος Πανάς, ξενοδοχοϋπάλληλος που συμμετείχαν στο μέτωπο της Καράβας, μίλησαν στoν Γιώργο Πίττα και την Eργατική Aλληλεγγύη. 

Στέφανος: Στον αγώνα που δώσαμε στην Καράβα συμμετείχαν οι πάντες από το Μανταμάδο και τα γύρω χωριά, ήταν μια κινητοποίηση πρωτοφανής για τους κατοίκους. Οι νεότεροι, που έχουμε ζήσει και έξω από το χωριό, είχαμε κάποια εμπειρία από τις διαδηλώσεις αλλά και πάλι ποτέ αυτό πράγμα. Ήταν δύσκολα, περιφρούρηση πρωί-βράδυ, υπήρξε ανταρτοπόλεμος, αλλά το πιο σημαντικό για μένα και αυτό που έφερε τη νίκη, ήταν η μαζικότητα του απλού κόσμου που δεν διαλυόταν παρά τα δακρυγόνα και τα ΜΑΤ. “Λαός ενωμένος-ποτέ νικημένος”, που ήταν και ένα από τα συνθήματα που ακούγονταν. Κινητοποιήθηκαν όλοι οι τοπικοί σύλλογοι, ο πολιτιστικός σύλλογος Ηλιαχτίδα, ο Σύλλογος Γυναικών, ο Αγροτικός Σύλλογος, η ΚΝΕ Μανταμάδου. Στο σχολείο, όπου είναι μαθήτρια η αδελφή μου, αποφάσισαν και έκαναν κατάληψη και ακολούθησαν και άλλα σχολεία του νησιού. Το πανό έγραφε “Κανένας ελεύθερος άνθρωπος στη φυλακή” και οι μαθητές ήταν μαζί με τους γονείς τους στη συγκέντρωση.  

Μιχάλης: Την παραμονή της απόβασης των ΜΑΤ στην Καράβα είχαμε πάνω από 1500 άτομα. Υπήρχε οργάνωση από τα κάτω, ξέραμε που ήταν τα καράβια από τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτά, που θα πηγαίναν και τι κουβαλούσαν. Όταν το πρωί μάθαμε ότι αποβιβάστηκαν και έρχονταν κατευθείαν προς τα εμάς η περιφρούρηση ενημέρωσε και ο κόσμος ξαναμαζεύτηκε στην Καράβα. Με το που κατέβηκαν από τις κλούβες άρχισαν να ριχνουν απίστευτα δακρυγόνα. Υποχωρήσαμε από την είσοδο της Καράβας αλλά ο κόσμος δεν διαλυόταν, του έριχναν ξανά δακρυγόνα αλλά ξαναμαζευόταν.     

Η απεργία που κάλεσαν το Εργατικό Κέντρο και τα συνδικάτα ήταν καθοριστική γιατί παρέλυσε το νησί και έδωσε τη δυνατότητα σε όλο τον κόσμο να ενισχύσει τα μέτωπα. Τη δεύτερη μέρα μετά τη μαζική απεργιακή συγκέντρωση στη Μυτιλήνη μπήκαν πούλμαν για την Καράβα τα οποία σταμάτησε η αστυνομία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μετά την Καράβα και το Διαβολόρεμα να δημιουργηθεί και ένα τρίτο μέτωπο στην περιοχή ξαμπέλια-Άγιος Φανούριος - πίσω από τα ΜΑΤ που είχαν να αντιμετωπίσουν μπροστά το μπλόκο της Καράβας. Αυτό διέσπασε  ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις της αστυνομίας.   

Στέφανος: Την τρίτη μέρα φαινόταν πλέον ότι τα ΜΑΤ ηττούνταν, άρχισαν να κουράζονται, τα δακρυγόνα τελείωναν. Η αποχώρηση τους ήταν κάτι το απίστευτο, πλήθος κόσμου από το δρόμο και από το βουνό να τους ακολουθεί από πίσω. Ακόμη και για να ανεβούν στις κλούβες και να φύγουν ρίξανε δακρυγόνα. Την επόμενη μέρα που έφυγαν έβλεπες όλα τα πρόσωπα να είναι χαρούμενα. Ήταν μια νίκη που μπορεί να δώσει πνοή για άλλες νίκες. Ο κόσμος κινητοποιήθηκε γιατί έχει προβλήματα, είναι συνολικά αγανακτισμένος, για τη ζωή που μας πλασάρουν, για τις τιμές στο γάλα και στο λάδι που πέφτουν για τους παραγωγούς και ανεβαίνουν στα ράφια των σοπερμάρκετ. Για τις συντάξεις που πετσοκόβονται στο ασφαλιστικό - και περνάει στο ντούκου από τα ΜΜΕ που χύνουν ρατσιστικό δηλητήριο. 

Το 2015, ο Μανταμάδος, η Σκάλα Συκαμνιάς είχαν δώσει το παράδειγμα της αλληλεγγύης. Πέντε χρόνια μετά ο κόσμος που έδειξε την αλληλεγγύη του δεν τα βάζει με τους πρόσφυγες, τα βάζει με τις κυβερνήσεις που έφτιαξαν το στρατόπεδο της Μόριας – και τώρα θέλουν να κάνουν νέα φυλακή και όλο το νησί ένα Γκουαντάναμο. Καταλαβαίνει ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα με πολέμους. Βέβαια υπάρχει και η πολιτική της κυβέρνησης και τα ΜΜΕ που δεν έχουν πάψει ούτε μια στιγμή να κάνουν την χειρότερη προπαγάνδα στρέφοντας έτσι τον συντηρητικό κόσμο σε πιο ρατσιστικές απόψεις και ενισχύοντας την ακροδεξιά. 

Μιχάλης: Εδώ και τόσα χρόνια το νησί μας έχει παράξει ένα κίνημα αλληλεγγύης με προοδευτικά χαρακτηριστικά που δεν το βάζει κάτω. Αυτή η εξέγερση απομυθοποίησε και έδειξε τα όρια ενός κορυφαίου αστικού θεσμού που είναι η αστυνομία ακόμα και στα μάτια των δεξιών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Αποκάλυψε επίσης το πραγματικό πρόσωπο και τις αδυναμίες της ίδιας της κυβέρνησης της ΝΔ. Μιας κυβέρνησης που όμως επιμένει στην ακροδεξιά ρητορεία - προτείνοντας ένα άγονο ξερονήσι, χωρίς καμιά δομή, υδροδότηση και γεμάτο φίδια, τα Τοκμάκια, για την κλειστή δομή, όπως δήλωσε ο βουλευτής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αθανασίου.  

Τώρα χρειάζεται να εντείνουμε -κάτι που προσπαθήσαμε και μέσα στην εξέγερση- τη σύγκρουση με τη  ρατσιστική ακροδεξιά εκστρατεία της κυβέρνησης και των Μουντζούρηδων που κλιμακώνεται και να απομονώσουμε τις φασιστικές συμμορίες που παίζουν το βρώμικο-διασπαστικό τους ρόλο μέσα -και μετά- τις κινητοποιήσεις. Χρειάζεται μια άμεση ταξική απάντηση. 

Από τη Λέσβο μέχρι τον Έβρο και από την Αθήνα ως τη Θεσσαλονίκη, όλα τα συνδικάτα,  τα κόμματα της Αριστεράς, οι δημοτικές κινήσεις και οι σύλλογοι να κάνουν ένα ενιαίο μέτωπο κόντρα στον ρατσισμό ζητώντας ανοιχτά σύνορα και να απομονώσουν τους φασίστες. Η κόκκινη γραμμή σε αυτό το θέμα είναι μαζί ή χώρια με τους πρόσφυγες και η απάντηση είναι το πρώτο. Η σύγκρουση με την αστυνομία δεν φτάνει από μόνη της για να διαμορφώσει ταξική απάντηση στην άγρια επίθεση του καπιταλισμού που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση της ΝΔ.


Διαδηλώσεις συμπαράστασης στους εξεγερμένους στα νησιά έγιναν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα. "Αλληλεγγύη στην εξέγερση στα νησιά - ΟΧΙ στις φυλακές προσφύγων", ήταν το κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης που κάλεσε την Τρίτη 26/2 η ΚΕΕΡΦΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Σύνταγμα.

"Η Χίος βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας. Οι πραίτορες του Χρυσοχοΐδη και του Μητσοτάκη έχουν κάνει απόβαση και έχουν πνίξει ένα ολόκληρο νησί στα δακρυγόνα και στην αλόγιστη βία", τόνισε ο Σωτήρης Θεοδώρου από το κοινοτικό συμβούλιο Βολισσού Χίου κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τους συγκεντρωμένους αγωνιστές/στριες. Ο Σωτήρης Θεοδώρου κάλεσε όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία της χώρας με τα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες τους να καλέσουν Γενική Απεργία συμπαράστασης στους εξεγερμένους κατοίκους των νησιών που παλεύουν ενάντια στην κατασκευή φυλακών για τους πρόσφυγες στα νησιά τους.

Τηλεφωνικά χαιρέτισε και ο Μιχάλης Τσορμπατζόγλου, εκπαιδευτικός και μέλος της ΚΕΕΡΦΑ Λέσβου από το Μανταμάδο. Επίσης στην συγκέντρωση μίλησαν ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, η Άννα Μαρία Παραθύρα από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Τζαβέντ Ασλάμ από την Πακιστανική Κοινότητα. "Η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΕ, οι ομοσπονδίες, τα σωματεία και τα συνδικάτα να κηρύξουν Γενική Απεργία στο πλευρό των κατοίκων που αντιστέκονται και των προσφύγων που παλεύουν για αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής", τόνισε μεταξύ άλλων ο Π. Κωνσταντίνου.

Την επόμενη ημέρα 27/2 σε κινητοποίηση κάλεσε η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής και συμμετείχαν σύλλογοι από Λέσβο, Χίο και Σάμο. Η προσπάθεια λιγότερων από 15 φασιστών να καπηλευτούν τη συγκέντρωση απέτυχε οικτρά και οδήγησε στην απομόνωση και την εκδίωξή τους από τους διαδηλωτές που φώναξαν αντιφασιστικά συνθήματα.