Ιδέες
Σε βιβλία οι αγορεύσεις της Πολιτικής Αγωγής: Ιστορικές αγορεύσεις σε μια ιστορική δίκη

Την Τρίτη 3 Μαρτίου, στην ΕΣΗΕΑ παρουσιάστηκε σε βιβλίο, με τον τίτλο «με τους Λύκους ή με τις μέλισσες», η αγόρευση του Θανάση Καμπαγιάννη, ενός εκ των συνηγόρων των Αιγυπτίων αλιεργατών, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. 

Στις 17 Μαρτίου θα παρουσιαστεί σε βιβλίο, η αγόρευση του Κώστα Παπαδάκη, επίσης συνηγόρου των Αιγυπτίων αλιεργατών στην ίδια δίκη.

Πρόκειται για ιστορικές αγορεύσεις σε μία ιστορική δίκη. Η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή πλησιάζει στο τέλος της. Βρίσκεται τώρα στο στάδιο των αγορεύσεων των συνηγόρων των κατηγορουμένων ναζιστών.

Στη δίκη αυτή το κεντρικό διακύβευμα είναι, αν η Χρυσή Αυγή, είναι νόμιμο πολιτικό κόμμα ή ναζιστική εγκληματική οργάνωση. Αν είναι μια μόνιμη εγκληματική δομή με κίνητρο την ναζιστική ιδεολογία, και με όπλο τη βία των ομάδων κρούσης ή ταγμάτων εφόδου πού η ίδια οργανώνει, εκπαιδεύει και καθοδηγεί, τρομοκρατεί και εκφοβίζει, μετανάστες, συνδικαλιστές, αντιφασίστες και όποιον διαφωνεί μαζί της. Και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ύστερα από χρόνια ανοχής και ατιμωρησίας της δράσης της ναζιστικής οργάνωσης 

Και οι δύο αγορεύσεις-βιβλία έχουν επίγνωση της ιστορικότητάς τους. Είναι η συμπύκνωση της δεκαετούς μάχης, από το 2009 μέχρι σήμερα, για την κοινωνική και πολιτική απομόνωση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τη θεσμική της καταδίκη από το αρμόδιο δικαστήριο ως αυτό πού είναι: ναζιστική εγκληματική οργάνωση υπό τον μανδύα «νόμιμου πολιτικού κόμματος». 

Οι συγγραφείς γράφουν, με πλήρη γνώση των συντριπτικών αποδεικτικών στοιχείων, για τη στρατιωτική συγκρότηση, ιεραρχική δομή, λειτουργία, διάρκεια, της εγκληματικής οργάνωσης, πού αναδείχτηκαν στην πεντάχρονη διάρκεια της δίκης. Γράφουν μετά από μία εισαγγελική αγόρευση, πού αγνόησε, διέστρεψε, απέκρυψε το αποδεικτικό υλικό και πρότεινε προς το δικαστήριο το ανήκουστο. Την αθώωση της ηγεσίας της ΧΑ από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και την υιοθέτηση της θεωρίας του μεμονωμένου περιστατικού για όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα της ΧΑ. Υπερέβει τις καλύτερες προσδοκίες της ηγεσίας της ΧΑ.

 Οι συγγραφείς -αγορητές, ξέρουν τι μεγέθους κίνδυνο για τη μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία αντιπροσωπεύει η ΧΑ και η τυχόν υιοθέτηση της εισαγγελικής πρότασης από το δικαστήριο. 

Πατάνε με το ένα πόδι στην ιστορική εμπειρία του αντιφασιστικού κινήματος της δεκαετίας του ‘20 και ‘30 και όλων των διδαγμάτων της, και με το άλλο στις εμπειρίες και τις μάχες του αντιφασιστικού κινήματος την τελευταία εικοσαετία, ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς, του θεσμικού ρατσισμού και της ναζιστικής οργάνωσης. 

Με αυτά τα εφόδια και την αναγνωρισμένη από εχθρούς και φίλους, στον ψηλότερο βαθμό νομική τους συγκρότηση, οι αγορεύσεις τους, είναι η Βίβλος των επιχειρημάτων του αντιφασιστικού κινήματος. Καταρρίπτουν σημείο προς σημείο κάθε ισχυρισμό της ναζιστικής οργάνωσης, ενώ αποκαλύπτουν και τους μηχανισμούς ανάδειξής της, από την αφάνεια του περιθωρίου σε πολιτική δύναμη, μέσω κυρίως του θεσμικού ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας πού προωθεί η κυρίαρχη τάξη και τα αστικά κόμματα. Αποδεικνύουν με μαθηματική ακρίβεια, όσα υποκριτικά τώρα αρνείται η ναζιστική οργάνωση: Τη ναζιστική ιδεολογία της, αλλά και τον διπλό λόγο της ηγεσίας της ΧΑ, την ιεραρχική δομή, τη στρατιωτική εκπαίδευση και δράση των ομάδων κρούσης. Ότι όλα τα εγκλήματα πού δικάζει το δικαστήριο, έγιναν με τον σχεδιασμό και την πλήρη γνώση της ηγεσίας της, τη σχέση της με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, το βαθύ κράτος και τα αστικά κόμματα. 

Είναι βιβλία -όπλα απαραίτητα σε κάθε αντιφασίστα, που μας εξοπλίζουν με όλα τα επιχειρήματα για τον σημερινό κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η άκρα δεξιά και οι φασιστικές ή ναζιστικές της μεταλλάξεις, σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Όμως δεν δείχνουν μόνο τον κίνδυνο, αλλά και το απόσταγμα των μέχρι τώρα εμπειριών από την εικοσαετή δράση του αντιφασιστικού κινήματος, που οδήγησε στην πολιτική απομόνωση της ΧΑ, την έξοδό της από τη Βουλή και την οργανωτική της αποδιάρθρωση. Τη Χρυσή Αυγή την έβαλε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, η επίμονη, μαζική, ενωτική, μακρόχρονη δράση του αντιφασιστικού κινήματος και της νεολαίας. 

 Η μάχη με τη ρατσισμό, τους φασίστες, τους ναζί και όλες τις μεταλλάξεις της άκρας δεξιάς είναι σε εξέλιξη και εδώ και σε όλο τον κόσμο. 

Διαβάστε, διαδώστε αυτά τα βιβλία, χρησιμοποιείστε τα επιχειρήματά τους. Είναι αναντικατάστατα εργαλεία σε κάθε συζήτηση για το φασισμό και ταυτόχρονα εγχειρίδια αντιφασιστικής δράσης.

 
ΙNFO
• Στη συζήτηση για το βιβλίο του Θανάση Καμπαγιάννη “Με τις μέλισσες ή με τους λύκους” στις 3/3 μίλησαν οι:
Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, Χαράλαμπος Κουρουνδής, δικηγόρος, μέλος του ΔΣ του ΔΣΘ, Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη, δημοσιογράφος, Δημήτρης Ψαρράς, δημοσιογράφος, συγγραφέας
• Στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Παπαδάκη “Το «άλλο άκρο» στο εδώλιο: Δικαιοσύνη ή ατιμωρησία ξανά;” στις 17/3 θα μιλήσουν οι: 
Πάνος Γκαργκάνας, διευθυντής εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη, Δημήτρης Δεσύλας, μέλος ΠΣΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Ελένη Πορτάλιου, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ, Δημήτρης Σαραφιανός, τ. μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ και ο συγγραφέας
Συντονίζει η δημοσιογράφος Κατερίνα Κατή
Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί