Καταπίεση και απελευθέρωση
Η Πάλη των Γυναικών: Συγκλονιστική 8 Μάρτη

8 Μάρτη, Αθήνα, Προσφύγισσες και μετανάστριες μαζί με τα παιδιά τους στη μεγάλη συγκέντρωση στην πλ. Κλαυθμώνος, Φωτό: Κυριάκος Μπάνος

Χιλιάδες διαδηλώτριες και διαδηλωτές συμμετείχαν την Κυριακή 8 Μάρτη στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και τη διαδήλωση που ακολούθησε. Το κάλεσμα της Κίνησης για την απεργιακή 8 Μάρτη για έναν μεγάλο αντισεξιστικό, αντιρατσιστικό και αντικυβερνητικό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών, βρήκε μαζική ανταπόκριση. 

Με συνθήματα όπως «Πες το δυνατά, πες το καθαρά, σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά» και «Κλείστε τα στρατόπεδα τα ρατσιστικά, κάτω τα μέτρα τα σεξιστικά» έγινε η υποδοχή των εκατοντάδων προσφυγισσών και προσφύγων από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Μαλακάσας, του Σχιστού, του Ελαιώνα και της Κορίνθου που συμμετείχαν στην κινητοποίηση μαζί με τα παιδιά τους. «Ελευθερία» φώναζαν οι μετανάστριες και οι μετανάστες από την κοινότητα του Καμερούν και άλλες χώρες της Αφρικής όταν μπήκαν με το πανό τους στη συγκέντρωση.

Παρουσία με πανό είχαν οι Σύλλογοι Εργαζόμενων στα νοσοκομεία Γεννηματάς και Άγιος Σάββας, η ΠΟΣΠΕΡΤ, εργαζόμενες/οι του ΥΠ.ΠΟ, εκπαιδευτικοί μέλη Συλλόγων Δασκάλων και ΕΛΜΕ, εργαζόμενες/οι στην Επιθεώρηση Εργασίας και το Υπουργείο Οικονομικών, η Aurora-Ενωτική δράση εργαζόμενων Ιντρακόμ. Μαζί διαδήλωναν εργαζόμενες και εργαζόμενοι της Επιτροπής Ισότητας δήμου Αγίου Δημητρίου, της δημοτικής κίνησης «Ανταρσία στην Κοκκινιά της προσφυγιάς και της αντίστασης», του ΣΕΚ, της Εργατικής Αλληλεγγύης και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Ημέρα αγώνα σήμερα για όλους, άντρες και γυναίκες», μας είπε η Ιωάννα Πασπάτη, γιατρός στο Παίδων Πεντέλης. «Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε όσες αγωνίζονταν πριν 110 χρόνια και ορίσανε την ημέρα αυτή ως παγκόσμια ημέρα, για να συνεχίσουμε στο δρόμο που άνοιξαν».

Δίπλα στα μπλοκ από τα στρατόπεδα διαδήλωσε η ΚΕΕΡΦΑ. «Είμαστε σαν σε φυλακή», μας είπε η Λέιλα Μοχάμεντ από τον Ελαιώνα, «Προσωπικά είμαι εκεί δυο χρόνια τώρα μαζί με τα τρία κορίτσια μου. Έχω και ένα αγόρι που είναι με τον πατέρα του, άγνωστο που, έχω χρόνια να το δω. Φύγαμε από το Αφρίν της Συρίας για να ξεφύγουμε από τον πόλεμο, για μια καλύτερη ζωή. Ακόμα και από τον Ελαιώνα θέλουν να μας διώξουν, χωρίς λεφτά χωρίς δουλειά χωρίς ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ. Η ίδια κατάσταση ισχύει για πάρα πολλές γυναίκες. Δεν θέλουμε πολλά, μια δουλειά για να έχουμε ένα σπίτι και για να ζήσουμε”.

Δυναμικά ήταν τα μπλοκ της Κίνησης για την απεργιακή 8 Μάρτη Παντείου, των φοιτητικών συλλόγων ΣΔΟΚΕ και ΣΕΥΠ του ΠΑΔΑ, των φοιτητριών/τριών της Φιλοσοφικής. «Είναι πολύ σημαντική αυτή η μέρα, γιατί η κατάσταση είναι τραγική για τις γυναίκες και για όλους» μας είπε η Φωτεινή, φοιτήτρια στο Πάντειο. «Το κρίσιμο είναι να βγούμε όλοι στο δρόμο και να φωνάξουμε. Είναι πάρα πολύ ωραία σήμερα και πρέπει να γίνει γνωστό».

«Είναι τρομερό εν έτη 2020 τα δικαιώματα των γυναικών να είναι υπό αμφισβήτηση και να μην έχουμε ισότητα», μας είπε η Αναστασία, φοιτήτρια στη Φιλοσοφική. Η Πένυ, συμφοιτήτριά της, μας είπε: «Είμαστε εδώ για την υπεράσπιση των γυναικών στην εργασία, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, καθώς συνέχεια καταπατούνται τα δικαιώματά μας».

Την εικόνα συμπλήρωναν τα πανό των «ΛΟΑΤΚΙ+ ενάντια στην καταπίεση». Αντιπροσωπεία της οργάνωσης Fridays for Future χαιρέτισε τη συγκέντρωση, ενώ οι συλλογικές κουζίνες “Ο Άλλος Άνθρωπος” και “Mano Aperta” πρόσφεραν δωρεάν φαγητό σε όλες και όλους.

«Η απελευθέρωση των γυναικών είναι αγώνας όλων των εργατών», «Τρανς, γκέι και λεσβίες, είμαστε παρούσες σε όλες τις πορείες», «Εχθρός για την υγεία ο κορονοϊός, μαζί και ο Κικίλιας και ο καπιταλισμός», «Σεξισμός  - ρατσισμός και τρομοκρατία, κάτω η Νέα Δημοκρατία», ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην πορεία προς το Σύνταγμα και τη Βουλή και στη συνέχεια στους δρόμους της Αθήνας μέχρι την Ομόνοια και την πλατεία Κλαυθμώνος.

Πολλές γυναικείες συλλογικότητες βρέθηκαν την ίδια ώρα στο δρόμο, ενώ συγκέντρωση πραγματοποίησε και η ΟΓΕ στο Σύνταγμα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη αμέσως μετά τη διαδήλωση: «Με την έμπνευση που μας έδωσε ο σημερινός ξεσηκωμός θα συνεχίσουμε σε όλες τις μάχες, για να ανατρέψουμε τις σεξιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, για να ανοίξουμε το δρόμο για να απαλλαγούμε από το σύστημα που γεννά την καταπίεση. Το πρώτο μας άμεσο ραντεβού είναι στις 21 Μάρτη, στη Διεθνή Ημέρα Δράσης ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, στο συλλαλητήριο της Αθήνας στις 3μμ στην Ομόνοια και στις αντίστοιχες διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις. Παλεύουμε-Διεκδικούμε-Απεργούμε! Και θα νικήσουμε!».

8 Μάρτη, Αθήνα, Φωτό: Κυριάκος Μπάνος

 


Οι καλλιτέχνες

8 Μάρτη, Αθήνα, Οι “Αδέσποτες Σκύλες” επί σκηνής, Φωτό: Κυριάκος Μπάνος

 

8 Μάρτη, Αθήνα, Η νεολαία στην πρώτη γραμμή ενάντια στον σεξισμό, Φωτό: Κυριάκος Μπάνος

 

Με το σύνθημα «Στο δρόμο να σπάσουμε τον τρόμο» έδωσαν το σήμα της έναρξης της πορείας της 8 Μάρτη οι «Αδέσποτες Σκύλες», που έκλεισαν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της συγκέντρωσης στην πλατεία Κλαυθμώνος. Τα τέσσερα νούμερα που επέλεξαν για την ημέρα -από την τελευταία τους παράσταση «Βαλς των βρώμικων δρόμων νο.6»- ήταν όλα μια γροθιά στην καταστολή, το ρατσισμό, το σεξισμό, τον πόλεμο, τους φασίστες. Και μια ωδή στην αντίσταση του κινήματος σε όλο τον πλανήτη.

Ήταν μια από πιο συγκλονιστικές στιγμές της κινητοποίησης. Τα γαβγίσματα, οι φωνές, οι κρότοι των τακουνιών τους και οι στίχοι των τραγουδιών τους (συνοδεία των τριών μουσικών τους) ξεσήκωσαν αλλά και συγκίνησαν μικρούς και μεγάλους. Τα χειροκροτήματα και οι επευφημίες από τον κόσμο δεν σταμάτησαν σε όλη τη διάρκεια που βρίσκονταν στην εξέδρα. «Ενώνουμε και εμείς τη φωνή μας με όλες τις γυναίκες του πλανήτη», ήταν το μήνυμα που είχε στείλει τις προηγούμενες μέρες στην “Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη” η Ντίνα Καφτεράνη, «για να δηλώσουμε μέσα από τη δικιά μας γυναικεία ματιά ότι κάθε γυναίκα αξίζει να ζει όπως εκείνη επιλέγει (γι’ αυτό και ονομαζόμαστε αδέσποτες -χωρίς δεσμεύσεις) και αυτό είναι κάτι που θα το διεκδικήσουμε στο δρόμο μαζί με όλους και όλες εσάς».

Είχε προηγηθεί η GingerEla με ένα δυνατό drag show που με τη σειρά του είχε καθηλώσει όλες και όλους. «Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ», είπε στη συνέχεια, «Είναι η δεύτερη χρονιά που γίνεται κάτι τόσο μαζικό. Είμαι εδώ για να τιμήσω κάθε γυναίκα απέναντι σε όλη αυτή τη βία και ματσίλα που υπάρχει».

Διασκευές γνωστών ελληνικών και ξένων κομματιών αλλά και δικά τους τραγούδια είχαν παρουσιάσει νωρίτερα οι Stockholm Syndrome, ο Πέτρος και ο Γιώργος από τους Προφίλ και οι Ορίζοντες, κερδίζοντας το δυνατό χειροκρότημα. 


Οι Ομιλήτριες

Δυνατό μήνυμα ενάντια στο σεξισμό, το ρατσισμό, την ομοφοβία και κάθε μορφή καταπίεσης έστειλαν οι ομιλήτριες στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. «Με τα συνδικάτα μπροστά και τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή, ξεσηκωνόμαστε σήμερα για να βροντοφωνάξουμε ότι οι επιθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ δεν θα περάσουν», είπε η Ζανέτα Λυσικάτου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, που έκανε και την παρουσίαση των χαιρετισμών και του καλλιτεχνικού προγράμματος.

Η κραυγή των προσφυγισσών και των μεταναστριών για ελευθερία ξεχώρισε. Μαζί στην εξέδρα ανέβηκαν η Ζαζιρά, η Ναχίντ και η Ροκίγια από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Μαλακάσα και την Κόρινθο. Τη μετάφραση των χαιρετισμών τους έκανε η Παριβάς Ασκαρί, κόρη ιρανών προσφύγων που πριν μερικά χρόνια έκαναν τη μεγάλη απεργία πείνας για το δικαίωμα στο άσυλο. «Χαιρετίζουμε όλες και όλους που είστε εδώ και όσους οργάνωσαν τη σημερινή κινητοποίηση. Θέλουμε να κλείσουν τα στρατόπεδα, να μπούμε στην πόλη. Όχι στο σεξισμό σε γυναίκες και παιδιά. Αυτή τη στιγμή στα σύνορα ξεγυμνώνουν άντρες, γυναίκες και παιδιά. Ανοίξτε τα σύνορα!», είπαν μεταξύ άλλων.

«Ευχαριστούμε όλες τις γυναίκες για τον αγώνα που κάνουν», είπε η μικρή Μαρία που ανέβηκε στην εξέδρα μαζί άλλες γυναίκες από την Αφρική. «Όλες οι γυναίκες να έχουν δικαίωμα στην υγεία και όλα τα παιδιά τους να πάνε σχολείο», είπε. Το μήνυμα των προσφυγισσών της Μόρια για τις 8 Μάρτη, που διαβάστηκε στη συγκέντρωση, συγκίνησε για την αγωνιστικότητα και την αισιοδοξία του.

Στις μεγάλες μάχες που δίνουν οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ενάντια στην διάλυση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας, επίθεση που χτυπά πρώτα απ'όλα τις γυναίκες, στάθηκε η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Γεννηματάς. Ενάντια στα ψέματα του υπουργού Υγείας Κικίλια περί “ετοιμότητας” απέναντι στον κορονοϊό, περιέγραψε τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό που μαστίζουν τα νοσοκομεία και τόνισε: «Θα είμαστε στους δρόμους μέχρι τη νίκη!».

Τις σκληρές συνθήκες στις ελαστικές μορφές απασχόλης, στην πλειοψηφία των οποίων βρίσκονται γυναίκες, περιέγραψε η Γιώτα Κωτούλα, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργολαβικών εργαζόμενων στις τράπεζες, απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες και όλους. Τις διακρίσεις στους χώρους δουλειάς ανέδειξε η Τιάνα Ανδρέου, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομενων στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ σε μεγάλες μάχες των γυναικών σήμερα αναφέρθηκε η Μαρία Κοτρώνη, πρόεδρος του Σωματείου Εργολαβικών της ΔΕΣΦΑ. 

«Η ελπίδα βρίσκεται εδώ, στους δρόμους, στην απεργία. Αυτό το μήνυμα στέλνουμε σήμερα στις προσφύγισσες από τον Έβρο μέχρι τα νησιά του Αιγαίου. Με αυτό το τρόπο θα τσακίσουμε την ρατσιστική και σεξιστική κυβέρνηση που έχουμε απέναντί μας», ξεκίνησε το χαιρετισμό της η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Γεννηματάς και συντονίστρια της Κίνησης για την απεργιακή 8 Μάρτη. «Βαδίζουμε όλες και όλοι μαζί στο δρόμο των επαναστατριών που πριν 110 χρόνια καθιέρωσαν την 8η Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών παλεύοντας το σύστημα του σεξισμού και, όπως κι εμείς σήμερα, διεκδικούσαν “Ψωμί και Τριαντάφυλλα”», τόνισε.

«Ο ρατσισμός και ο σεξισμός είναι συνοδοιπόροι», είπε η Λήδα Καζαντζάκη, πανεπιστημιακός.

«Το έδειξαν οι ναζί που έφτιαξαν στρατόπεδα συγκέντρωσης για τις γυναίκες για να εξασφαλίσουν την Αρία Φυλή. Αυτό γίνεται και σήμερα με το διαχωρισμό των προσφύγων. Οι ελληνίδες να φτιάξουν τους “σωστούς” και τους “καθαρούς” Έλληνες, ενώ οι άλλοι είναι κατσαρίδες που πρέπει να εξοντώσουμε. Ας είναι η σημερινή κινητοποίηση η αρχή του αγώνα για τα δικαιώματα όλων των γυναικών, με παράδειγμα τη Μάγδα Φύσσα».

Στις μάχες της νεολαίας και του φοιτητικού κινήματος σε όλα τα μέτωπα, από τον αγώνα ενάντια στα μέτρα της Κεραμέως μέχρι το αντιρατσιστικό και αντισεξιστικό κίνημα, στάθηκε η Εύα Ντόκου, φοιτήτρια στο ΠΑΔΑ. Ενώ η Αναστασία Πηλιχού, από το φοιτητικό σύλλογο Χημικών Μηχανικών και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μετά από μια ιστορική αναδρομή στους μεγάλους αγώνες των γυναικών από τα μέσα του 18ου αιώνα μέχρι σήμερα, απεύθυνε αγωνιστικό κάλεσμα σε όλες και όλους.

«Χαίρομαι που βλέπω τόσο κόσμο σήμερα εδώ. Δεν γιορτάζουμε, διεκδικούμε το σεβασμό στην ύπαρξή μας», είπε η Ειρήνη Γιανναρά εργαζόμενη στην ΕΡΤ, περιγράφοντας την κατάσταση και στο χώρο των ΜΜΕ. «Να απελάσουμε το Μητσοτάκη και όλους τους σκοταδιστές του κέρδους, που μας δηλητηριάζουν με ρατσισμό και σεξισμό και καταστρέφουν τις ζωές όλων μας, ανεξάρτητα από φύλο, καταγωγή, σεξουαλική προτίμηση», τόνισε η Κατερίνα Θωίδου, συμβασιούχος ΟΑΕΔ και δημοτική σύμβουλος Νίκαιας – Ρέντη.

Από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ο Τζορτζ Κουνάνης θύμισε ότι «το γυναικείο και το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα έχουν κοινές αφετηρίες, κοινά βιώματα και διεκδικήσεις, όπως και με κάθε κίνημα κοινωνικής χειραφέτησης. Μόνο η ένωση δυνάμεων μπορεί να μας φέρει στο μέλλον ισονομίας και δικαιοσύνης που οραματιζόμαστε». Μαζί του η Άννα Πήλιου μίλησε για τη μάχη ενάντια στη τρανσφοβία, για τον αγώνα για δικαιοσύνη στο Ζακ/Zackie και όλες τις διεκδικήσεις, κλείνοντας «Το δικό μας Stonewall δεν τέλειωσε ποτέ!».


Οι άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, «παρά τη βροχή, πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων για τις 8 Μάρτη», μας είπε η Δήμητρα Κομνιανού. «Η “Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη”, γυναικείες και ΛΟΑΤΚΙ+ συλλογικότητες, σωματεία, οργανώσεις της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου διαδήλωσαμε στο κέντρο της πόλης. Η πορεία παρέμεινε για αρκετή ώρα στη Τσιμισκή για να εμποδίσει κάποια φασιστοειδή να σπείρουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο, ενώ ολοκληρώθηκε στο Άγαλμα Βενιζέλου φωνάζοντας να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες και ισόβια στους νεοναζί».

Η διαδήλωση στα Γιάννενα «είχε στην πρώτη γραμμή τις προσφύγισσες από το στρατόπεδο Κατσικά που διαδήλωσαν με τα δικά τους πλακάτ», μας είπε η Αρετή Κανέλου. «Η συμμετοχή τους έγινε δυνατή μετά την παρέμβασή μας στο στρατόπεδο δυο μέρες πριν. Στο Habibi, έναν χώρο έξω από το στρατόπεδο όπου κάνουν δραστηριότητες οι πρόσφυγες, οι προσφύγισσες μαζί με εθελόντριες ετοιμάζονταν να συζητήσουν για την Μέρα των Γυναικών και τις καλέσαμε στην διαδήλωση. Με πανό συμμετείχε η “Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη”, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΟΚΔΕ, ενώ η πορεία βάδισε από την Περιφέρεια στην Αγορά».

«Η κινητοποίηση στα Χανιά ήταν πολύ επιτυχημένη με πάνω από 100 άτομα», μας είπε η Μαργαρίτα Παπαμηνά. «Επικεφαλής μπήκε η “Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη” και ακολουθούσαν τα πανό της νΚΑ και της ομάδας “Έμφυλες Αταξήες”, ενώ καλούσαν ο τοπικός Σύλλογος Πρωτοβάθμιας και η τοπική ΕΛΜΕ. Τα συνθήματα έβαζαν στο στόχαστρο τόσο τις σεξιστικές επιθέσεις όσο και τις ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης. Από την Αγορά κινηθήκαμε προς το Παλιό Λιμάνι όπου είχε πολύ κόσμο και όλες οι συλλογικότητες μοιράσαμε τις ανακοινώσεις μας».

«Με μια μαζική συγκέντρωση και διαδήλωση γιορτάστηκε η φετινή 8 Μάρτη στο Ηράκλειο», μας είπε η Βίκυ Βρακά, φοιτήτρια κοινωνικής εργασίας. «Με πανό συμμετείχαν ο φοιτητικός σύλλογος Ιατρικής, η “Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη”, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες οργανώσεις του γυναικείου κινήματος και της αριστεράς. Η συμμετοχή ήρθε να επιβεβαιώσει πως οι γυναίκες είμαστε στην πρώτη γραμμή και παλεύουμε ενάντια στον σεξισμο και την καταπίεση. Βροντοφωνάξαμε πως ο αγώνας των γυναικών είναι ταξικός και έτσι θα συνεχίσουμε».

«Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο Βόλο στην κεντρική πλατεία της πόλης», μας είπε ο Τάσος Τσιούνης. «Δεκάδες φοιτήτριες και φοιτητές από διάφορες σχολές καθώς και μαθητές έδωσαν το παρών. Η “Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη” βρέθηκε στο κέντρο της κινητοποίησης έχοντας οργανώσει δυο εκδηλώσεις τις προηγούμενες βδομάδες στις σχολές». Παρά τη δυνατή βροχή, συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Ξάνθη.

«Η 8 Μάρτη στην Πάτρα είχε πρωτοφανή μαζικότητα», μας είπε ο Δημήτρης Καρύδας. «Κάτω από βρόχη και με την “απειλή” του κορονοϊού στείλαμε ένα δυνατό μήνυμα πως οι γυναίκες καθώς και τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είναι κομμάτι της τάξης μας και δεν ανεχόμαστε καμία διάκριση εις βάρος τους. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Γεωργίου με την συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων της Αρχιτεκτονικής, του Βιολογικού και της Φιλολογίας, της “Κίνησης για την απεργιακή 8 Μάρτη” και άλλων οργανώσεων της αριστεράς και του γυναικείου κινήματος».

Σε όλες τις πόλεις η συνέχεια θα δοθεί στη Διεθνή Ημέρα Δράσης ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό στις 21 Μάρτη.