Καταπίεση και απελευθέρωση
Γυναίκες - “Ο κόσμος έχει πάρει φωτιά!”

8 Μάρτη, Ιστανμπούλ

Με μαζικές συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών στις 8 Μάρτη. Αναμφίβολα τα εκατομμύρια που βγήκαν στη Χιλή, δίνοντας έτσι συνέχεια στην εξέγερση που συγκλονίζει τη χώρα τους τελευταίους μήνες, σημάδεψαν την ημέρα. Δύο εκατομμύρια, σύμφωνα με τους διοργανωτές, βγήκαν μόνο στο Σαντιάγκο. Μπορεί η αστυνομία να “είδε” μόλις 150 χιλιάδες, αλλά οι αεροφωτογραφίες που έκαναν το γύρο του πλανήτη την γελοιοποίησαν παγκοσμίως.

Πάνω από 80 χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, βγήκαν στους δρόμους της Πόλης του Μεξικού. Οι διαδηλώσεις είχαν στο κέντρο τους τις δολοφονίες των γυναικών -πάνω από 3000 από το 2016 μέχρι το 2019, περισσότερες από δέκα δολοφονίες κάθε μέρα την περασμένη χρονιά- και ολόκληρο το σύστημα που τις καλύπτει. Έξω από το Εθνικό Παλάτι της πόλης, ακτιβίστριες έβαψαν με στένσιλ το δρόμο με τα ονόματα πολλών από τα θύματα, ενώ στο στόχαστρο των ομιλιών τους μπήκαν η κυβέρνηση, η αστυνομία, τα δικαστήρια και όλοι οι θεσμοί που ευθύνονται για τη συγκάλυψη. Οι δυο τελευταίες δολοφονίες, η μία εκ των οποίων ενός επτάχρονου κοριτσιού, είχαν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις τις προηγούμενες βδομάδες, καθώς οι δράστες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων παραμένουν είτε “άγνωστοι” είτε ατιμώρητοι. Οι οργανώσεις του κινήματος καλούσαν τις γυναίκες σε απεργία την επόμενη ημέρα, 9 Μάρτη, ως συνέχεια του αγώνα.

Οι δολοφονίες των γυναικών κυριάρχησαν και στις διαδηλώσεις στο Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή, όπου επίσης έχει σημειωθεί δραματική άνοδός τους. Οι διαδηλώτριες και οι διαδηλωτές κρατούσαν κόκκινα τριαντάφυλλα και πλακάτ με ονόματα των θυμάτων καθώς περνούσαν έξω από το προεδρικό μέγαρο. Όπως και στο Μεξικό, οι γυναικείες οργανώσεις καλούσαν σε απεργία την επόμενη ημέρα, τόσο ενάντια στις δολοφονίες όσο και για το δικαίωμα στην έκτρωση.

Χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους και στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Στο στόχαστρό τους ήταν ο πρόεδρος Μπολσονάρο, ο ακροδεξιός σεξιστής μιμητής του Τραμπ. Τέσσερις δολοφονίες γυναικών την ημέρα καταγράφηκαν για το 2019 στη χώρα. Αναμέσα στις διαδηλώτριες και τους διαδηλωτές ξεχώρισαν οι ιθαγενείς με τις παραδοσιακές εμφανίσεις τους που παλεύουν ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τους κλέψει τη γη τους.

Δικαίωμα

Μεγάλες διαδηλώσεις και στη Μπογκοτά της Κολομβίας με κύριο αίτημα το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση. Μέσα στο μήνα το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας επαναβεβαίωσε τους περιορισμούς στην έκτρωση μόνο στις περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης, εμβρυϊκής παραμόρφωσης ή κινδύνων για την υγεία της μητέρας, προκαλώντας την οργή του κινήματος. Διαδηλώσεις έγιναν και στη Λίμα στο Περού.

«Ο κόσμος έχει πάρει φωτιά. Ξεσηκωνόμαστε!» έγραφε το κεντρικό πανό της διαδήλωσης στο Τορόντο του Καναδά όπου συμμετείχαν χιλιάδες. Πάνω από τρεις χιλιάδες βγήκαν και στο Μόντρεαλ. Τα αιτήματα για ίσα εργασιακά δικαιώματα ανδρών και γυναικών, για ελεύθερες και δωρεάν εκτρώσεις και για σταμάτημα της βίας κατά των γυναικών, κυριάρχησαν στις διαδηλώσεις που έγιναν στη Μαδρίτη και άλλες πόλεις της Ισπανίας. Μαζικές ήταν και οι διαδηλώσεις στο Λονδίνο.

Ακόμα και στο Μιλάνο της βόρειας Ιταλίας που βρίσκεται σε καραντίνα λόγω κορονοϊού, ομάδα γυναικών -κάποιες φορώντας ρόζ μάσκες- τίμησε την ημέρα με συγκέντρωση στην πόλη. Αλλά και στη Γαλλία όπου επίσης έχουν αρχίσει να ισχύουν οι απαγορεύσεις λόγω κορονοϊού, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις έγιναν την παραμονή αλλά και την ίδια μέρα τόσο στο Παρίσι, όσο και άλλες πόλεις της χώρας. Οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να τις διαλύσουν χωρίς επιτυχία. Μια ποδηλατοδρομία εκατοντάδων, κύρια γυναικών με μοβ ρούχα, πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο.

Η διαδήλωση στην Ισταμπούλ, κοντά στην πλατεία Ταξίμ, αντιμετώπισε την καταστολή της αστυνομίας. Με δακρυγόνα και βία, η τουρκική αστυνομία προσπάθησε να εμποδίσει τις διαδηλώτριες και τους διαδηλωτές να μπουν στον κεντρικότερο εμπορικό δρόμο της πόλης, Ιστικλάλ. Οι αρχές είχαν απαγορεύσει τη διαδήλωση κλείνοντας τους κοντινούς σταθμούς των μέσων μεταφοράς και μπλοκάροντας όλους τους δρόμους με αστυνομικές δυνάμεις. Ωστόσο, οι διαδηλώτριες/ές επέμειναν και συνέχισαν τη συγκέντρωσή τους με σημαίες και πανό στα χέρια.

Πέντε χιλιάδες βγήκαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας, εκατοντάδες στη Μόσχα, αλλά και την Τζακάρτα της Ινδονησίας με κύριο αίτημα την απόσυρση όλων των νόμων που ενισχύουν τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.  Η συγκέντρωση στη Μπισκέκ στο Κιργιστάν με τη συμμετοχή πολλών διαδηλωτριών/ών, ανάμεσά τους μικρά παιδιά, δέχτηκε επίθεση από μαυροντυμένους μασκοφόρους εθνικιστές. Η αστυνομία παρενέβη για να συλλάβει, όχι τους φασίστες, αλλά δεκάδες διαδηλώτριες και διαδηλωτές με την κατηγορία της διατάραξης κοινής ειρήνης!

Διαδηλώσεις έγιναν από τη Ντάκα στο Μπαγκλαντές και το Ισλαμαμπάντ στο Πακιστάν μέχρι τη Βαγδάτη στο Ιράκ και το Σίδνεϊ στην Αυστραλία. Αλλά και από τη Λωζάνη στην Ελβετία μέχρι τη Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία και τη Μανίλα στις Φιλιππίνες. Το σύνθημα «Ο κόσμος έχει πάρει φωτιά!» δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχο.