Εργατικό κίνημα
Να στηρίξουμε τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία

16/3, Κινητοποίηση καθαριστριών στο νοσοκομείο Έλενα

Oργή και διάθεση για αγώνα ήταν τα κύρια στοιχεία της συζήτησης στη συνέλευση που οργάνωσε την Πέμπτη 12 Μάρτη, το Συντονιστικό Νοσοκομείων με τη στήριξη του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης. Αντικείμενο της συνέλευσης, η δράση του κινήματος στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει ο κορονοϊός. Στην συνέλευση συμμετείχαν δεκάδες εργαζόμενοι από επτά νοσοκομεία της Αθήνας, από την ιδιωτική Υγεία, το Μετρό, τις ταχυμεταφορές, τα υπουργεία, την εκπαίδευση, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας κ.α. Από όλους τους εργαζόμενους τονίστηκε η ανάγκη να οργανωθεί από τα κάτω η απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στις 7 Απρίλη και να στηριχθεί από άλλους κλάδους. Αποφασίστηκε η έναρξη καμπάνιας με την προκήρυξη του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης, η οποία ήδη διακινείται πλατιά σε γειτονιές κι εργατικούς χώρους που συνεχίζουν να δουλεύουν (διαβάστε τη στο syntonismoskd.blogspot.com).

Τη συνέλευση άνοιξε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός στο ΓΝΑ Γεννηματάς και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων του νοσοκομείου. Στη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκαν οι εγκληματικές πολιτικές του Υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Είμαι καθαρίστρια στο Αγλ.Κυριακού, σε εργολαβικό συνεργείο. Μόλις μας εξόφλησαν το Δεκέμβρη. Κι έχουμε Μάρτη. Οι συνθήκες που εργαζόμαστε είναι άθλιες. Δεν έχουμε καν μάσκες και καθαρίζουμε ολόκληρο νοσοκομείο» ήταν μια από τις χαρακτηριστικές τοποθετήσεις, ενώ έγινε αναφορά στις κινητοποιήσεις των καθαριστριών του Έλενα, του κεντρικού γυναικολογικού νοσοκομείου του λεκανοπεδίου, όπου είναι απλήρωτες και πραγματοποιούν στάσεις εργασίας. Από τα περισσότερα νοσοκομεία μπήκε η εικόνα ότι δεν δίνουν στους εργαζόμενους στην καθαριότητα γάντια, μάσκες, απολυμαντικά, την ίδια στιγμή που το υπουργείο προσπαθεί να πείσει ότι “δίνει μάχη με τον κορονοιό”. 

«Ζήτησα μάσκα από την προϊσταμένη και η απάντηση ήταν “γιατί μέχρι τώρα μάσκα φόραγες;”. Ζητήσαμε αντισηπτικό για τα χέρια. Τίποτα. Αναγκαστήκαμε και αγοράσαμε από την τσέπη μας» κατήγγειλε η Φιλιώ, καθαρίστρια από τον Αγ.Σάββα. «Είναι και τ’ άλλο. Λόγω της κρίσης, λέει η κυβέρνηση, δεν πιάνουμε τους στόχους και θα χρειαστούν κι άλλα μέτρα. Δηλαδή δεν μας έφτανε ο κορονοϊός, θα μας ρίξουν κι άλλα μέτρα λιτότητας από πάνω. Χρειάζεται τώρα να βγούμε στο δρόμο, γιατί αν δεν πιεστούν τώρα, δεν θα πιεστούν ποτέ».

«Τη Δευτέρα συνεδρίασε το Δ.Σ της ΕΙΝΑΠ» μετέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον Αγ. Σάββα, Κώστας Καταραχιάς. «Όλοι παραδέχτηκαν ότι χρειάζονται προσλήψεις. Ακούστηκαν από τα δεξιά τοποθετήσεις για συναντήσεις με τον υπουργό, τον ΕΟΔΥ κλπ. Από τη δική μας μεριά πιέσαμε ώστε να βγουν κινητοποιήσεις. Πάρθηκε τελικά απόφαση για στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών εντός 10 ημερών από τη συνεδρίαση. Είναι ώρα για αγώνα γιατί πιέζονται. Αυτό δείχνει και η προκήρυξη των 2.000 προσλήψεων παρά το ότι δεν φτάνουν. Χρειάζεται κλιμάκωση για να πάρουν ακόμα περισσότερους, να κάνουν μονιμοποιήσεις, να δοθούν όλα τα απαραίτητα υλικά κλπ. Εμείς στον Αγ.Σάββα θα κάνουμε γενική συνέλευση την Πέμπτη. Είναι καταστροφικό αυτό που ακούγεται “τώρα δίνουμε τη μάχη με τον κορονοϊό, μετά θα λογαριαστούμε με την κυβέρνηση”. Δεν πρόκειται να σώσουμε την κοινωνία αν δεν παλέψουμε ταυτόχρονα για να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να κάνει αυτό που πρέπει. Και χρειάζεται να ανοίξουμε και το ζήτημα από πού θα πάρουν τα λεφτά. Μιλάνε για το “μαξιλαράκι” των 38 δισ. Να το δώσουν για την Υγεία. Το ίδιο ισχύει για τα λεφτά που πάνε στην καταστολή, στις επιθέσεις στους πρόσφυγες κλπ». 

Μαχητικές εικόνες ήρθαν από το νοσοκομείο Αττικό που είναι κέντρο αναφοράς για τον κορονοϊό, στην παρέμβαση του Σπύρου Στάικου, εργαζόμενου στο νοσοκομείο, που μαζί με τους συναδέλφους του, το πρωί της Πέμπτης προχώρησαν σε στάση εργασίας και διαμαρτυρία στην πύλη του νοσοκομείου. 

Για τις συνέπειες των έκτακτων μέτρων σε εργασιακό επίπεδο μίλησε ο Μιχάλης Βερβέρης, εργαζόμενος στο Αγ.Όλγα. «Μας ήρθε σήμερα ένα έγγραφο που λέει ότι το ωράριο των εργαζομένων στις γραμματείες θα αλλάξει. Αυτό με το ήδη ελάχιστο προσωπικό που υπάρχει, σημαίνει ότι απλά κάνουν λάστιχο τον κόσμο που δουλεύει. Αν μάλιστα νοσήσει κάποιος –που θα γίνει– παύει να λειτουργεί το τμήμα. Και δεν είναι τα ωράρια. Κόβουν τα τακτικά ιατρεία και τα χειρουργεία και μετατρέπουν όλα τα νοσοκομεία σε νοσοκομεία για κορονοϊό. Θα νοσεί και θα πεθαίνει κόσμος από άλλες ασθένειες γιατί δεν κάνουν την επιλογή να δαπανήσουν τα απαραίτητα και να προσλάβουν όσο κόσμο χρειάζεται ώστε να μπορούν όλοι να έχουν την περίθαλψη που αξίζουν. Η αντιμετώπιση της συνδικαλιστικής μας ηγεσίας είναι λάθος. Όχι αγώνες τώρα μας λένε. Κι όμως, τα μέτρα αυτά ήρθαν για να μείνουν. Για να ελαστικοποιήσουν την εργασία μας, για να φέρουν και τα ΣΔΙΤ, για να κάνουν ό,τι προσπαθούσαν ούτως ή άλλως».

«Να σημειώσουμε το εξοργιστικό γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία –οι πλέον εκτεθειμένοι στον ιό– δεν είμαστε στα Βαρέα κι Ανθυγιεινά» είπε μεταξύ άλλων η Κατερίνα Πατρικίου, από τον Αγ.Σάββα και πρότεινε να βγουν συνεργεία που θα μοιράζουν την προκήρυξη του Συντονισμού στις πύλες των νοσοκομείων καθημερινά.

“Ο κόσμος είναι οργισμένος”

Για το γεγονός ότι η αιμοδοσία αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα επειδή 60 εργαζόμενοι απολύθηκαν το Φλεβάρη, μίλησε η Κατερίνα Θωίδου, συμβασιούχα εργαζόμενη στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και συνέχισε καταγγέλοντας ότι «στο Δήμο της Νίκαιας που είμαι δημ.σύμβουλος, δεν έκαναν απολυμάνσεις στα σχολεία γιατί σύμφωνα με το δήμαρχο καταστρέφουν το περιβάλλον! Επειδή έγινε χαμός, έγινε τελικά απολύμανση σε ένα σχολείο που υπήρχε υποψία κρούσματος και είπανε στους γονείς να την πληρώσουν». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση φοβάται μη γυρίσει όλο αυτό το κλίμα εναντίον της και γι’αυτό φοβάται και την οργάνωση των κινητοποιήσεων. «Αλλά χρειάζεται αυτή τη φορά να μην αφήσουμε την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ να φρενάρει την απεργία και γι’αυτό για τις 7 Απρίλη πρέπει να εξασφαλίσουμε αποφάσεις πρωτοβάθμιων σωματείων. Ο κόσμος είναι πολύ οργισμένος και χρειάζεται να την οργανώσουμε αυτή την οργή, με γενικές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα και συζητήσεις».  

«Στα νοσοκομεία μας έχουν αφήσει ξυπόλητους στα αγκάθια» σημείωσε η Μαρία Χαρχαρίδου, νοσηλεύτρια, μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΓΝΑ Γεννηματάς. «Τα τμήματα προσπαθούν να λειτουργήσουν με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν, με ελάχιστα υλικά, που καταλήγουμε να τρωγόμαστε μεταξύ μας για το ποιος θα πάρει τι. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων. Ήρθε μια πανδημία για να δείξει τη ζημιά που κάνανε στα δημόσια συστήματα Υγείας όλου του κόσμου. Έχουν κάνει εγκλήματα κι εξ αιτίας τους θα πεθάνει κόσμος. Χρειάζεται να το αναδείξουμε αυτό. Βλέπανε το χαμό που έρχεται. Κι όταν ήταν στην Κίνα ο ιός και όταν ήρθε στην Ιταλία. Και δεν έκαναν τίποτα. Τώρα βγαίνει υποτίθεται ο Κικίλιας και παρακαλάει να γίνουν αιτήσεις για πρόσληψη. Είναι γελοίοι. Αντί να προκηρύξουν μόνιμες προσλήψεις, λένε στους γιατρούς, ελάτε τρίμηνοι με μπλοκάκι». 

«Θέλει προσοχή αυτό που λένε ότι θα επιτάξουν κομμάτια της Ιδιωτικής Υγείας» σημείωσε ο Κώστας Πολύδωρος, μέλος Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών. «Δεν φαίνεται να έχει σχέση με αυτό για το οποίο παλεύουμε. Μιλάνε για επίταξη αλλά στην πραγματικότητα οι ιδιώτες θα χρεώνουν στους ασθενείς νοσήλια για τις κλίνες και πανάκριβες αποζημιώσεις για διαγνωστικές εξετάσεις. Πάνε να φέρουν από την πίσω πόρτα τους ιδιώτες στην δημόσια Υγεία. Είναι κι αυτό κοροϊδία, όπως και με τις 2.000 προσλήψεις που και ελάχιστες είναι και δεν έχουν γίνει ακόμα. Χρειαζόμαστε 30.000 προσλήψεις, ενίσχυση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων και κρατικοποίηση των ιδιωτικών κι αυτό σημαίνει απεργιακός αγώνας για να το κερδίσουμε. Αν το κάνουν στην Ιταλία, που έχουν αρχίσει τις απεργίες, μπορούμε κι εμείς».

 «Θα πρέπει να τσακίσουμε το αφήγημα της εθνικής ενότητας» σημείωσε ο Νίκος Σμπαρούνης, εργαζόμενος στο Μετρό. «Δεν δίνουμε τη μάχη μαζί με αυτούς που δολοφονούν μετανάστες και πρόσφυγες στον Έβρο και τη Μόρια» τόνισε. Για τις συνθήκες εργασίας των κούριερ και των ντελιβεράδων που συνεχίζουν να δουλεύουν παρά την καραντίνα, μίλησε ο Χρήστος Βαρβέρης, εργαζόμενος στις ταχυμεταφορές.

«Κάθε φορά που διανύουμε μια μεγάλη κρίση, επαναφέρουν το επιχείρημα “δεν είναι ώρα να αναζητήσουμε ενόχους, όλοι μαζί δίνουμε τη μάχη”. Από την οικονομική κρίση και τα μνημόνια, μέχρι τις καταστροφές στη Μάνδρα και τη Ραφήνα, μέχρι την υγειονομική κρίση που διανύουμε τώρα. Αλλά πάντα η εργατική τάξη, ο απλός κόσμος την πληρώνει στην πραγματικότητα» θύμησε ο Τάσος Αναστασιάδης, υπεύθυνος του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης. «Πρέπει να προετοιμαστούμε γιατί η πίεση ενάντια στις κινητοποιήσεις –“κάτσε σπίτι σου ή δούλευε, δεν είναι ώρα για απεργίες”– θα ενταθεί τις επόμενες μέρες. Θέλουν να χτυπήσουν τη συλλογικότητα της εργατικής τάξης. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να ραγίσουμε την προπαγάνδα της κυβέρνησης η οποία υιοθετείται από διάφορες πλευρές δεξιά κι αριστερά. Αν “δεν είναι ώρα τώρα για ευθύνες και διεκδικήσεις” πότε είναι; Όταν θα έχει έρθει η καταστροφή; Γιατί υπάρχει και η πτυχή της οικονομικής κρίσης που έρχεται παρέα με  τον κορονοϊό, η οποία θα κάνει το 2008 να μοιάζει με παιδική χαρά. Κι αυτή η κρίση δεν πρέπει να μας βρει με διαλυμένη τη συλλογικότητα της τάξης μας».