Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πρόσφυγες χωρίς γιατρούς, φάρμακα, μέσα υγιεινής

Με τις εξελίξεις για την πανδημία, τη συνέχιση του πολέμου της κυβέρνησης σε βάρος των προσφύγων, το κλείσιμο δομών της δημόσιας Υγείας (τακτικά ιατρεία και χειρουργεία), την εφαρμογή του ρατσιστικού νέου νόμου για το άσυλο και τις ειδήσεις από τις πυρκαγιές σε Ελαιώνα και Μόρια τα στρατόπεδα συγκέντρωσης συσσωρεύουν οργή.

«Πήγα το κοριτσάκι μου στο νοσοκομείο Αγία Σοφία και μας έδιωξαν γιατί είναι κλειστά τα ιατρεία λόγω κορονοϊού. Τι να κάνω;», είπε εξοργισμένος πρόσφυγας από τη Μαλακάσα, δείχνοντας το παραπεμπτικό του παιδιού, όπου περιγράφεται βαρύ περιστατικό, άσχετο με τον κορονοϊό, που σύμφωνα με την τακτική της κυβέρνησης δε χρήζει φροντίδας. «Παίρνω αντιεπιληπτικά για τον γιο μου από τα κοινωνικά ιατρεία όπου δεν χρειάζεται να πληρώνω και δεν ζητούν ΑΜΚΑ. Τώρα λόγω της πανδημίας έκλεισαν και δυσκολεύομαι πολύ να τα βρω, έχω κατέβει δυο φορές στην Αθήνα. Τα χρειάζεται κάθε 12 ώρες. Επίσης η υπηρεσία ασύλου έκλεισε για ένα μήνα λόγω του νέου νόμου, ενώ η κάρτες μας ως αιτούντες άσυλο λήγουν άμεσα και δεν έχουμε νέο ραντεβού», δήλωσε προσφύγισσα από τη Μαλακάσα. Την Κυριακή 22 Μάρτη οι πρόσφυγες από τη Μαλακάσα θα έχουν βγάλει κείμενο με τα αιτήματά τους για να διαβαστούν στη συγκέντρωση αλληλεγγύης που οργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ. 

«Στο Σχιστό δεν υπάρχει κανένας γιατρός στο στρατόπεδο. Από αυτήν την έλλειψη ένας πρόσφυγας είχε χάσει το μωρό του. Το μόνο που υπάρχει είναι ένα άτομο που δίνει μονότονα τη συμβουλή ‘πιείτε νερό’, ό, τι και να συμβαίνει. Οι πρόσφυγες είναι φοβισμένοι για το τι θα σημάνει η επιδημία αν εμφανιστεί στο στρατόπεδο, δεδομένων και των άθλιων συνθηκών. Η οργάνωση που έχει τη διαχείριση του καμπ, αναπαράγει το μότο της κυβέρνησης και λέει: μείνετε στα κοντέινερ. Αλλά δεν κάνει καμία ενέργεια είτε για να υπάρχει γιατρός, είτε για να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση στα νοσοκομεία, για παράδειγμα να μπει κάποιο λεωφορείο. Οι πρόσφυγες συγκροτούν μια επιτροπή που τις επόμενες ημέρες θα βγάλει κείμενο με τα αιτήματά τους», είπε στην ΕΑ ο Αντώνης, μέλος της ΚΕΕΡΦΑ που παρεμβαίνει στο καμπ του Σχιστού.

Άθλιες τουαλέτες

«Πριν 4 ημέρες μια αστυνομικός βρέθηκε θετική στον κορονοϊό», είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη κρατούμενος από την Αμυγδαλέζα. «Η κατάσταση είναι πολύ χάλια. Η Αμυγδαλέζα δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν, δεν υπάρχει κανένας κανόνας υγιεινής, δεν υπάρχει καθαριότητα, οι τουαλέτες είναι άθλιες. Μετά την ανακάλυψη του κρούσματος προσπάθησαν να μεταφέρουν 70 άτομα στην Κόρινθο με κλούβα. Εκεί δεν έγιναν δεκτοί και επέστρεψαν στην Αμυγδαλέζα. Την επόμενη ημέρα ήρθαν κάποιοι άνθρωποι με λευκές ρόμπες αλλά δεν μας εξέτασαν. Μετά από δυο ημέρες άφησαν ελεύθερους 4 άτομα από μια πτέρυγα και 20 άτομα από μια άλλη. Οι κρατούμενοι μέσα στην Αμυγδαλέζα ρωτάμε τι θα γίνει με εμάς. Θα μας αφήσουν; Τι θα κάνουν τώρα που βρήκαν το κρούσμα; Κανείς δεν νοιάζεται για εμάς ακόμη και τώρα που υπάρχει το πρόβλημα του κορονοϊού».

Στο μεταξύ η κυβέρνηση που αφήνει ντόπιους και πρόσφυγες στο έλεος της πανδημίας και μας λέει να «μείνουμε σπίτια μας» συνεχίζει τη βρωμοδουλειά της που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερες υγειονομικές βόμβες. Την Κυριακή 15 Μάρτη το πρωί, κλιμάκιο της αστυνομίας επιθεωρούσε τα κτίρια του στρατού που σχεδιάζεται να γίνουν κλειστό κέντρο κράτησης. Τα ξημερώματα 700 πρόσφυγες έφταναν με πλοίο από τη Λέρο στον Ωρωπό. Την ίδια μέρα έλαβε χώρα επιχείρηση της ΕΛΑΣ για την εκκένωση του Πολυτεχνείου από πρόσφυγες που είχαν βρει καταφύγιο εκεί. Το αίτημα για άσυλο, στέγη και ΑΜΚΑ σε όλους τους πρόσφυγες είναι πιο επιτακτικό από ποτέ. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.