Αντί να θωρακίσουν τα νοσοκομεία, αυτοί ξοδεύουν για ΜΑΤ στα σύνορα
Είναι πρωτόγνωρες οι μέρες αυτές για όλες και όλους. Αλλά η κυρίαρχη αφήγηση προσπαθεί να πείσει ότι η πανδημία του κορονοϊού είναι λίγο πολύ σαν μια εξωγήινη εισβολή. Ένα κακό που βρήκε την ανθρωπότητα, με όρους φυσικού φαινομένου, χωρίς την ευθύνη κανενός. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα.
Υπάρχουν υπεύθυνοι τόσο για το ξέσπασμα του κορονοϊού, όσο και για την εξάπλωσή του.
Μάνα του ιού είναι ο καπιταλισμός και η καταστροφή στο περιβάλλον που προκαλεί η άναρχη ανάπτυξή του. Ο βιολόγος Ρομπ Χόφμαν έδωσε μια πολύτιμη συνέντευξη στο αυστριακό αδελφό έντυπο της Εργατικής Αλληλεγγύης, Marx21. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ο πραγματικός κίνδυνος σε κάθε νέο ξέσπασμα επιδημίας είναι η αποτυχία -ή καλύτερα να πούμε σκόπιμη άρνηση- να αντιληφθεί κανείς ότι κάθε νέα εμφάνιση ιών σαν τον Covid-19 δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Συνδέεται στενά με την παραγωγή τροφίμων και την κερδοφορία των πολυεθνικών εταιρειών. Όποιος θέλει να καταλάβει γιατί οι ιοί γίνονται όλο και πιο επικίνδυνοι πρέπει να κοιτάξει το βιομηχανικό μοντέλο της γεωργίας και ειδικότερα της κτηνοτροφίας. Προς το παρόν, λίγες κυβερνήσεις και ελάχιστοι επιστήμονες είναι διατεθειμένοι να το πράξουν. Το αντίθετο γίνεται συνήθως. Όταν ξεσπούν τα νέα κρούσματα, οι κυβερνήσεις, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ακόμη και το μεγαλύτερο μέρος του ιατρικού κατεστημένου επικεντρώνονται σε κάθε ξεχωριστή κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αγνοούν τα δομικά αίτια που οδηγούν πολλαπλά περιθωριακά παθογόνα σε ξαφνική παγκόσμια διάδοση, το ένα μετά το άλλο. Ευθύνεται λοιπόν η βιομηχανική γεωργία αλλά και κάτι άλλο. Η όλο και πιο επιθετική εισβολή του κεφαλαίου και στο τελευταίο παρθένο δάσος, και στη μικρότερη καλλιεργήσιμη γη παγκοσμίως. Η αποδάσωση και η επακόλουθη ανάπτυξη οδηγούν σε ξεσπάσματα νέων ασθενειών. Η λειτουργική πολυμορφία και η πολυπλοκότητα που αντιπροσωπεύουν αυτές οι τεράστιες εκτάσεις γης ισοπεδώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε τα παλαιότερα εγκλωβισμένα παθογόνα να μεταδίδονται σε τοπικές ζωικές και ανθρώπινες κοινότητες».
Κι αν τον ιό γέννησε ο καπιταλισμός και η ασύστολη ανάπτυξή του, πατεράδες έχει πολλούς. Είναι η κάθε μια κυβέρνηση που τον έθρεψε για να γίνει μεγάλη και τρανή πανδημία. Υπάρχουν πολλά να πούμε για την κυβέρνηση της Κίνας και το αρχικό κουκούλωμα της νέας ασθένειας – διαφωτιστικό είναι το σχετικό άρθρο του Κώστα Πολύδωρου στο Σοσιαλισμός από τα Κάτω που κυκλοφορεί. Για της Ιταλίας μιλάει ο Βιτόριο Ανιολέτο σε άλλο σημείο της εφημερίδας.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι κι αυτή ένοχη. Ήξεραν τι έρχεται. Στις 30 Γενάρη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον Κορονοϊό. Στις 21 Φεβρουαρίου είχαν ήδη εντοπιστεί τα πρώτα 6 κρούσματα στη Λομβαρδία στην Ιταλία. Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση δήλωνε δια στόματος Υπουργού Υγείας, ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι έτοιμο και θωρακισμένο για τον ερχομό της αρρώστιας. Την ίδια ώρα αρνιόταν πεισματικά να ανανεώσει τις συμβάσεις των 5.500 συμβασιούχων του ΟΑΕΔ που εργάζονται σε δημόσιους φορείς – πολλοί από αυτούς και στην Υγεία. Οι πρώτοι που απολύθηκαν μάλιστα ήταν από ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο, το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς. Πάγωσε τις προσλήψεις στα νοσοκομεια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κενών θέσεων στις 40.000. Ταυτόχρονα έκανε μεγάλες φιέστες για να ανακοινώσει την εισβολή του ιδιωτικού κεφαλαίου μέσω ΣΔΙΤ. Και σ’ αυτές τις φιέστες ξυλοφόρτωνε τους γιατρούς που διαδήλωναν, τους ίδιους που καλεί η Μαρέβα να χειροκροτήσουμε στα μπαλκόνια. Όταν άρχισαν να έρχονται τα νέα για τον κορονοϊό άρχισε να κάνει μετακινήσεις εργαζομένων από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και το μόνο που κατάφερνε ήταν να μπαλώνει κενά δημιουργώντας καινούργια.
Ρατσισμός
Κι όλο αυτό το διάστημα, αντί για τη δημόσια Υγεία, επένδυε στο ρατσισμό, την πολεμοκαπηλεία και την καταστολή. Το Γενάρη ανακοίνωσε την πρόσληψη 1500 ειδικών φρουρών και 800 συνοριοφυλάκων. Στο τέλος του Φλεβάρη σπατάλησε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μόνο και μόνο για να στείλει τα ΜΑΤ στη Χίο και στη Λέσβο. Την ίδια ώρα ψήφιζε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που τσακίζει την κοινωνική ασφάλιση κι ετοίμαζε το νέο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Στις 29 Φλεβάρη έθεσε σε συναγερμό αστυνομία και στρατό στέλνοντάς τους στα σύνορα να δολοφονούν πρόσφυγες παρουσιάζοντας τους σαν «εισβολή».
Είναι ένοχοι λοιπόν. Όσο κι αν θέλουν να μετακυλήσουν την ευθύνη στον απλό κόσμο, γιατί αυτό κάνουν οι καμπάνιες του Υπουργείου Υγείας. Τελικά, από διαλυμένο σύστημα Υγείας πεθαίνεις, όχι σαν “φυσικό αποτέλεσμα” από τον ιό.
Άλλωστε το #μένουμε σπίτι, φαίνεται ότι δεν ισχύει για όλους και δεν έχει να κάνει με την “ανευθυνότητά” τους. Έχει να κάνει με το ότι είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στη δουλειά τους για να συνεχίσει να λειτουργεί το σύστημα. Από την παραγωγή των αγαθών μέχρι την πώλησή τους, εκατομμύρια εργάτες κι εργάτριες θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στη δουλειά. Κι όσοι μένουν σπίτι, θα έχουν να παλέψουν με τη φτώχεια, την απληρωσιά, την ανεργία και την αβεβαιότητα. Αβεβαιότητα για το αν θα έχουν δουλειά όταν θα τελειώσει όλο αυτό, ακόμα και αν θα έχουν σπίτι, καθώς τα νοίκια συνεχίζουν να τρέχουν. Και είναι και άλλα ερωτήματα. Σε ποιο σπίτι θα μείνουν άραγε οι 40.000 άστεγοι; Ποια είναι η υγιεινή του χαρτόκουτου για να τηρηθούν οι κανόνες της;
Οι «έκτακτες συνθήκες» θα πρέπει να σημαίνουν την κλιμάκωση κι όχι το πάγωμα των αγώνων.
Είναι ταξικό θέμα η αντιμετώπιση του κορονοϊού. Μπορεί σε μια πανδημία να επηρρεάζονται φτωχοί και πλούσιοι, αλλά πολύ διαφορετικά θα την αντιμετωπίσει ο καθένας. Ο φτωχός το περισσότερο που μπορεί να κάνει είναι να πάρει ένα τηλέφωνο στον ΕΟΔΥ κι αν του το σηκώσουν να περιγράψει τα συμπτώματα. Ο πλούσιος θα πάει θα πληρώσει και θα κάνει το τεστ σε μια ιδιωτική κλινική κι αν είναι θετικός θα κάτσει στο σπίτι του χωρίς τις ίδιες επιπτώσεις που θα έχει ένας εργαζόμενος.
Αλλά είναι ταξικό ζήτημα και γιατί υπάρχουν ευθύνες για αυτή την πανδημία. Η βιομηχανία τροφίμων για το ξέσπασμά της και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές για τη διάλυση των συστημάτων Υγείας και τη δυσκολία στην αντιμετώπισή της. Οι Financial Times βγαίνουν και λένε ότι η Νέα Υόρκη θα είναι από τις λιγότερο ικανές να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό γιατί υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ανασφάλιστων. Βλέπουμε τις συνέπειες όλων των επιθέσεων του προηγούμενου διαστήματος στο κράτος πρόνοιας, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη μείωση του ποιοι δικαιούνται πρόσβαση στη δημόσια Υγεία.
Χρειάζεται να απαντήσουμε στα περί ατομικής ευθύνης. Δεν μπορούμε να μοιραζόμαστε την ευθύνη με αυτούς που διάλυσαν το ΕΣΥ, που έκλεισαν νοσοκομεία, που διέλυσαν την πρωτοβάθμια περίθαλψη, που υπάρχουν 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, που άφησαν κενές 35.000 οργανικές θέσεις στην Υγεία. Το Λοιμωδών π.χ. που τρέχουν τώρα να τα το ξανανοίξουν, χωρίς βέβαια να έχουν προσωπικό για να το κάνουν, είναι ο ίδιος ο Άδωνις που το έκλεισε. Η ευθύνη είναι των κυβερνήσεων και του συστήματος που μέχρι πρότινος έλεγαν ότι η δημόσια Υγεία χρειάζεται να μικρύνει.
Ταξικά είναι και τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Φοροαπαλλαγές για τις εισφορές των εργοδοτών, επιδοτήσεις από το κράτος, μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις, αναστολή ελέγχων από το ΣΕΠΕ. Αλλά για τους εργάτες το κράτος προβλέπει συρρικνωμένους μισθούς και άδειες που θα κόβονται από την καλοκαιρινή άδεια που δικαιούνται.
Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που επιμένουν να δίνουν εκατομμύρια για τη δήθεν «απειλή» στα σύνορα και τίποτα για την Υγεία. Ούτε των ντόπιων ούτε των προσφύγων.
Στην εφημερία προχτές ήρθαν τρεις μετανάστες με λοίμωξη του αναπνευστικού, που έπρεπε επί τόπου να εξεταστούν για κορονοϊό, αλλά επειδή δεν υπήρχε μεταφραστής, κάτσανε με τις ώρες στην αναμονή των επειγόντων, για να τους στείλουν τελικά δίπλα, στο Σωτηρία. Συνδέονται λοιπόν τα ζητήματα και δεν είναι υπερβολή όταν λέμε ότι κι ο ρατσισμός της κυβέρνησης είναι επικίνδυνος για την Υγεία.
Μέσα σε όλα αυτά μας κουνάνε και το δάκτυλο ότι δεν είναι η ώρα τώρα για απεργίες και διεκδικήσεις. Τα κεφάλια μέσα και υπακοή στις προσταγές της κυβέρνησης. Χρειάζεται να σηκώσουμε το γάντι και να οργανώσουμε τις μάχες για να πληρώσουν πραγματικά αυτοί που έχουν την ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση.
Αυτό έχει εφαρμογή σε κάθε χώρο δουλειάς. Και στα νοσοκομεία. Πρώτον δεν αναστέλουμε τις συζητήσεις μπροστά στον πανικό που μπορεί να επικρατεί. Θέλουμε να συζητήσουμε πλατιά με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες κι άρα οργανώνουμε καμπάνια για να εξηγήσουμε ότι είναι ταξικό ζήτημα η αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Συνελεύσεις
Όπου μπορούμε οργανώνουμε συνελεύσεις μέσα στους χώρους δουλειάς. Δεν αναστέλουμε τις κινητοποιήσεις μας. Ήταν λάθος η αναστολή της απεργίας στις 5 Μάρτη από την ΠΟΕΔΗΝ γιατί τώρα φαίνεται το πόσο κρίσιμο είναι να γίνουν μαζικές προσλήψεις. Βγήκε ο Μητσοτάκης και είπε ότι θα πάρουν 2.000 προσωπικό. Πριν 15 μέρες έλεγαν ότι το προσωπικό επαρκεί και το ΕΣΥ είναι πανέτοιμο να αντιμετωπίσει την κρίση. Μόνο και μόνο η ανακοίνωση για 2.000 προσλήψεις – με διετείς συμβάσεις – είναι ομολογία ότι δεν ίσχυαν οι διαβεβαιώσεις τους. Που κι αυτές είναι σταγόνα στον ωκεανό. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τους υπολογισμούς το 30% των εργαζόμενων στην Υγεία θα νοσήσει. Αν το 30% των ήδη ελάχιστων εργαζόμενων στην Υγεία, βγει σε καραντίνα, καταλαβαίνετε το πόσο λίγες είναι οι 2.000 προσλήψεις που ανακοίνωσαν. Με ένα γρήγορο υπολογισμό οι 2.000 αντιστοιχούν σε λιγότερους από 10 εργαζόμενους σε κάθε νοσοκομείο πανελλαδικά. Χώρια η απάτη που κατήγγειλε η ΟΕΝΓΕ ότι δεν περιλαμβάνονται γιατροί σε αυτούς τους 2.000.
Στην Ιταλία που βρίσκεται ολόκληρη σε καραντίνα, ήδη έχουν ξεκινήσει απεργίες γιατί θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση. Μπορούμε πραγματικά να αντιστρέψουμε την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να πει «τα κεφάλια μέσα», να παίξουμε ρόλο για την κλιμάκωση κι όχι το πάγωμα των αγώνων για να κατακτήσουμε όσα χρειάζεται η δημόσια Υγεία και να ανοίξουμε πλατιά τη συζήτηση για το ποιος είναι υπεύθυνος για την κατάσταση. Από αυτή την άποψη η απεργία των νοσοκομείων στις 7 Απρίλη, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα γίνει πράξη από τα κάτω με αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων.
Αργυρή Ερωτοκρίτου,
γιατρός, μέλος Δ.Σ Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς
Εργατικές απαντήσεις
Το εργατικό κίνημα έχει διαμορφώσει την ατζέντα των «έκτακτων μέτρων» που χρειάζεται να παλέψει.
Το Συντονιστικό Νοσοκομείων και ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης καλούν σε οργάνωση κινητοποιήσεων σε κάθε χώρο δουλειάς που θα επιβάλλει: Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, στην Υγεία. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές Υγείας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Λεφτά για τα νοσοκομεία, για προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής. Μαζικές Προσλήψεις στους ΟΤΑ και σε όλες τις δημόσιες Υπηρεσίες. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, λεφτά για τις δημόσιες συγκοινωνίες για αύξηση της συχνότητας δρομολογίων. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Απαγόρευση των απολύσεων. Να μην εφαρμοστεί η κατ’ οίκον εργασία. Να μην επιτρέψουμε στην εργοδοσία να διαλύσει ακόμη περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις, και να γλυτώσει από την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και προστασίας της υγείας και της ασφάλειας. Άδεια με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση σε όσους εργαζόμενους έχουν μικρά παιδιά, σε όσους ασθενήσουν, οι ίδιοι ή τα μέλη των οικογενειών τους, για όσους κλείσει η επιχείρηση που δουλεύουν. Ειδική μέριμνα για «μπλοκάκηδες» και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν μπορούν να δουλέψουν. Έκτακτο επίδομα από τον ΟΑΕΔ, κάλυψη από το κράτος του ενοικίου και των υπόλοιπων αναγκών. Αυστηροποίηση των ελέγχων από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για τους εργαζόμενους. Υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) δωρεάν από το κράτος σε όλους τους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Να παταχτεί η αισχροκέρδεια.
“Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων σε Υγεία, καθαριότητα και κοινωνικές υπηρεσίες, έκτακτες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε δήμους και νοσοκομεία, χορήγηση όλων των Μέσων Ατομικής Προστασίας”, απαιτεί το σωματείο των εργαζόμενων στο δήμο Νίκαιας Ρέντη.
Δωρεάν συγκοινωνίες
Σε δωρεάν συγκοινωνίες καλεί μεταξύ άλλων το ΣΕΛΜΑ, το σωματείο των εργαζόμενων στο Μετρό: «Τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς είναι κοινωνικό αγαθό. Σε μια χώρα που έκλεισαν χιλιάδες επιχειρήσεις και χάνονται μεροκάματα λόγω καραντίνας, θα πρέπει στοιχειωδώς να γίνουν ΔΩΡΕΑΝ για όσους έχουν ανάγκες να μετακινηθούν. Οι εργαζόμενοι δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο με αυτοθυσία για να εξυπηρετήσουμε το κοινωνικό σύνολο κι όχι για τα κέρδη κάποιου “επιχειρηματία επενδυτή”. Πλέον είναι αυταπόδεικτη η ανάγκη να παραμείνουν οι αστικές συγκοινωνίες κρατικός φορέας, με ευαισθησία στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Είναι επιτακτική ανάγκη για άμεση χρηματοδότηση του συνόλου των αναγκών από το κράτος, για όσο καιρό διαρκούν τα μέτρα προστασίας, τόσο για τις λειτουργικές ανάγκες όσο και για τις πλέον αυξημένες ανάγκες για απολύμανση σε όλες τις εγκαταστάσεις και το σιδηροδρομικό δίκτυο της ΣΤΑ.ΣΥ. Οι εργαζόμενοι στην λειτουργία θα πρέπει να απεμπλακούν άμεσα από τις οικονομικές συναλλαγές και τους ελέγχους κομίστρου, προκειμένου να προφυλάξουν τόσο την δική τους υγεία, όσο και των επιβατών. Ομαδοποίηση σε μικρά γκρουπ σε όλο το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό προς αποφυγή και μετάδοση του ιού, με ειδική μέριμνα στις ευπαθείς ομάδες. Άμεσος έλεγχος όλων των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, όταν εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα ιώσεως, από τον ΕΟΔΥ, ανεξαρτήτως ηλικίας και ιατρικού ιστορικού, δεδομένου του τεράστιου αριθμού επαφών με το επιβατικό κοινό και τους χιλιάδες εργαζόμενους σε τεχνικά αεριζόμενους χώρους. Λαμβάνοντας υπόψη την επιβατική κίνηση, θα πρέπει τα δρομολόγια να προσαρμοστούν στις ειδικές συνθήκες, για όσο διάστημα κριθεί σκόπιμο για την δημόσια υγεία».
Με κοινή τους δήλωση εκλεγμένα μέλη σε Δ.Σ Δικηγορικών Συλλόγων, διεκδικούν πάγωμα των ενοικίων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, απαγόρευση απολύσεων, έκτακτο επίδομα «σε άμισθους συναδέλφους/ισσες», αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων, αναστολή πληρωμής, αναστολή διακοπών νερού, ρεύματος και τηλεφώνου, άμεση ενίσχυση του συστήματος Υγείας με προσλήψεις γιατρών και προσωπικού, προσωρινή επίταξη ιδιωτικών κλινικών που θα πρέπει να λειτουργήσουν στα πλαίσια του δημόσιου συστήματος Υγείας.
16/3, Οι καθαρίστριες του νοσοκομείου Έλενα διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους
Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο προαύλιο έκαναν οι καθαρίστριες του νοσοκομείου Έλενα, τη Δευτέρα 17/3, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Είχε προηγηθεί την Παρασκευή 13/3, μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου κι ακολούθησε συνέλευση. Μαζί τους και τις δύο μέρες βρέθηκαν συμπαραστάτες από το Συντονιστικό Νοσοκομείων.
Παράσταση διαμαρτυρίας στην διοίκηση του νοσοκομείου πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 17/3, δεκάδες εργαζόμενοι του νοσοκομείο Αγ.Σάββας, μετά από κάλεσμα του σωματείου, ζητώντας άμεσες προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών, χρηματοδότηση, υλικά, μέτρα προστασίας και εκπαίδευση του προσωπικού. «Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας» τονίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωσή τους. Η δράση συνεχίστηκε και την Τρίτη 18/3 όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το συντονισμό όλων των τμημάτων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει λόγω του κορονοϊού. Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης 19 Μάρτη.
Το μεσημέρι της Τρίτης 17/3 ωστόσο, επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Κώστα Καταραχιά, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά με κρούσματα σε εργαζόμενους του νοσοκομείου: «Είναι επιβεβαιωμένα τέσσερα κρούσματα σε εργαζόμενους του νοσοκομείου μας. Δύο γιατροί, μια γραμματέας κι ένας τεχνολόγος από το τμήμα του μαστού. Οι εργαζόμενοι εργάζονται σε τμήματα απ' όπου περνάνε τα πάντα. Αυτή τη στιγμή γίνονται εξετάσεις σε ανθρώπους που έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους κι έχουν συμπτώματα. Ωστόσο, σε ειδικευόμενη συναδέλφισσα που έχει έρθει σε επαφή με αυτά τα άτομα και εμφανίζει ήπια συμπτώματα, ο ΕΟΔΥ αρνείται να πάρει δείγματα κι αναγκάζεται τώρα να πάει να πληρώσει στον ιδιωτικό τομέα. Άφησαν το νοσοκομείο χωρίς μέτρα ασφαλείας, εκτεθειμένο στον κίνδυνο και μιλάμε για ένα νοσοκομείο με καρκινοπαθείς. Ενημερώσαμε την ΟΕΝΓΕ, μιλήσαμε με το γραμματέα της ομοσπονδίας, και άποψή του είναι να μπει όλο το νοσοκομείο σε καραντίνα. Την Τετάρτη 18/3 έχουμε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση διεκδικώντας να εξεταστούν όλοι όσοι έχουν ήπια συμπτώματα και να μπει σε καραντίνα το νοσοκομείο».
«Δεν θα μας πεθάνει ο κορονοϊός, αλλά η ασυδοσία των εργοδοτών και η εγκληματική πολιτική της κυβέρνηση» είναι το σύνθημα της συγκέντρωσης που πραγματοποιούν την Πέμπτη 19/3 οι ντελιβεράδες της Θεσσαλονίκης μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων, στις 10:30πμ, στην Καμάρα. Οι διανομείς διεκδικούν τήρηση των κανόνων υγιεινής κι ασφάλειας από τους εργοδότες με παροχή ΜΑΠ κι ο,τι χρειάζεται, καθώς και προσλήψεις και χρηματοδότηση για τη δημόσια Υγεία.
Στάση εργασίας και συγκέντρωση πραγματοποίησαν την Πέμπτη 12/3 και στο Αττικό νοσοκομείο διεκδικώντας μεταξύ άλλων προσλήψεις, άνοιγμα των κλειστών ΜΕΘ, άμεσο άνοιγμα του Λοιμωδών – που έκλεισε πριν μερικά χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
Το πρωί της Τρίτης 17/3 οι εργαζόμενοι στο κατάστημα Βοτανικού της Speedex, σε μια μίνι ανταρσία, αρνήθηκαν να μπουν για δουλειά, απαιτώντας μέτρα προστασίας, μια που εξαιτίας της δουλειάς τους έρχονται καθημερινά σε επαφή με δεκάδες ανθρώπους. Η εργοδοσία και ο προϊστάμενος του καταστήματος, αναγκάστηκαν μέσα σε μία ώρα, να φέρουν μάσκες και γάντια μιας χρήσης και έτσι οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν την βάρδια.