Μόρια
Την «βαθύτατη οδύνη» του για τo θάνατο ενός εξάχρονου προσφυγόπουλου που κάηκε ζωντανό από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ της Μόριας την Δευτέρα 16 Μαρτίου εξέφρασε με ανάρτησή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μηταράκης. Το κρίμα στο λαιμό του.
Σύμφωνα με το CNN “Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η φωτιά ενδεχομένως να ξέσπασε την ώρα που κάποιοι μαγείρευαν μέσα σε οικίσκο, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να πάρει γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι έκαναν πολύ δύσκολη την κατάσβεση της πυρκαγιάς...”. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕφΣυν “κάηκαν τουλάχιστον δύο κοντέινερ ενώ στις φλόγες παραδόθηκαν και αρκετές σκηνές έξω από τον χώρο”.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς διάνοια για να καταλάβει πως άρπαξε και απλώθηκε η φωτιά. 22.000 άνθρωποι έχουν περάσει όλο το χειμώνα στη Μόρια μέσα σε πλαστικά και ξύλινα παραπήγματα προσπαθώντας να επιβιώσουν μέσα στο κρύο ανάβοντας γκαζάκια ή μικρές φωτιές για να ζεσταθούν και να μαγειρέψουν σε ένα περιβάλλον πλημμυρισμένο από σκουπίδια και καλώδια ηλεκτρικού που μπλέκονται το ένα με το άλλο. Και δεν είναι βέβαια η πρώτη πυρκαγιά που συμβαίνει στη Μόρια, η προηγούμενη στις 30 Σεπτέμβρη του 2019 όταν μια γυναίκα κάηκε ζωντανή. Στις 15 Οκτώβρη άλλη πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στο camp στη Σάμο. Στις 14 Μαρτίου φωτιά ξέσπασε στο camp του Ελαιώνα στην Αθήνα.
“Μέτρα για την προστασία των προσφύγων τώρα! Κλείστε τώρα τα στρατόπεδα-γκέτο στα νησιά και την ενδοχώρα” ζητούσε μια μέρα νωρίτερα, στις 13 Μάρτη, με ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ. Δραματική είναι και η έκκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για εκκένωση και μετακίνηση των προσφύγων:
Συνθήκες
«Ο συνωστισμός και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς προσφύγων στα ελληνικά νησιά αποτελούν ιδανικές συνθήκες για εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού... Η υγεία των ανθρώπων κινδυνεύει όσο μένουν σε αυτούς τους καταυλισμούς. Ο κορονοϊός είναι απλώς η τελευταία απειλή που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες άσυλο, και η κατάστασή τους τούς καθιστά ακόμη πιο ευάλωτους από τον υπόλοιπο πληθυσμό σε μια επιδημία...
Η ανάγκη για εκκένωση των καταυλισμών στα ελληνικά νησιά είναι τώρα πιο επιτακτική από ποτέ. Το να αναγκάζεις τους ανθρώπους να ζουν σε αυτές τις συνθήκες ως μέρος μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ήταν πάντα ανεύθυνο, αλλά τώρα πια είναι στα πρόθυρα να γίνει και εγκληματικό, εάν δε ληφθούν μέτρα για την προστασία των ανθρώπων. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δράσει το συντομότερο δυνατό και να μετακινήσει την πλειοψηφία των 42.000 ανθρώπων σε κατάλληλη στέγη πριν να είναι πολύ αργά».
Γιώργος Πίττας
Ελαιώνας
Πυρκαγιά ξέσπασε στις 15 Μάρτη στο στρατόπεδο του Ελαιώνα. Όπως περιέγραψε ο Ουαλίντ Ταλέμπ στην Εργατική Αλληλεγγύη:
«Η φωτιά ξεκίνησε από τα καλώδια. Έπιασε ένα κοντέινερ φωτιά και μετά εξαπλώθηκε σε συνολικά πέντε κοντέινερ. Δυο οικογένειες έχασαν όλα τους τα υπάρχοντα, ενώ τα μέλη της μίας έχασαν όλα τους τα χαρτιά. Πήγαν σήμερα στην Κατεχάκη για να βγάλουν νέα χαρτιά, αλλά είναι κλειστά λόγω κορονοϊού. Προς το παρόν κυκλοφορούν με βεβαίωση από την αστυνομία. Τώρα αυτές οι οικογένειες περιμένουν απόφαση από τον ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) για να πάρουν καινούριο κοντέινερ. Το βράδυ μετά την πυρκαγιά φιλοξενήθηκαν στα κοντέινερ άλλων προσφύγων, όλο το καμπ είναι σαν μια οικογένεια και τους άνοιξαν τα δικά τους σπίτια.
Οι πρόσφυγες λένε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, δεν είναι ασφαλείς στην Αθήνα, γενικά στην Ελλάδα. Τα ασθενοφόρα για παράδειγμα έρχονται μετά από δυο ώρες. Το πυροσβεστικό ειδοποιήθηκε αμέσως και έφτασε μετά από περίπου 50 λεπτά. Αυτός είναι και ο λόγος που κάηκαν πέντε κοντέινερ, αν είχε έρθει νωρίτερα ίσως είχε καεί μόνο ένα. Φοβήθηκαν πάρα πολύ και τονίζουν ότι στο καμπ δεν είναι ασφαλείς. Θα πέθαιναν χωρίς να μπορεί κανείς να κάνει κάτι. Η αστυνομία το μόνο που έκανε ήταν να έρθει το βράδυ και να ρωτάει επίμονα την αιτία της φωτιάς, το ίδιο και το επόμενο πρωί. Από τι να προκλήθηκε άλλωστε η φωτιά; Το ένα κοντέινερ είναι δίπλα στο άλλο, έχει καλώδια, μέσα σε λίγα λεπτά εξαπλωνόταν από το ένα κοντέινερ στο άλλο.
Ήταν φοβερό, τεράστιες φλόγες, πολύς καπνός. Ένα παιδί περίπου 4 ετών εγκλωβίστηκε στο ένα κοντέινερ. Μπήκαμε μέσα εγώ και ένας πρόσφυγας Σύριος με μια κουβέρτα για να το βγάλουμε. Από τον καπνό και τη θερμότητα ο Σύριος πρόσφυγας βγαίνοντας δεν μπορούσε να ανασάνει, χρειάστηκε να πάει στο νοσοκομείο. Ευτυχώς τώρα είναι καλά στην υγεία του.
Εγώ έβγαλα και το βίντεο δημόσια να το δει όλος ο κόσμος. Δεν είναι συνθήκες αυτές, να κινδυνεύουν συνέχεια, να μην υπάρχει καμία ασφάλεια. Όλος ο κόσμος στο καμπ φοβήθηκε πάρα πολύ, όλες οι οικογένειες. Έβλεπαν τη φωτιά και έβγαιναν τρέχοντας από τα κοντέινερ, ακόμη και αυτοί που βρίσκονταν πολύ μακριά από τη φωτιά. Κάθε γυναίκα έπιανε μια τσάντα πάνες στο χέρι και τα έγγραφα και έτρεχε. Και φοβόντουσαν και για την απώλεια των εγγράφων. Θα μείνουμε ένα χρόνο μέχρι να πάρουμε καινούρια χαρτιά, λένε.
Όλοι οι πρόσφυγες καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα δεν είναι καθόλου ασφαλής. Δεν μπορούν να βγουν έξω λόγω του κορονοϊού. Και δεν μπορούν ούτε μέσα να μείνουν, γιατί συμβαίνουν τέτοια πράγματα, σαν αυτήν την πυρκαγιά. Μέσα ή έξω από το καμπ θα πεθάνουμε, λένε».