Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
ΚΕΕΡΦΑ: Συνέντευξη Τύπου

12/3, Συνέντευξη Τύπου της ΚΕΕΡΦΑ. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε η ΚΕΕΡΦΑ στις 12 Μάρτη για τη σημασία της 21 Μάρτη - Διεθνούς Ημέρας Δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού. Από τα λεγόμενα των ομιλητών έγινε ξεκάθαρη η σημασία της 21 Μάρτη σαν ένας σταθμός που συμπυκνώνει μια σειρά επιτακτικές μάχες.

«Απελάστε τον Μητσοτάκη για να σωθούμε από τον κορονοϊό, το ρατσισμό και τους φασίστες’: είναι το κέντρο φέτος. Έχουν το θράσος και συνεχίζουν την εκστρατεία στα σύνορα την ίδια στιγμή που μας τρομοκρατούν για τον ιό. Σπαταλάνε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, είναι πρόκληση και σκάνδαλο να λένε ότι θα κινδυνεύουμε από τους πρόσφυγες. Κινδυνεύουμε από αυτού του τύπου τις πολιτικές», τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. Η Έφη Λατσούδη, εθελόντρια από τη Λέσβο, επισήμανε πόσο σημαντική είναι, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο στο νησί, η μάχη ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό, την ώρα που οι φασίστες χέρι χέρι με τις τοπικές αρχές στοχοποιούν και τρομοκρατούν τόσο τους πρόσφυγες, όσο και όσους αντιτίθενται στη ρατσιστική εκστρατεία.

Ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, υπογράμμισε: «η κυβέρνηση με την πολιτική της και τα κυρίαρχα ΜΜΕ παράγουν τάγματα εφόδου σε όλη την Ελλάδα», ενώ για τη δίκη της Χρυσής Αυγής τόνισε ότι πρέπει «να φτάσει μέχρι το τέλος. Η απόπειρα ατιμωρησίας που εκφράστηκε με την εισαγγελική πρόταση να μη βρίσκει κοινωνικό έρεισμα». Ο Βασίλης Κουκαλάνι, σκηνοθέτης και ηθοποιός, κάλεσε τους ανθρώπους της τέχνης, αλλά και όλους τους «ελεύθερα σκεπτόμενους, προοδευτικούς ανθρώπους να δώσουν δυναμικό παρών», ενώ τόνισε τη σημασία να μην αφήσουμε τον κορονοϊό να εξυπηρετήσει την καταστρατήγηση δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα» αναφέρθηκε στα πρόσφατα περιστατικά ρατσιστικής βίας λέγοντας ότι είναι οι πολιτικές της κυβέρνησης που δίνουν θάρρος ξανά σε φασιστικές ομάδες. Η Πακιστανική Κοινότητα έχει καταγγείλει πάνω από 50 περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων από συγκεκριμένες ομάδες. Σχολίασε ότι στο πλαίσιο του περιορισμού του κορονοϊού κλείνουν σχολεία κλπ, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να μη στοιβάζονται οι πρόσφυγες κατά χιλιάδες στα στρατόπεδα.

Η Εύα Ντόκου, φοιτήτρια, περιέγραψε πώς οι σχολές έχουν γίνει κέντρο αγώνα τόσο ενάντια στην κυβέρνηση που εκτός από την Υγεία προσπαθεί να διαλύσει και την Παιδεία, όσο και για τα αιτήματα του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος. Ο Τζοχόβα, πρόσφυγας από την Γκάνα, τόνισε ότι οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες απαιτούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να σεβαστεί το δικαίωμα στο άσυλο και την ελεύθερη μετακίνηση.

Στη συνέντευξη τύπου έλαβε μέρος και ο Αντνάν Μπατ, Πακιστανός εργάτης, θύμα ρατσιστικής επίθεσης στον Άγιο Νικόλαο στις 11/3 (βλ. Φασιστική επίθεση στα Κάτω Πατήσια: 11/3).