Καταπίεση και απελευθέρωση
Καταδίκη Γουάινσταϊν: Καταδίκη για τον συστημικό σεξισμό

Είκοσι τρία χρόνια στη φυλακή. Αυτή είναι η ποινή για τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, τον πρώην μεγαλοπαραγωγό του Χόλυγουντ, που δικαζόταν στη Νέα Υόρκη για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό το 2006 και το 2013 αντίστοιχα. Ο άνθρωπος που έγινε η αφορμή για να ξεσπάσει το γυναικείο κίνημα #metoo στις ΗΠΑ και διεθνώς, κατηγορούμενος από δεκάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο για σεξουαλικά εγκλήματα εις βάρος τους, βρίσκεται επιτέλους εκεί που του αξίζει.

Είναι μια μεγάλη δικαίωση τόσο για τα θύματά του όσο και για τα εκατομμύρια των γυναικών που βγήκαν σε όλο τον πλανήτη να μιλήσουν ανοιχτά για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις στους χώρους δουλειάς. Ταυτόχρονα είναι μια τρανταχτή απόδειξη για πόσο βαθιά ποτισμένα από το σεξισμό είναι τα αφεντικά και ολόκληρο το σύστημά τους. Από τον Οκτώβρη του 2017 όταν οι πρώτες καταγγελίες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα που έχουν πλησιάσει τις εκατό, o Γουάινσταϊν ούτε μια φορά δεν παραδέχτηκε τα εγκλήματά του. Επέμεινε μέχρι τέλους ότι όλες οι σχέσεις με τις γυναίκες που τον κατηγορούν ήταν συναινετικές. Μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη, μάλιστα, παρουσίαζε σε συνέντευξή του τον εαυτό του ως... ευεργέτη των γυναικών, προβάλλοντας τον αναντικατάστατό ρόλο του στην προώθησή τους στην αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία.

Δεν έκανε καν το κόπο να βγάλει από πάνω του την εικόνα του πλούσιου που μπορεί αν θέλει να τη σκαπουλάρει εύκολα και άνετα. Η βασική του προτεραιότητα όλα αυτά τα χρόνια ήταν να επιτύχει οικονομικούς διακανονισμούς με τα θύματά του, προσφέροντάς τους ελάχιστα χρήματα ως αποζημιώσεις χωρίς να χρειάζεται ο ίδιος ούτε να παραδεχτεί την ενοχή του ούτε βέβαια να πληρώσει τίποτα από την τσέπη του (όλο το ποσό θα δίνονταν από τους ασφαλιστές της Weinstein Company, της πρώην εταιρείας παραγωγής του).

Προκλητικός

Με εξαίρεση μια κακοσκηνοθετημένη παράσταση για προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε και τα οποία τον έκαναν να εμφανίζεται «καταβεβλημένος» και με τη βοήθεια ενός «πι» στο δικαστήριο, η αμετανόητη στάση του δεν άλλαξε ούτε όταν ξεκίνησε η δίκη. Την πρώτη μέρα δέχτηκε επίπληξη από την έδρα γιατί έστελνε αμέριμνος μηνύματα στο κινητό του. Σε όλη τη διάρκεια της, οι ακριβοπληρωμένοι δικηγόροι του κατηγορούσαν ανοιχτά τα θύματα ότι “τα ήθελαν” και τα υπέβαλλαν στις ανάλογες ερωτήσεις. Η βασική συνήγορός του, που προκλητικά αυτοχαρακτηρίζεται ως «φεμινίστρια» ενώ ταυτόχρονα χτίζει την καριέρα της υπερασπιζόμενη μεγαλοβιαστές σαν του λόγου του, δεν παρέκλινε στιγμή από τον ισχυρισμό ότι ο Γουάινσταϊν ήταν ο ίδιος θύμα γυναικών «πεινασμένων» για εξουσία, που πρόσφεραν σεξ σε αντάλλαγμα μιας σταδιοδρομίας στο Χόλυγουντ.

Η απαξίωσή του προς την όλη διαδικασία εκφράστηκε και στην απόφασή του να μην απολογηθεί καν στο δικαστήριο. Η πρώτη και τελευταία φορά που απευθύνθηκε στο δικαστήριο ήταν την ημέρα της ανακοίνωσης της ποινής του. Ακόμα και τότε, όμως, το βασικό του μέλημα ήταν να κάνει καθαρό πως δεν κατανοεί καν γιατί βρίσκεται στη θέση του κατηγορούμενου. Συγκεκριμένα, αφού δήλωσε “βαθιά μετάνοια” για τα μάτια του κόσμου, περιέγραψε την “πλήρη σύγχυση” στην οποία βρίσκεται τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι άντρες (!) για όσα του(ς) καταλογίζονται από το κίνημα #metoo.

Δεν είναι βέβαια να απορεί κανείς. Για τους Γουάινσταϊν αυτού του κόσμου, η εκμετάλλευση και ο άγριος σεξισμός που τη συνοδεύει είναι κανονικότητα. Αυτές τις μέρες έγιναν γνωστές οι “ανακατάξεις” στα ψηλά κλιμάκια της πασίγνωστης εταιρίας εσωρούχων Victoria’s Secret. Ο Λες Γουέξνερ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, παραιτείται λόγω των στενών σχέσεων που είχε με τον Χάρβεϊ Επστάιν, που τον περασμένο Αύγουστο βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του περιμένοντας να δικαστεί για διακίνηση -ανήλικων κατά κύριο λόγο- κοριτσιών. Ο Επστάιν, επίσημα “χρηματιστής” στο επάγγελμα, ήταν μέχρι τότε ένας ακόμα “εκλεκτός” στους κύκλους των πολιτικών, επιχειρηματιών και ηγετών στις ΗΠΑ και ανά τον κόσμο. Ο Λες Γουέξνερ ήταν πελάτης του.

Αυτοί είναι οι -κατά τα άλλα “σοβαροί”, “αυτοδημιούργητοι”, “ευηπόληπτοι” ή και όλα αυτά μαζί- επιχειρηματίες που βρίσκονται στο τιμόνι παντού, είτε πρόκειται για το χώρο του θεάματος όπως το Χόλυγουντ είτε πρόκειται για εταιρίες όπως η Victoria’s Secret που απευθύνεται στις γυναίκες. Η θέση τους είναι η ίδια με αυτή του Γουάινσταϊν. Το κίνημα που αποκαθήλωσε τον «ισχυρό άνδρα του Χόλυγουντ» έχει τη δύναμη να το εξασφαλίσει για όλους, μαζί με το σύστημά τους.