Λεφτά για μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία και όχι για στρατόπεδα και ρατσιστικές επιχειρήσεις της αστυνομίας. Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά, να κλείσουν τα στρατόπεδα - θανατοπαγίδες στα νησιά και στην ενδοχώρα. Ευρώπη της λιτότητας, του πολέμου και του ρατσισμού, αυτό είναι το πρόσωπο του καπιταλισμού. Ο χειρότερος ιός είναι ο ρατσισμός. Ποτέ ξανά φασισμός.
Αυτά ήταν τα μηνύματα που έστειλε το Σάββατο 21 Μάρτη το μεσημέρι στο Σύνταγμα η αντιφασιστική - αντιρατσιστική πικετοφορία που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα μετά από κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ στο πλαίσιο της Διεθνούς Μέρας Δράσης ενάντια στο ρατσισμό και στη φασιστική απειλή.
Οι συγκεντρωμένοι στην πάνω πλευρά του Συντάγματος απέναντι από την Βουλή -κρατώντας αποστάσεις και παίρνοντας υπόψη τα μέτρα αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού- σήκωσαν πανό, σημαίες και πλακάτ που έγραφαν: «Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες στις γειτονιές μας - Κλείστε τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όχι κλειστά στρατόπεδα στα νησιά, ανοίξτε τα σύνορα να περάσουν οι πρόσφυγες». Στην κάτω πλευρά της πλατείας διαμαρτυρία την ίδια στιγμή πραγματοποίησε η ΟΡΜΑ. Νωρίτερα το Σάββατο το πρωί η ΚΕΕΡΦΑ πραγματοποίησε πικετοφορίες σε δεκάδες γειτονιές στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα, στο Βόλο, στα Χανιά και σε άλλα σημεία σε όλη την Ελλάδα.
Στη συγκέντρωση, σε ζωντανή σύνδεση, την αλληλεγγύη του εξέφρασε ο Γουέιμαν Μπένετ από το Stand Up to Racism στην Βρετανία καθώς την ώρα του συλλαλητηρίου γινόταν ταυτόχρονα ζωντανή διεθνής διαδικτυακή εκδήλωση με συμμετοχή ομιλητών από το Stand up to racism και συνδικάτα στη Βρετανία αλλά και δεκάδες ομιλητές από όλο τον κόσμο – ανάμεσά τους και τον συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρο Κωνσταντίνου που ενημέρωσε για τις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα. Τους αγωνιστικούς τους χαιρετισμούς έστειλαν η Κριστίνε Μπούχολτζ, βουλευτίνα του Die Linke και μέλος του Aufstehen Gegen Rassismus στη Γερμανία, ο Ντενί Γκοντάρ από το Μarche de Solidarite στη Γαλλία, ο Ιάννης Δελατόλας από το United Against Racism and Fascism Νέας Υόρκης, ο Ντέιβιντ Καρβάλα από την Βαρκελώνη και την κίνηση UFCR, η Ναταλία Βέμπερ από το αντιρατσιστικό κίνημα στην Πολωνία κ.α.
Το λόγο στη συγκέντρωση πήραν η Κατερίνα Θωίδου, μέλος της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτική σύμβουλος Νίκαιας–Ρέντη, η Ζαννέτα Λυσικάτου, γιατρός, από το Σωματείο Εργαζομένων Ογκολογικού Νοσοκομείου Άγιος Σάββας, ο Γιάννης Σηφακάκης μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας “Η Ενότητα”, ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη Δίκη της Χ.Α, ο Τζοχόβα, πρόσφυγας από τα καμπ, ο Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός και σκηνοθέτης και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας. Σε ζωντανή σύνδεση μίλησαν επίσης ο Μιχάλης Τσορμπατζόγλου από την ΚΕΕΡΦΑ Λέσβου, ο Γιάννης Κούτρας γιατρός στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο από τη Θεσσαλονίκη και η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός, από το νοσοκομείο Γεννηματά.
«Είναι απαράδεκτο την ώρα που υπάρχουν 35.000 κενές θέσεις εργασίας στα νοσοκομεία, την ώρα που μας λείπουν χιλιάδες κρεβάτια ΜΕΘ οι κυβερνήσεις να κάνουν την επιλογή να δίνουν εκατομμύρια ευρώ για να πολεμάνε τους πρόσφυγες στον Έβρο και να χτίζουν νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται μέσα σε άθλιες συνθήκες έχοντας το θράσος μετά να μιλάνε και για ατομική ευθύνη» τόνισε η Ζαννέτα Λυσικάτου.
Επικίνδυνοι και ανεύθυνοι
«Ποιοι είναι επικίνδυνοι και ανεύθυνοι; Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που παλεύουν χωρίς μάσκες για να σώσουν ανθρώπινες ζωές ή οι Γεωργιάδηδες που κλείνουν νοσοκομεία και διαλύουν τη δημόσια υγεία; Τι σημαίνει το «μένουμε σπίτι» για τους χιλιάδες εργαζόμενους που συνεχίζουν να δουλεύουν στις επιχειρήσεις χωρίς μέτρα προστασίας; Τι σημαίνει για τους πρόσφυγες που ζουν στοιβαγμένοι στα στρατόπεδα; Τι σημαίνει για τους χιλιάδες άστεγους;», τόνισε ο Γιάννης Σηφακάκης.
«Γιατί εν μέσω πανδημίας, μέσα στο στρατόπεδο της Κορίνθου ζουν 1200 άνθρωποι ο ένας πάνω στον άλλο; Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μικρότερη αξία από τους υπόλοιπους; Ζητάμε να ανοίξουν τις πόρτες στην Αμυγδαλέζα, στην Κόρινθο, όπου υπάρχουν μετανάστες που βρίσκονται εκεί με μοναδικό λόγο ότι δεν έχουν χαρτιά. Αν κάποιος από αυτούς τους ανθρώπους κολλήσει κορονοϊό δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι επικίνδυνο όχι μόνο για τους ίδιους αλλά για όλους;», ανέφερε ο Τζαβέντ Ασλάμ.
«Η σημερινή μέρα είναι ακόμη μια ημέρα αγώνα. Μια μέρα αγώνα για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στον Έβρο, θύματα των πολέμων, των οικονομικών εγκλημάτων και των περιβαλλοντικών καταστροφών. Μια μέρα αγώνα για τους πρόσφυγες που ζουν στη Μόρια στη Λέσβο και στα υπόλοιπα νησιά σε συνθήκες χειρότερες από ζώα. Γιατί για να μπορεί να μείνει κάποιος σε σπίτι, πρέπει να έχει σπίτι. Είναι μια ακόμη μέρα αγώνα για την καταδίκη των νεοναζί της Χ.Α», ανέφερε ο Κώστας Παπαδάκης.
“Σήμερα βγήκαμε στους δρόμους για να παλέψουμε για κοινωνία χωρίς πόλεμο, ρατσισμό και φτώχεια για μια κοινωνία που δεν θα κλείνουν νοσοκομεία και θα ανοίγουν στρατόπεδα προσφύγων. Στη Θεσσαλονίκη βρεθήκαμε στου Χαριλάου, στο κέντρο της πόλης και στην Ξηροκρήνη στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Παρά τις ενοχλήσεις της αστυνομίας στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και από φασιστοειδή στα δυτικά και οι τρεις δράσεις πραγματοποιήθηκαν. Στείλαμε το μήνυμά μας παίρνοντας θετική ανταπόκριση από πάρα πολύ κόσμο, ενώσαμε τη φωνή μας στη μάχη που δίνουμε ενάντια στον κορονοϊό αλλά και ενάντια στον ρατσισμό», είπε ο Γιάννης Κούτρας.
«Είναι μια στιγμή που μπορεί να φανεί ιστορική, είναι μια στιγμή του αύριο που φοβόμασταν πάντα, ότι είμαστε όλοι σε απομόνωση, όλοι χωρισμένοι μεταξύ μας, στα σπίτια του ο καθένας ήσυχος. Είναι μια στιγμή που ενώ χρειάζεται να προστατευτούμε και να μείνουμε σπίτι, χρειάζεται να χτίσουμε και δίκτυα αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης στις γειτονιές, να μη μείνει κανένας μόνος. Και μέσα σε αυτό είναι και η κοινωνική εγρήγορση που λέει υπάρχουν μετανάστες, υπάρχουν πρόσφυγες, που είναι στοιβαγμένοι σε φυλακές, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στρατόπεδα που εκτός του ότι είναι υγειονομικές βόμβες, αποτελούν και καταπάτηση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για να βγούμε από αυτό και να λογαριαστούμε, μόλις τελειώσει η ιστορία του κορονοϊού, με τις κυβερνήσεις που έχουν φέρει την ανθρωπότητα σε αυτήν την κατάσταση πρέπει να προστατεύουμε ο ένας τον άλλον» είπε ο Βασίλης Κουκαλάνι.
«Βρεθήκαμε εδώ στο Σύνταγμα για να δώσουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης στο διεθνές κίνημα που παλεύει ενάντια σε κυβερνήσεις που κυριολεκτικά θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές – και το βλέπουμε αυτή τη στιγμή να συμβαίνει με τον κορονοϊό. Μας λένε μη κάνετε συγκεντρώσεις άνω των δέκα, αλλά την ίδια στιγμή 20.000 άνθρωποι ζουν ο ένας πάνω στον άλλο στη θανατοπαγίδα που λέγεται Μόρια. Το σύστημά τους δολοφονεί, ο καπιταλισμός δολοφονεί, ο πραγματικός ιός είναι ο ρατσισμός. Η μόνη χρήσιμη δύναμη στην κοινωνία είναι η εργατική τάξη. Αυτό αποδεικνύεται σήμερα. Είναι οι μαχητές των νοσοκομείων που δίνουν τη μάχη με τον ιό απροστάτευτοι από την κυβέρνηση αλλά συνεχίζουν να παλεύουν με τις συνελεύσεις τους. Είναι οι ντελιβεράδες και όλοι όσοι είναι εκτεθειμένοι σε ένα σύστημα που δολοφονεί. Θα συνεχίσουμε», τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου.
21/3, Ο Τζοχόβα μιλάει στο Σύνταγμα
«Είναι μια κρίσιμη στιγμή για όλον τον κόσμο καθώς ο κορονοϊός απειλεί πολλές ανθρώπινες ζωές. Αυτή η απειλή δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα ή την Ευρώπη, έχει να κάνει με όλο τον κόσμο. Ειδικά για εμάς τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο, τους μετανάστες που ήδη μας έχουν απομονώσει τόσο καιρό στα στρατόπεδα. Ο νόμος που έχει επιβάλει η κυβέρνηση είναι ότι ΟΛΟΙ πρέπει να μένουνε στο σπίτι. Αλλά οι πρόσφυγες δεν έχουν σπίτι, ζουν στα στρατόπεδα κατά χιλιάδες. Πώς εμείς θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την επικίνδυνη επιδημία;
Παρακαλούμε τις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη, ακούστε την κραυγή μας, έχουμε την ανάγκη σας, θέλουμε να μας σώσετε. Δεν έχουμε κανένα εδώ, τις μητέρες μας, τους πατέρες μας να μας προστατέψουν. Κοιτάξτε τα παιδιά, τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους, τους άντρες στα στρατόπεδα, μπείτε λίγο στη θέση μας. Για να φάμε στεκόμαστε σε τεράστιες ουρές, για να κάνουμε το οτιδήποτε στεκόμαστε σε ουρές. Η ζωή μας κινδυνεύει, όλων η ζωή κινδυνεύει. Ο ιός δεν κοιτάει διαφορές, ποιος είσαι, δεν κοιτάει πόσα έχεις, δεν κοιτάει από που είσαι, μπορεί να σκοτώσει τον καθένα μας. Παρακαλούμε σώστε μας. Είμαστε και εμείς άνθρωποι που ζούνε μέσα στην επικράτειας σας. Σώστε μας. Η ζωή μας είναι στα χέρια σας», τόνισε ο Τζοχόβα.