Κορονοϊός
Χανιά: Όχι στη διάλυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας

21 Μάρτη στα Χανιά. Φωτό: Μανώλης Φιωτάκης

Στα Χανιά η διάλυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας όλα τα προηγούμενα χρόνια σημαίνει ότι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με μόλις 8 κρεβάτια ΜΕΘ. Οι 300 περίπου εργαζόμενοι που αποτελούν το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Χανίων είναι λιγότεροι από τα 2/3 του απαραίτητου προσωπικού. Από τις νέες προσλήψεις έως αυτή τη στιγμή έχουν έρθει μόλις 4 νέες νοσηλεύτριες. Οι χειρισμοί της προηγούμενης διοίκησης στέρησε από το νοσοκομείο θέσεις 17 ιατρών που δεν έχουν αποκατασταθεί. Το προσωπικό δεν είναι εφοδιασμένο με επαρκή αριθμό μέσων προστασίας. Η εξέταση των δειγμάτων για τον ιό γίνεται στο Ηράκλειο και τα δείγματα στέλνονται με ένα μόλις πιστοποιημένο βαν με έναν οδηγό που κάνει δύο φορές την ημέρα το δρομολόγιο. Τραγική και όχι άσχετη είναι η είδηση ότι οι γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου απευθύνουν έκκληση στους πολίτες της πόλης να προμηθεύσουν το νοσοκομείο με βασικά υλικά που κατέχουν και δεν χρειάζονται, όπως πιεσόμετρα, οξύμετρα, αναπνευστικές συσκευές και ιατρικά ακουστικά. 

Την ώρα που μεγάλες ομάδες πληθυσμού καλούνταν να μείνουν σπίτι, ομάδες όπως οι νατοϊκοί στρατιωτικοί, οι οποίοι ταξίδευαν και είχαν μεγάλες πιθανότητες να είναι φορείς του ιού, επιτρεπόταν να κυκλοφορούν παντού στην πόλη. Το γεγονός ότι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, στα Χανιά, εντοπίστηκε σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού, προειδοποιεί, αλλά και τονίζει ευθύνες. Παραμένει ως ερώτημα αν οι βάσεις και το προσωπικό τους υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς όπως η πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης. 

Με τον πιο τραγικό τρόπο αποδεικνύεται η εγκληματική πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις και όλες οι δημοτικές αρχές στο θέμα της στελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου. Το τριμερές σύστημα καθαριότητας, η παράδοση της καθαριότητας σε συγκεκριμένους εργολάβους, η άρνηση της προηγούμενης δημοτικής αρχής να διεκδικήσει τη στελέχωση των υπηρεσιών καθαριότητας με μόνιμο προσωπικό όταν δόθηκε η ευκαιρία, οδήγησαν σε σημαντικά προβλήματα στη διακομιδή των σκουπιδιών. Αποδεικνύεται πλέον με τραγικό τρόπο ότι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους είχαν δίκιο όταν διεκδικούσαν μόνιμο προσωπικό. Σε περιόδους κρίσης δεν πρόκειται για πολυτέλεια αλλά για παράγοντα επιβίωσης.

 Η ίδια εικόνα ισχύει και για δομές όπως το δημοτικό γηροκομείο όπου η κατάσταση είναι ακόμη πιο κρίσιμη. Αντί να υπάρξει άμεσο σπάσιμο της πολιτικής της απαγόρευσης των προσλήψεων και διορισμός μόνιμου προσωπικού λόγω έκτακτων συνθηκών, επιχειρείται να καλυφθούν οι θέσεις με 4μηνες συμβάσεις χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας. 

Αποδεικνύεται πόσο αδύναμοι και ανεπαρκείς μέσα σε συνθήκες κρίσης είναι οι θεσμοί «αλληλεγγύης» όπως το κοινωνικό παντοπωλείο γιατί βάζουν μεγάλους περιορισμούς και ωφελείται από τις υπηρεσίες τους ένα πολύ μικρό τμήμα όσων το έχουν ανάγκη. Παρόμοιοι θεσμοί και εθελοντικές ομάδες δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ανάγκη για ένα πραγματικό κράτος πρόνοιας. 

Η δυνατότητα μετάδοσης του ιού δεν επιτρέπει να μείνει έξω από τη φροντίδα καμία ομάδα που όλο το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν στο περιθώριο από το κράτος. Σε ποιο σπίτι θα απομονωθούν οι άστεγοι των Χανίων και ποιος θα τους φροντίζει όταν είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήδη βεβαρημένο παρελθόν στην υγεία τους; Επιβεβαιωνόμαστε δυστυχώς με τραγικό τρόπο όσοι φώναζαν ότι δεν φτάνει μόνο το υπνωτήριο αστέγων, αλλά χρειαζόμαστε μια πιο διευρυμένη δομή. Τι θα γίνει με τους καταυλισμούς των Ρομά; Το πρόγραμμα μεταστέγασής τους αφέθηκε να σαπίσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή με αποτέλεσμα οι συνθήκες υγιεινής στους καταυλισμούς να παραμένουν άθλιες. Τι ακριβώς συμβαίνει στις φυλακές της Αγυιάς; Τι γίνεται στους θαλάμους των στρατιωτών στις μονάδες της πόλης; Τι μέτρα έχουν ληφθεί; Υπάρχουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι έμεναν σε ξενοδοχεία και κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι. Να επιταχθούν τώρα κλειστά ξενοδοχεία και να στεγαστεί σε ανθρώπινες συνθήκες ο κόσμος που υποφέρει. Απέναντι στην εγκληματικής έμπνευσης κλιμάκωση του ρατσισμού από την πλευρά της κυβέρνησης η Περιφέρεια και ο Δήμος να ζητήσουν τη μαζική φιλοξενία προσφύγων σε επιταγμένα ξενοδοχεία.

Σεραφείμ Ρίζος, 
δημοτικός σύμβουλος “Ανταρσία στα Χανιά”