Κορονοϊός
Μέσα στην πανδημία: Παγκόσμια εργατική αντίσταση

30/3, Απεργία στην Amazon

Οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες ενάντια στα αφεντικά που αδιαφορούν για το θάνατο που σπέρνουν μέσα στα εργοστάσιά τους έχουν πλέον πάρει παγκόσμιο χαρακτήρα. Απλώνονται από τον ιταλικό Βορρά και τις αυτοκινητοβιομηχανίες στις ΗΠΑ ως τις παραγκουπόλεις γύρω από το Γιοχάνεσμπουργκ.

Οι εργάτες της Τζένεραλ Ελέκτρικ (GE) στη Βοστόνη και τη Μασαχουσέτη, όμως, πρόσθεσαν με ένταση ένα σημαντικό στοιχείο στη μάχη. Κινητοποιήθηκαν απαιτώντας από την εταιρεία να αλλάξει τη γραμμή παραγωγής και να παράγουν αναπνευστήρες για τα νοσοκομεία αντί για μηχανές για αεροπλάνα. Στάθηκαν δυο μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλο και έμειναν σιωπηλοί σταματώντας την παραγωγή.

Η κρίση στις αερομεταφορές οδήγησε την διοίκηση της GE να απολύσει 10% των εργαζόμενων που δουλεύουν στον τομέα των αεροσκαφών, ενώ παράλληλα έκανε προσωρινές απολύσεις (για 90 μέρες) στο 50% των ανθρώπων που δουλεύουν στη συντήρηση και τις επισκευές. Την ίδια στιγμή που πετούσε τον κόσμο στο δρόμο, στα ΜΜΕ κόμπαζε πως έχει διπλασιάσει την παραγωγή αναπνευστήρων. Όμως οι εργαζόμενοι λένε γιατί διπλασιασμός και όχι αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων των εργοστασίων και ολόκληρο το έμπειρο προσωπικό για να βοηθήσει στη μάχη κατά του κορονοϊού; Ο Τζέικ Αγκουανάγκα, συνδικαλιστής στη GE στο Κάνσας, λέει: “Αν η GE μας εμπιστεύεται να κατασκευάζουμε, να συντηρούμε και να ελέγχουμε κινητήρες που μπαίνουν σε μια σειρά αεροσκάφη όπου κρίνεται η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, γιατί δεν μας εμπιστεύεται να φτιάξουμε αναπνευστήρες;”

Ο πρόεδρος του συνδικάτου CWA, εξηγεί: “Χρειάζονται απεγνωσμένα αναπνευστήρες σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, της Καλιφόρνιας, της πολιτείας της Ουάσινγκτον και της Φλόριντας. Σύντομα θα υπάρχει έλλειψη από την Ανατολική ως τη Δυτική Ακτή. Ο πιο πολύς κόσμος δεν ξέρει πως οι καλύτεροι αναπνευστήρες ήδη κατασκευάζονται από την GE στο υγειονομικό τμήμα της εταιρείας. Η χώρα εξαρτάται από αυτούς τους ιδιαίτερα εκπαιδευμένους εργάτες και αυτό που συμβαίνει είναι να βρίσκονται αντιμέτωποι με απολύσεις αντί να τους δοθεί η ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους για να σώσουν ζωές”.

Amazon

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αγώνες στην Amazon, και στις ευρωπαϊκές και τις αμερικάνικες αποθήκες της. Σε μια συντονισμένη κίνηση, τη Δευτέρα 30 Μάρτη οργανώθηκαν απεργίες σε διάφορες αποθήκες στις ΗΠΑ. Καταγγέλλουν την εταιρεία ότι τους αναγκάζει να δουλεύουν χωρίς προστατευτικά μέτρα, χωρίς τήρηση της απόστασης ασφαλείας. Ήδη υπάρχουν πολλά κρούσματα του ιού στις αποθήκες.

Οι απεργίες πήραν ευρύτερη πολιτική διάσταση, την Τρίτη, όταν έγινε γνωστό πως απολύθηκε ο Κρις Σμολς, ένας από τους οργανωτές της κινητοποίησης στη Νέα Υόρκη. Μέχρι και την προηγούμενη μέρα ο Σμολς έδινε συνεντεύξεις ακόμη και στο CNN, μιλώντας για τα αναγκαία μέτρα: “Δεν ζητάμε πολλά. Ζητάμε να κλείσει το κτήριο, να απολυμανθεί και να μην χάσουμε τους μισθούς μας κατά τη διάρκεια του καθαρισμού”. Η Amazon, η εταιρεία του πιο πλούσιου ανθρώπου στον κόσμο, δήλωσε πως ο Σμολς απολύθηκε γιατί δεν τηρούσε την απαιτούμενη απόσταση από τους συναδέλφους του. Έτσι, μετά από την καταφανή αντισυνδικαλιστική απόλυση, παρενέβη ακόμη και η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης: "Εν μέσω πανδημίας, ο Κρις Σμολς και οι συνάδελφοί του διαμαρτυρήθηκαν με γενναιότητα ενάντια στην έλλειψη μέτρων προφύλαξης από πλευράς της Amazon. Απολύθηκε. Εξετάζω όλες τις νομικές επιλογές και ζητώ από την Επιθεώρηση Εργασίας να κάνει έρευνα. Amazon, ντροπή!"

Στη μάχη μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στη Whole Foods, αλυσίδα σούπερ-μάρκετ με 90 χιλιάδες εργαζόμενους που ανήκει στην Amazon. Την Τρίτη 31 Μάρτη προχώρησαν σε “sick-out”, δηλαδή μαζική ταυτόχρονη δήλωση ασθένειας. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, στη Whole Foods δεν έχει γίνει κινητοποίηση από τότε που ιδρύθηκε, το 1980.

Στο μεταξύ, στη Δυτική Αφρική, προχωράνε σε απεργίες στα νοσοκομεία για να αναδείξουν την κατάσταση επείγοντος και τις ελλείψεις ενόψει διασποράς των κρουσμάτων. Τη Δευτέρα ξεκίνησαν απεργία σε νοσοκομεία του Τόγκο. Στην Ακτή του Ελεφαντοστού, ο συντονισμός συνδικάτων στην Υγεία κατήγγειλαν την έλλειψη οποιασδήποτε οργάνωσης και υλικών στα νοσοκομεία και έδωσαν 72 ώρες στην κυβέρνηση να εγγυηθεί την παροχή υλικών, ειδάλλως ξεκινάνε απεργία. Στην άλλη άκρη της Αφρικής, στη Ζιμπάμπουε, η απεργία ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα. Ο εκπρόσωπος των γιατρών, Ταπίουα Ζβακάντα, δήλωσε πως δεν επιστρέφουν στη δουλειά μέχρι να τους παρασχεθεί τουλάχιστον ο απαραίτητος προστατευτικός εξοπλισμός: “Άλλο πράγμα ο ηρωισμός, άλλο η αυτοκτονία”.

Στη Βρετανία 500 εργαζόμενοι και εργαζόμενες στην ASOS (αλυσίδα “γρήγορης μόδας”) σταμάτησαν τη δουλειά και βγήκαν από την αποθήκη στο Μπάρνζλι, στη Βόρεια Αγγλία. Τα συνδικάτα καταγγέλλουν ότι “η κατάσταση είναι αηδιαστική. Χιλιάδες κόσμος κάτω από την ίδια στέγη, χωρίς απόσταση. Βάζουν χωρίς λόγο ζωές σε κίνδυνο”. Η οργή συσσωρεύεται και οργανώνονται κινητοποιήσεις και σε πολλά μεγάλα εργοτάξια σε όλη τη χώρα, όπου η δουλειά συνεχίζεται για να μην “χτυπηθεί η οικονομία”.