Περιβάλλον
Περιβάλλον: Προκλήσεις Χατζηδάκη

29/3, Ανεμογεννήτριες στο λιμάνι της Κύμης. Φωτό: FB «Βουνά χωρίς αιολικά»

Απανωτές είναι οι καταγγελίες που έρχονται απ' όλη τη χώρα για την συνέχιση και την επίσπευση των έργων κατασκευής ανεμογεννητριών. Έργα που είτε είχαν σταματήσει με νομικές διαδικασίες και ασφαλιστικά μέτρα, είτε είχαν μπλοκαριστεί με κινητοποιήσεις του κόσμου ξαφνικά συνεχίζονται με διαδικασίες fast track μέσα σε συνθήκες καραντίνας, χωρίς κανείς να μπορεί να παρέμβει ακόμα και για απλό έλεγχο της ύπαρξης νόμιμων αδειών κατασκευής.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κύμης στην Εύβοια που την Κυριακή 29/3 άρχισαν να καταφθάνουν καράβια με τα κομμάτια των ανεμογεννητριών που θα στηθούν εκεί. Οι ίδιες εικόνες επαναλαμβάνονται στα Άγραφα, στον Κιθαιρώνα, στον Έβρο, ενώ οι πρώτες ανεμογεννήτριες που ετοιμάζονται για Τήνο, Άνδρο, Πάρο, Νάξο έφτασαν στο Λαύριο έτοιμες να φορτωθούν και να φτάσουν στα νησιά.

Πρόκειται για μια πραγματική πρόκληση του Χατζηδάκη. Αυτό το είδαμε και την εβδομάδα που μας πέρασε με την δήθεν ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης για το νόμο που έφερε στη Βουλή εν μέσω καραντίνας με τον τίτλο: «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας». 23 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, ζητάνε από τον Χατζηδάκη “να μην το καταθέσει προς ψήφιση μέχρι την αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας της Βουλής”.

“Το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη είναι καταστροφικό. Δίνει την ευκαιρία στα αρπακτικά της αγοράς με γρήγορες διαδικασίες να ξεπερνάνε τις αντιδράσεις του κόσμου και να χτίζουν ό,τι θέλουν όπου θέλουν”, αναφέρει στην ΕΑ η Εμμανουέλα Τερζοπούλου από την Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή η οποία υπογραμμίζει πως “εν μέσω καραντίνας πρέπει να σταματήσουν όλες οι κατασκευαστικές εργασίες, αφού χωρίς την παρουσία τοπικών φορέων και κόσμου από τα κινήματα της περιοχής είναι σίγουρο πως θα δούμε τεράστιες αυθαιρεσίες από την μεριά των κατασκευαστικών εταιριών”. 

Παρόμοιες καταγγελίες για εργασίες εν μέσω καραντίνας δημοσίευσαν και τα μέλη της κίνησης “ΟΧΙ Λιμάνι στην Πειραϊκή”, αφού όπως καταγγέλλουν, παρά τις αντιδράσεις του κόσμου και χωρίς να υπάρχει ακόμα το νομικό πλαίσιο που να νομιμοποιεί την κατασκευαστική διαδικασία, την Τρίτη 31/3 το πρωί καράβια της ΚΟΣΚΟ είχαν ξεκινήσει την τοποθέτηση σημαντήρων οριοθέτησης των περιοχών εργασιών για την καταστροφή της Πειραϊκής.