Oικονομία και Πολιτική
Η οικονομία …πίνει πετρέλαιο

Τίποτα δεν δείχνει πόσο δραματικές είναι οι εξελίξεις στην οικονομία όσο η βουτιά στην τιμή του πετρέλαιου. Τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη 21 Απρίλη, το βαρέλι αμερικάνικου αργού έφτασε να πουλιέται σε αρνητική τιμή για τις συναλλαγές που αφορούν παράδοση τον Μάη!

Πρόκειται για δραματική επιβεβαίωση για το πόσο βαθιά περιμένουν οι ίδιοι οι καπιταλιστές να είναι η ύφεση της οικονομίας. Αλλά οι επιπτώσεις δεν σταματάνε εκεί. Η κατάρρευση της τιμής του πετρέλαιου είναι και γελοιοποίηση για τον Τραμπ, τον Πούτιν, το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας και τους G20 που πρόσφατα ακόμη διαφήμιζαν ότι έχουν κάνει συμφωνία για ...σταθεροποίηση της τιμής του πετρέλαιου με μείωση της παραγωγής.

Τώρα, οι πρώτες που κινδυνεύουν με χρεοκοπία είναι όλες οι αμερικάνικες “σχιστολιθικές” εταιρείες πετρελαίου (αυτές που δουλεύουν με fracking) γιατί έχουν το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής αλλά και γιατί είναι ήδη φορτωμένες με τεράστια χρέη. Κάθε χρεοκοπία σε αυτές θα είναι ντόμινο για τις αμερικάνικες τράπεζες που στήριξαν απλόχερα με δάνεια την “ανεξαρτητοποίηση” των ΗΠΑ από το εισαγόμενο πετρέλαιο. Και από δίπλα οι εφοπλιστές που έχουν κάνει τα τάνκερ ...αποθήκες πετρελαίου.

Εκτός από την τουριστική βιομηχανία, ο ελληνικός καπιταλισμός έχει κρίση και στα εφοπλιστικά καμάρια του και ο Μητσοτάκης παρέα με τον Ερντογάν μπορούν να βάλουν τα σχέδια για γεωτρήσεις και ΑΟΖ στα ράφια των σουπερμάρκετ για να καλύψουν τις ελλείψεις σε χαρτί τουαλέτας.