Κορονοϊός
Εκπαίδευση: Εξετάσεις με κορονοϊό σημαίνουν διπλό ταξικό σφαγείο

10/2, Μαθητικό συλλαλητήριο. Φωτό: George Vitsaras SOOC

Η Κεραμέως επιμένει να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι «Οι πανελλαδικές θα γίνουν και είναι σταθερή επιδίωξή μας, να γίνουν όσο πιο κοντά στον Ιούνιο». Παρά τις διαγνώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι η εξάπλωση της πανδημίας παραμένει σε «κόκκινο» επίπεδο και τις προειδοποιήσεις προς τις κυβερνήσεις να εξετάσουν «πολύ προσεκτικά» την κατάσταση, πριν χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν λάβει για τον έλεγχο της διάδοσης του ιού, αυτό που νοιάζει τις κυβερνήσεις παγκόσμια είναι να επιστρέψουν στην οικονομική κανονικότητα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. 

Στον τομέα της Παιδείας η κανονικότητά τους, σημαίνει πανελλήνιες εξετάσεις! Μια απόφαση ελεύθερης πρόσβασης θα τίναζε στον αέρα όλο το οικοδόμημα της ιδιωτικής Παιδείας, που θησαυρίζει και κερδοσκοπεί σε βάρος της εργατικής οικογένειας (φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία κλπ). Οι εκπαιδευτικοί δε θα ανεχτούμε την κοροϊδία του Υπουργείου απέναντί μας και απέναντι στους μαθητές και τις οικογένειές τους. 

Απαιτούμε: Κατάργηση όλων των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων σε όλες τις τάξεις και άρση της υποχρεωτικότητας των διαγωνισμάτων του β’ τετραμήνου. Και πάνω από όλα κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων.

Έτσι και αλλιώς οι εξετάσεις και ειδικά οι πανελλαδικές λειτουργούσαν πάντα σαν ταξικό κόσκινο, μια διαδικασία άνιση, ανταγωνιστική, βαθμοθηρική και αντιπαιδαγωγική, που πέταγε μαζικά έξω από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, ιδιαίτερα από τις φτωχότερες λαϊκές και εργατικές οικογένειες. Σήμερα, σε συνθήκες πανδημίας και lockdown αυτό το ταξικό κόσκινο, οδηγεί σε μια ακόμα πιο άνιση και άδικη διαδικασία. Άλλωστε, και στο παρελθόν οι κυβερνήσεις, σε περιπτώσεις φυσικών ή άλλων καταστροφών (πχ. πυρκαγιά στο Μάτι, σεισμός στην Κεφαλλονιά, πλημμύρες στη Δυτική Αττική) κρίνοντας με γνώμονα τις ειδικές συνθήκες που προέκυψαν, πήραν μέτρα ενίσχυσης των μαθητών/μαθητριών των πληγεισών περιοχών.

Σήμερα, που όλες οι οικογένειες στη χώρα μας είναι κάτω από πρωτόγνωρες ειδικές καταστάσεις υπάρχει μόνο ένας δρόμος, η κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και η ελεύθερη πρόσβαση όλων των μαθητών, μαθητριών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Να ανοίξει τώρα τις δεκάδες σχολές, που έκλεισε η ΝΔ το φθινόπωρο και να αυξήσει τον αριθμό εισακτέων ανά σχολή, που είχε ανακοινώσει μειωμένους κατά 30% για φέτος! Σε περίπτωση που η Κεραμέως προχωρήσει σε πανελλήνιες εξετάσεις χρειάζεται εκπαιδευτικοί, μαθητές γονείς να ξεσηκωθούμε για να τις ακυρώσουμε στην πράξη. Οι ομοσπονδίες, τα συνδικάτα της εκπαίδευσης ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ θα πρέπει να κηρύξουν απεργία στις εξετάσεις.

Ασπίδα τα συνδικάτα

Οι εκπαιδευτικοί και τα συνδικάτα τους, με τους αγώνες τους και τα δίκαια αιτήματά τους είναι η πραγματική ασπίδα προστασίας του δημόσιου σχολείου, των εργασιακών δικαιωμάτων, των παιδαγωγικών αναγκών, της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των συνθηκών που αυτή λαμβάνει χώρα με ασφάλεια για όλους. Αντίθετα η κυβέρνηση της ΝΔ και η Κεραμέως, όχι μόνο προσπάθησαν συστηματικά να ξεγελάσουν, εν μέσω πανδημίας, ολόκληρη την κοινωνία για συνέχιση της εκπαιδευτικής «κανονικότητας», αφού πίεσαν και εκβίασαν τους εκπαιδευτικούς, με τη λεγόμενη «εξ αποστάσεως εκπαίδευση». Με επικοινωνιακά σόου θέλησαν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ποιοι και με ποιες πολιτικές διέλυσαν το δημόσιο σχολείο, υπονόμευσαν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών μας, απαγόρευσαν τους μόνιμους διορισμούς τα δέκα τελευταία χρόνια, με τάξεις που λειτουργούσαν με 27 και πάνω μαθητές και με δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές για κάλυψη κενών. Φέτος, κενά εκπαιδευτικών υπήρχαν μέχρι και που έκλεισαν τα σχολεία στις 11 Μάρτη.

Η στάση τους συνεχίζει να προκαλεί, σε συνθήκες πανδημίας και αποκλεισμού των σχολείων και των συλλογικών διαδικασιών των εκπαιδευτικών, τρέχουν να νομοθετήσουν αλλαγές που πλήττουν εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και φοιτητές, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθούν οι γενικευμένες αντιδράσεις. Εμείς απαντάμε να μην τολμήσει το Υπουργείο να κατεβάσει κανένα Πολυνομοσχέδιο, αλλά αντίθετα να καταργήσει κάθε αντεργατική αντιεκπαιδευτική διάταξη, ΠΝΠ, που αποφάσισε σε συνθήκες καραντίνας. ΟΛΜΕ, ΔΟΕ χρειάζεται να στείλουν το μήνυμα ότι δεν θα περάσει και ότι ακόμα και αν καταφέρει να το ψηφίσει εν μέσω καραντίνας, θα βρει απέναντί της τον κλάδο σε απεργιακό ξεσηκωμό, ακόμα και μέσα στις εξετάσεις αν χρειαστεί.

Για το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να σημάνει:

Γενναία έκτακτη χρηματοδότηση για την παιδεία - για μέτρα προστασίας, για νέα σχολικά κτίρια, συντήρηση και αύξηση αιθουσών στα υπάρχοντα, επενδύσεις σε υλικοτεχνική υποδομή.

Δραστική μείωση μαθητών ανά τμήμα ώστε να τηρούνται τα μέτρα προστασίας. Στα περισσότερα σχολεία υπάρχουν αίθουσες μικρές, μη αεριζόμενες καλά, ακόμα και υπόγεια.

Επαναφορά του ωραρίου των καθηγητών στα προ του 2013 επίπεδα.

Μαζικούς διορισμούς – Καμιά απόλυση – Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων.

Άμεση συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Πλήρης σύνταξη των εκπαιδευτικών στα 55, ανεξάρτητα από τα έτη υπηρεσίας – είμαστε από τους πιο ευπαθείς κλάδους, λόγω της επαφής μας με παιδιά.

Λέμε όχι στην απάτη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Να σταματήσει οποιαδήποτε πίεση στους εκπαιδευτικούς για συμμετοχή τους σ’ αυτή. Αποδείχτηκε, ήδη, στην πράξη η γελοιότητα του εγχειρήματος να την νομιμοποιήσουν ως «εκπαίδευση». Η επίκλησή της από την Κεραμέως, στόχο έχει την καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, με απολύσεις αναπληρωτών, υποβάθμιση του παιδαγωγικού μας ρόλου, αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, όταν μάλιστα η επαναφορά του ωραρίου των καθηγητών στα επίπεδα του 2013 αποτελεί αίτημα διεκδίκηση της ΟΛΜΕ όλα τα τελευταία χρόνια.

Από την ανακοίνωση του Δικτύου Εκπαιδευτικών “Η Τάξη Μας”

Ολόκληρη την ανακοίνωση μπορείτε να τη βρείτε εδώ