Κορονοϊός
Πανδημία: Το σύστημα δρέπει ( ; ) τους καρπούς της ρατσιστικής του παράνοιας

Μετανάστες εργάτες γης στα σύνορα της Γερμανίας

Λόγω της επίθεσης του Αόρατου Εχθρού, αλλά και από την ανάγκη να προστατεύσω τις δουλειές των ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ Αμερικάνων πολιτών, θα υπογράψω διάταγμα για να διακοπεί προσωρινά η μετανάστευση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες”. 

Η γελοιότητα του στιλ προδίδει ότι τα λόγια αυτά γράφτηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ. Αόρατος Εχθρός είναι ο κορονοϊός, αλλά μιας και αυτός παραμένει αόρατος, οι μετανάστες μετατρέπονται σε ορατό εχθρό.

Όμως ο Τραμπ δεν είναι η εξαίρεση. Η πανδημία γίνεται αφορμή για να έρθουν στην επιφάνεια και να ενταθούν όλοι οι παραλογισμοί του καπιταλισμού. Μετανάστες που μετατρέπονται σε αποδιοπομπαίοι τράγοι, εταιρείες που παραπονιούνται πως μένουν χωρίς εργατικά χέρια, εκατομμύρια που μένουν ξεκρέμαστοι στη μέση του πουθενά χωρίς ούτε σπίτι ούτε δουλειά.

Η Σαουδική Αραβία στοχοποιεί τους Αιθίοπες μετανάστες - είναι υγειονομικά επικίνδυνοι λέει. Βάζει πτήσεις τσάρτερ και τους πετάει από τη χώρα. “Θέλετε πίσω τους ανθρώπους σας, μπορείτε να τους δεχτείτε και πώς να τους στείλουμε;”, κομπάζει ένας κυβερνητικός πως είπε στους πρέσβεις των διαφόρων χωρών με τους οποίους επικοινώνησε. Περισσεύουν τώρα, λένε. Μέχρι χτες δεν περίσσευαν. 80% του εργατικού δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα της χώρας είναι μετανάστες. Ποιος χτίζει, ποιος καθαρίζει και ποιος μαγειρεύει στους ουρανοξύστες του Ριάντ, αλλά και του Ντουμπάι και του Κουβέιτ; Η ίδια κοινωνική τάξη που ξεκινάει από την Ξάνθη για τα ναυπηγεία της Ολλανδίας, από το Ραμπάτ για να μαζέψει φράουλες στα θερμοκήπια της Ανδαλουσίας και από το Μεξικό για να συσκευάσει γαρίδες στην Καλιφόρνια.

Ινδοί και Πακιστανοί εργάτες βρίσκονται αποκλεισμένοι στον Κόλπο, έχουν χάσει τη δουλειά τους, την άδεια παραμονής και παραμένουν μόνο γιατί δεν υπάρχουν αρκετές πτήσεις. Φοβούνται πως όταν λήξει η καραντίνα τα αφεντικά θα εκμεταλλευτούν τις συνθήκες για να τους πετάξουν ακόμη και έξω από τις παράγκες και τα κοντέινερ που μένουν. Οι χώρες προέλευσης των μεταναστών πληρώνουν ήδη το κόστος με την κατακόρυφη μείωση των εμβασμάτων από τα οποία εξαρτώνται εκατομμύρια οικογένειες και τοπικές οικονομίες.

Την ίδια στιγμή μέσα στην Ινδία σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων από εσωτερικούς μετανάστες για λίγο φαγητό που προσφέρουν ΜΚΟ. Εκατομμύρια εργάτες από την πάμφτωχη ενδοχώρα βρίσκονται στα περίχωρα των μεγαλουπόλεων του ινδικού καπιταλισμού που δεν είναι ικανός ούτε να τους οργανώσει μια αξιοπρεπή επιστροφή στο σπίτι. 

Οι προπαγανδιστές του ακροδεξιού πρωθυπουργού Μόντι βγαίνουν στην τηλεόραση και λένε πως οι εικόνες με τα συγκεντρωμένα πλήθη των μεταναστών ήταν μουσουλμάνοι που μαζεύτηκαν για να προσευχηθούν και να δυσφημίσουν την Ινδία.

Την ίδια στιγμή, στο Ιάσιο της Ρουμανίας, εκατοντάδες εργάτες και εργάτριες στριμώχνονταν σε πούλμαν και σε σταθμούς, κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον, όχι για να επιστρέψουν σπίτι τους αλλά για να φύγουν. Η εταιρεία Air Charter Service έχει πιάσει δουλειά για να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες της Βρετανίας και της Γερμανίας. Το BBC μεταδίδει πως οι βρετανοί αγρότες προειδοποιούν πως η σοδειά θα σαπίσει αμάζευτη λόγω έλλειψης εποχικών εργατών από την Ανατολική Ευρώπη. Περιορισμοί, ακυρωμένες πτήσεις, αβεβαιότητα όλα μαζί έχουν αφήσει τα χωράφια χωρίς τα αναγκαία εργατικά χέρια. Τα πούλμαν παραλαμβάνουν Ρουμάνους και Βούλγαρους εργάτες και εργάτριες κατευθείαν από το αεροδρόμιο για το χωράφι. Τους περιμένουν μαρούλια αμάζευτα, σε λίγο αρχίζουν τα κρεμμύδια, ο αρακάς και τα φασόλια ως τον Ιούνη. Η καραντίνα θα λήξει. Πώς θα γεμίσουν τα ταπεράκια της “φρεσκοκομμένης σαλάτας” που αγοράζουν οι εργάτες στο Λονδίνο για 5 ευρώ στο διάλειμμά τους;

Λόμπι

Ρουμάνοι αγρεργάτες έφυγαν γρήγορα από τον ισπανικό Νότο καθώς διαφαινόταν η σκλήρυνση της καραντίνας. Το ίδιο έγινε και στη Γερμανία. Μέχρι που, όπως μας πληροφορεί η εφημερίδα Γκάρντιαν, χτύπησε το καμπανάκι της αγοράς του σπαραγγιού, που πουλιέται σαν χρυσάφι στη βόρεια Ευρώπη. “Πιεσμένη από τα αγροτικά λόμπι, η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε από τη ρουμανική να παράσχει μια εξαίρεση στην καραντίνα και δημιουργήσει αερογέφυρα για αγρεργάτες. Η ρουμανική κυβέρνηση συμφώνησε, παραδεχόμενη πως δεν είχε κανένα πρόγραμμα οικονομικής στήριξης για τον κόσμο που είχε επιστρέψει… Έτσι οι ανάγκες του σπαραγγιού νίκησαν την πανδημία παρότι η Γερμανία νωρίτερα είχε απαγορεύσει την είσοδο ξένων εργατών και η καραντίνα στη Ρουμανία είχε πάρει ένα μήνα επέκταση.”

Δεν είναι ζήτημα μόνο μεταξύ φτωχών και πλούσιων χωρών. Εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί εργάτες και εργάτριες έχουν ήδη διαβεί τα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας επιστρέφοντας σπίτι τους. Οι υπεργολαβίες στις οικοδομές της Πολωνίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ουκρανικά εργατικά χέρια και πλέον οι οικοδομές είναι κλειστές.

Όσο κι αν μοιάζει έτσι καμιά φορά, ο ρατσισμός δεν είναι αποτέλεσμα πεπαλαιωμένων ιδεών, αμορφωσιάς και έλλειψης καλλιέργειας. Είναι προϊόν της απίστευτης “προόδου” του καπιταλισμού. Είναι ένα σύστημα είναι ικανό να ναυλώνει αεροπλάνα και να αγνοήσει τις καραντίνες για να μοσχοπουληθούν μερικοί τόνοι σπαράγγια, την ίδια στιγμή που μπορεί να αφήνει εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ψωμί γιατί τα χέρια τους “περισσεύουν”, και ταυτόχρονα θέλει να μας κάνει να ρίξουμε ο ένας στον άλλο την ευθύνη και το μίσος για αυτή την τρέλα. Να φροντίσουμε να μην αγοράσει κανείς από αυτό το δηλητήριο.