Κορονοϊός
Επισιτισμός - Τουρισμός: Πληρώσαμε πολλά! Δεν θα πληρώσουμε ξανά!

28 Απρίλη, Απεργιακή διαδήλωση εργαζόμενων στον επισιτισμό-τουρισμό στην Αθήνα

Στάση εργασίας και διαδήλωση πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης 28/4, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού και τουρισμού. Δυναμική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. 

Με σύνθημα “Πληρώσαμε πολλά – Δεν θα πληρώσουμε ξανά”, το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού - Ξενοδοχείων που κάλεσε την κινητοποίηση, διεκδικεί μέτρα προστασίας, αξιοπρεπείς μισθούς, ένταξη των διανομέων στα ΒΑΕ, 5θήμερο κι 8ωρο. Στη διαδήλωση που ακολούθησε μέχρι τη Βουλή, εκτός από τα μέλη του συνδικάτου, αρκετοί/ές με τα μηχανάκια τους, συμμετείχαν και μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους, αλλά και διεκδικώντας να ανοίξουν τα κλειστά ξενοδοχεία προκειμένου να στεγαστούν οι πρόσφυγες των στρατοπέδων συγκέντρωσης και οι άστεγοι της πόλης. 

Παρουσία είχε και το αντικαπιταλιστικό δίκτυο εργαζομένων σε τουρισμό – επισιτισμό “Η Καμαριέρα”. Ο Βασίλης Μυρσινιάς, μέλος της Καμαριέρας και του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη:

“H σημερινή κινητοποίηση είναι σημαντική γιατί είναι η πρώτη στάση εργασίας του συνδικάτου σε αυτή την περίοδο. Είναι μια δράση που δίνει απάντηση στα διλήμματα που βάζουν στον κόσμο της εργασίας και στην επιθετική στάση των εργοδοτών. Υπάρχουν ξενοδοχεία που χρωστάνε μηνιάτικα ακόμα και προ κορονοϊού – βλ. Royal Olympic. Υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν ξέρουν αν θα ανοίξουν και οι εργαζόμενοί τους είναι ήδη σε ημιάνεργη κατάσταση. Σε αυτό το καθεστώς βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες συνάδελφοι. 

Η τουριστική σεζόν είναι στον αέρα, όχι μόνο γιατί θα πληγεί ο τουρισμός από τους τουρίστες που δεν θα έρθουν απ' έξω, αλλά και γιατί δεν υπάρχει κανένα σχέδιο κοινωνικού τουρισμού, κανένα σχέδιο προστασίας των θέσεων εργασίας. Η δική μας απάντηση είναι ότι χρειάζεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για διασφάλιση των θέσεων εργασίας, τήρηση των συλλογικών συμβάσεων, νέα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού κι αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς για να μπορέσουμε να αποκρούσουμε τις συνέπειες της οικονομικής τους κρίσης. 

Αυτό σημαίνει σύγκρουση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Υπουργείο Εργασίας. Αν κρίνουμε με το τι έκανε με τους επιστήμονες, φανταστείτε τι πρόκειται να κάνει στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και των, ανειδίκευτων και μη, εργασιών που παράγουν χιλιάδες άνθρωποι αυτή τη στιγμή στην εστίαση και τον τουρισμό. Είμαστε εδώ τρεις μέρες πριν την Εργατική Πρωτομαγιά. Την Παρασκευή 1η Μάη κλιμακώνουμε μετά τη σημερινή κινητοποίηση. Δεν κατάφεραν να ματαιώσουν την πρωτομαγιάτικη απεργία. Είναι κεκτημένο της τάξης μας, θα απεργήσουμε και θα διαδηλώσουμε, στέλνοντας το μήνυμα όχι μόνο ότι τα πιο πληττόμενα κομμάτια βγαίνουν και διεκδικούν, αλλά κι ότι έχουν ολόκληρη την εργατική τάξη στο πλευρό τους”.