ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: O νέος γύρος αγώνων ξεκίνησε

Απέναντι σε αυτήν την έκδηλη οργή που εκφράστηκε απ´ έξω, μέσα στο χώρο της Εκθεσης, ο πρωθυπουργός ψέλλισε γενικόλογες υποσχέσεις για «κοινωνική πολιτική», ενώ είναι έτοιμος να προχωρήσει στο δεύτερο «επικαιροποιημένο μνημόνιο». Και προσπάθησε για ακόμα μια φορά να πείσει ότι οι θυσίες έχουν αντίκρυσμα και η οικονομία είναι σε καλό δρόμο, ενώ η αλήθεια είναι ότι πάει κατά διαόλου - με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ίδια τη ΔΕΘ που φέτος κατά γενική ομολογία ήταν μια αποτυχία.

Όπως γράφει ο Κύρτσος, ένας από τους υποστηρικτές των μέτρων της κυβέρνησης «δεν έχω αντικρύσει τέτοιο θλιβερό οικονομικό θέαμα, με τις συμμετοχές να έχουν υποβαθμιστεί, τη διεθνή έκθεση να έχει χαρακτήρα τοπικού πανηγυριού και την προσέλευση του κόσμου να είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες φορές». Αντίθετα με την ίδια τη ΔΕΘ, γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, με δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία και ανταποκριτές να συρρέουν από όλο τον κόσμο ήταν για ακόμα μια φορά οι διαδηλωτές.

Το πιο μαζικό μπλοκ είχαν οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ που μαζί με τα συνδικάτα των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ, τον ΗΣΑΠ, το ΜΕΤΡΟ ήρθαν με πορεία στο χώρο της συγκέντρωσης φωνάζοντας «Ο ΟΣΕ ανήκει σε όλο το λαό και όχι το κεφάλαιο το ιδιωτικό» και το - παρμένο από τους στίχους του Γ. Αγγελάκα - «Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ στους δρόμους θα κατέβω και θα αγωνιστώ». «Είμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Ζητάμε τρένο δημόσιο, φθηνό για το λαό» μας είπε ο Σπύρος Ξηρόπουλος, μηχανοδηγός από τη Θεσσαλονίκη.

«Δεν θα ανεχτούμε καμιά απόλυση, καμιά περικοπή. Τίθεται μεγάλο θέμα στην ασφάλεια των μετακινήσεων και αυτό θα το πληρώσει ο απλός κόσμος» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Αρετή, εργαζόμενη από το μπλοκ των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ που ακολουθούσε.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και της νεολαίας. Στο ξεκίνημα της πορείας δίπλα στο πανώ των εργαζόμενων του ΟΑΣΑ βρέθηκε το πανώ των Φοιτητικών Συλλόγων που απαντούσαν στα συνθήματα των εργαζομένων με το σύνθημα «φοιτητές εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά». Με μαζικά μπλοκ συμμετείχαν στην κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, τα Ταχυδρομεία, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα Δικαστήρια, τους Δήμους, οι Αδιόριστοι Εκπαιδευτικοί, η ΕΝΙΘ και πλήθος άλλων σωματείων εργαζομένων από τους Λιμενεργάτες μέχρι τους ηθοποιούς του Συλλόγου Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας.

Χιλιάδες εργαζόμενοι από την ίδια την πόλη της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν οργανωμένα ή ανοργάνωτα. Στην κορυφή της πορείας, όταν ξεκίνησε, βρέθηκαν οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ που παλεύουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. «Ο κλάδος του νερού θα περάσει πολύ δύσκολα τα επόμενα χρόνια γιατί η κυβέρνηση θέλει να τον περάσει σε ιδιώτες. Παρόλο που είναι δημοτικές επιχειρήσεις οι ΔΕΥΑ ψάχνουν να βρουν τρόπο μαζί με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ να τις ξεπουλήσουν στους ιδιώτες, το νερό που είναι ένα δικαίωμα να το κάνουν ανάγκη που χρυσοπληρώνεται» μας είπε Παύλος Δραγκόλας, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΔΕΥΑ.

Προοπτική

Τον τόνο, αλλά και την αντικαπιταλιστική προοπτική στη διαδήλωση έδωσε η δυναμική μαζική παρουσία νέων και εργαζομένων στο μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που βάδισε με συνθήματα «Διαγραφή του χρέους οριστική-αυτή είναι η απάντηση η εργατική», «Ανυπακοή Ανταρσυα Μαζική», «Ο καπιταλισμός είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «Θα γίνει χαμός, θα γίνει πανικός-κλιμάκωση του αγώνα συντονισμός» στο οποίο συμμετείχε και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα με τα πανώ του.

Μαζικό ήταν το μπλοκ και της Ενωσης Μεταναστών Εργατών, με τους μετανάστες από τη Σενεγάλη να δίνουν τον τόνο με τα τύμπανα και τα συνθήματά τους. Μετανάστες και πρόσφυγες από τη Βόρεια Αφρική, τη Σενεγάλη, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, τη Μέση Ανατολή, το Ιράν, τη Σρι Λάνκα διαδήλωσαν με τα πανώ τους απαιτώντας νομιμοποίηση και άσυλο για όλους. «Ανεβήκαμε στη Θεσσαλονίκη για να ζητήσουμε άσυλο για όλους τους πολιτικούς πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα. Είμαστε πολλά χρόνια εδώ, έφυγε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ήρθε η ΝΔ, ξανάρθε το ΠΑΣΟΚ και εμείς είμαστε χωρίς μέλλον» μας είπε ο Ρεζάντ, πρόσφυγας από το Ιράν.

Με τα πανώ τους συμμετείχαν στη συγκέντρωση Εργατικά Κέντρα από τη Βόρειο Ελλάδα. Εργαζόμενοι και φοιτητές ανέβηκαν μαζί από την Αλεξανδρούπολη για να διαδηλώσουν ενάντια στην ανεργία που μαστίζει το νόμο. «Ακόμα είμαστε στις μεγάλες υποσχέσεις. Αν δεν υλοποιήσουν αυτό που είπαν, ότι θα ξαναδουλέψουν τα εργοστάσια θα γίνει μεγάλη κινητοποίηση, από Δευτέρα ξεκινάει άλλος αγώνας» δήλωσε στην ΕΑ ο Δημήτρης Μπουδαλίκας, αναπληρωτής Γραμματέας Κλωστηρίων ΟΤΤΟ Εβρος.

«Είμασταν απλήρωτοι όλο τον Ιούλιο. Μας πλήρωσαν μετά από τις επισχέσεις εργασίας που κάναμε» μας είπε ο Γιώργος Πατρώνας, εργαζόμενος στην ΠΥΡΚΑΛ. «Το μέλλον είναι αβέβαιο. Ο κόσμος είναι ενάντια στα νεοφιλελεύθερα μέτρα της κυβέρνησης. Υπάρχει λύση, να παγώσει το χρέος και να φορολογήσουν εκεί που πρέπει να φορολογήσουν».

Με το πανώ τους είχαν κατέβει στη συγκέντρωση και οι εργαζόμενοι της Ιντρακόμ που παλεύουν ενάντια στις απολύσεις. «Ο κόσμος είναι σε μεγάλη ανησυχία και αγανάκτηση. Σήμερα είναι μια μέρα αφετηρία για να ξεκινήσει μια καινούργια φάση στους αγώνες που θα είναι σκληροί, θα πρέπει να πολεμήσουμε για να ανατρέψουμε την κατάσταση που επιβάλλει το Μνημόνιο, η ΕΕ και η κυβέρνηση. Φέτος θα έχουμε ένα καυτό χειμώνα» μας είπε ο Βασίλης Συλαϊδής από το ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Ιντρακόμ.