Εκπαίδευση και νεολαία
Απεργιακό μπλόκο στο επικίνδυνο άνοιγμα σχολείων - Στάση εργασίας ΟΛΜΕ 6/5

30/4, Διαδήλωση ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Σε στάση εργασίας καλεί η ΟΛΜΕ την Τετάρτη 6 Μάη, ημέρα που καλούνται οι εκπαιδευτικοί στις σχολικές μονάδες για την προετοιμασία της επαναλειτουργίας των σχολείων. Συγκεκριμένα καλεί σε 3ωρη στάση εργασίας για τις τρεις πρώτες ώρες του ημερήσιου και του εσπερινού ωραρίου και καλεί τις ΕΛΜΕ να προκηρύξουν 3ωρες στάσεις εργασίας για το υπόλοιπο του ωραρίου “ως πρώτο βήμα αντίδρασης τόσο για το άνοιγμα των σχολείων όσο και για το κατατεθέν νομοσχέδιο”. 

“Η κυβέρνηση παίζει με την υγεία και τις ζωές μαθητών κι εκπαιδευτικών” τονίζει το Δίκτυο Εκπαιδευτικών “Η Τάξη μας” σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων. 

“Οι «αυστηρές οδηγίες» για τις αποστάσεις ασφαλείας και την τήρηση των κανόνων υγιεινής που ανακοινώνει ότι θα δοθούν στα σχολεία δεν εξασφαλίζουν καμιά προστασία από την πανδημία. Στις σημερινές συνθήκες λειτουργίας των σχολείων δεν μπορούν να τηρηθούν ούτε καν οι βασικές οδηγίες του ΕΟΔΥ” επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί και καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι προχωράει στο επικίνδυνο μέτρο για να “μην πέσουν έξω” τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και για να μπορέσουν οι γονείς να επιστρέψουν στις δουλειές τους. 

Η ανάγκη για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αφορά και τα δύο ζητήματα – το νομοσχέδιο και την επικίνδυνη επαναλειτουργία των σχολείων. Στην ΟΛΜΕ ήδη έχει μπει πρόταση από τις Παρεμβάσεις για 48ωρη απεργία όταν θα κατατεθεί κι όταν θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο. Πρόταση του δικτύου “Η Τάξη μας” είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων να έρθει νωρίτερα. Απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις στις πύλες των σχολείων στις 6 Μάη, 24ωρη απεργία στις 11 Μάη, ημέρα επαναλειτουργίας, με συγκεντρώσεις έξω από τα σχολεία και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας και όλων των πόλεων και κορύφωση των κινητοποιήσεων με 48ωρη απεργία όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Αντί για άνοιγμα των σχολείων στις 11 Μάη “η Τάξη μας” προτείνει την ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να “προετοιμαστεί το άνοιγμα των σχολείων για το Σεπτέμβρη, με ανάληψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας και τη γενναία έκτακτη χρηματοδότησή τους. Με την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων/αιθουσών και επισκευές στα υπάρχοντα σχολικά κτίρια, συντήρηση, επενδύσεις σε υλικοτεχνική υποδομή και μέσα προστασίας. Παροχή δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς αντισηπτικών υλικών, μασκών και γαντιών. Δραματική μείωση μαθητών ανά τμήμα για να τηρούνται τα μέτρα της απόστασης. Μαζικούς διορισμούς/μονιμοποιήσεις καθαριστριών για την εξασφάλιση της υγιεινής των χώρων. Καμιά απόλυση. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων”.