Εργατικό κίνημα
Συμπαράσταση στους απεργούς της Υπηρεσίας Ασύλου

4 Μάη, Απεργοί της Υπηρεσίας Ασύλου και συμπαραστάτες έξω από το Υπουργείο Μετανάστευσης. Φωτό: Κατερίνα Θωίδου

Να αναζητηθεί μία νομική φόρμουλα, προκειμένου να παρθούν πίσω οι 17 απολύσεις των συμβασιούχων εργαζόμενων στην Υπηρεσία Aσύλου, αναγκάστηκε να δηλώσει ο υπουργός Μετανάστευσης Μηταράκης, στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του σωματείου συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου και της ΑΔΕΔΥ, τη Δευτέρα 4/5.

Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Μετανάστευσης στο Ρέντη, από απεργούς και αλληλέγγυους στην απεργία διαρκείας που ξεκίνησε στις 24/4 και συνεχίζεται, με βασικό αίτημα να μην εξαιρεθούν οι 17 εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Ασύλου από την ανανέωση των συμβάσεων όλων των συμβασιούχων μέχρι τις αρχές του 2021.

 “Αυτές οι απολύσεις είναι συμπαιγνία, κάτω τα χέρια από τα σωματεία” ήταν το σύνθημα που φώναξαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι και οι δεκάδες συμπαραστάτες τους. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης έγιναν χαιρετισμοί από εκπροσώπους σωματείων που στηρίζουν το αίτημα να μην χάσει κανείς εργαζόμενος τη δουλειά του, καθώς και της μόνιμης και σταθερής εργασίας.

Μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας του σωματείου συμβασιούχων και της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Μηταράκη, η Ειρήνη Ζάννη πρόεδρος του σωματείου συμβασιούχων ανακοίνωσε: 

“Ο κ. υπουργός σήμερα ξεκίνησε ένα λογύδριο λέγοντας αρχικά ότι κανείς δεν περισσεύει. Δηλαδή αυτό που αρχικά λέγαμε εμείς. Παραδόξως φάνηκε για πρώτη φορά διαλλακτικός για να ξεκινήσει μία συζήτηση, ενώ άλλες φορές μας είχε κλείσει τις πόρτες, προτάσσοντας ότι οι υπηρεσιακές εισηγήσεις είναι ανώτερες από τον ίδιο. Αυτή τη φορά όμως, παραδόξως και δεν είναι καθόλου τυχαίο αφού η πίεση που έχει ασκηθεί είναι μεγάλη, είπε ας αναζητήσουμε μία νομική φόρμουλα. Προφανώς δε δεσμεύτηκε πολιτικά, παρόλο που το 2018 και 2019 είχαν γίνει ανανεώσεις συμβάσεων. Άφησε ένα παραθυράκι, ψάχνοντας κάποια νομική φόρμουλα. Ο αγώνας των εργαζομένων δεν σταματάει σήμερα, συνεχίζεται. Γι’ αυτό υπάρχει η αλλαγή συμπεριφοράς του υπουργού απέναντι μας... Αυτό πρέπει να μας δυναμώσει, συνεχίζουμε μέχρι να νικήσουμε, μέχρι τέλους, το αίτημά μας είναι δίκαιο, οι απολύσεις είναι εκδικητικές και πρέπει να τις πάρει πίσω”.