800 υπογραφές είχαν συλλεχθεί στο κείμενο της καμπάνιας "Εκκενώστε τα καμπ - οι πρόσφυγες σε σπίτια και ξενοδοχεία" μέχρι και τις 23 Απριλίου, οπότε και οργανώθηκε η διεθνής εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ με τον ομώνυμο τίτλο και την συμμετοχή μιας σειράς ομιλητών από χώρες της Ευρώπης.
Ανάμεσα σε αυτούς που υπογράφουν βρίσκονται άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, συνδικαλιστές, δημοτικοί σύμβουλοι και ακτιβιστές: Ο Φοίβος Δεληβοριάς, τραγουδοποιός, μουσικός, ο Βασίλης Κουκαλάνι, σκηνοθέτης, ηθοποιός, ο Σπύρος Γραμμένος, τραγουδοποιός, μουσικός, ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, ηθοποιός, ο Γιάννης Σακαρίδης, σκηνοθέτης, ο Βαγγέλης Χατζηνικολάου, σκηνοθέτης, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, σκηνοθέτης, ο Βασίλης Νούλας, σκηνοθέτης, ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ηθοποιός, ο Φώτος Λαμπρινός, σκηνοθέτης, ο Μιχάλης Λυμπεράτος, πανεπιστημιακός, η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, πανεπιστημιακός, η Αλεξάνδρα Πολιτάκη, πολιτικός επιστήμονας, η Λήδα Καζαντζάκη, ιστορικός Τέχνης, ο Γιάννης Λεοντάρης, σκηνοθέτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ο Νίκος Κουραχάνης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, ο Γιάννης Τσίρμπας, συγγραφέας, ο Κώστας Μανταίος, μέλος ΔΣ ΣΦΕΑ (Δείτε εδώ τα ονόματα).
«Η Διεθνής Αμνηστία κάνει μια εκστρατεία για το δικαίωμα των προσφύγων στο άσυλο και με αυτήν την έννοια είμαστε ενάντια στην Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες» τόνισε στην ομιλία της στην διαδικτυακή εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ, η Ουλρίκε Σμιντ από τη Γερμανία. «Πιέζουμε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και την ευρωπαϊκή επιτροπή και κάνουμε καμπάνια να βρουν τρόπους για την μετεγκατάσταση των ευάλωτων ομάδων, την επανένωση οικογενειών, ιδιαίτερα όσων βρίσκονται στα camp στην Ελλάδα, προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χιλιάδες ευάλωτοι πρόσφυγες, ηλικιωμένοι, παιδιά, άνθρωποι με αναπηρίες ή ασθένειες, έγκυες γυναίκες, νέες μητέρες, βρίσκονται στη Μόρια και τα άλλα στρατόπεδα διαβιώνοντας σε πάρα πολύ επικίνδυνες συνθήκες. Εκεί ένα ξέσπασμα του Covid 19 θα έχει τρομακτικές συνέπειες.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μετακινήσει ασφαλώς όλους τους πρόσφυγες από τα νησιά σε ασφαλή και ενδεδειγμένα καταλύματα στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και θα μπορούν να κάνουν αίτηση ασύλου χωρίς καμία διάκριση. Έχουμε φτιάξει ένα κείμενο με το οποίο μαζεύουμε υπογραφές σε όλη την Ευρώπη, το οποίο το έχουμε αποστείλει και στην ΚΕΕΡΦΑ.
Βήματα
Έχουν υπάρξει κάποιες επιτυχίες, μικρά βήματα. Στις αρχές Απρίλη, σε μια συνάντηση με την σχετική επιτροπή της ΕΕ, συμφωνήθηκε και με την ελληνική κυβέρνηση η αποστολή κάποιων απροστάτευτων παιδιών σε ευρωπαϊκές χώρες -2000 από τις συνολικά 5000 που υπάρχουν στην Ελλάδα- και η μετεγκατάσταση 2000 ευάλωτων από αυτούς που είναι στα νησιά. Στη Γερμανία μέχρι πρότινος όλοι λέγανε ότι σταματάνε κάθε πρωτοβουλία μετεγκατάστασης και αποκατάστασης λόγω κορονοϊού αλλά αυτή τη στιγμή, μετά και τη δυναμική εκστρατεία μας, ήδη η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει κάποια παιδιά. Το παλεύουμε και καλούμε τους συνανθώπους μας στα camp να κάνουν κουράγιο, να αντέξουν και εμείς θα συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο».
«Η πανδημία καθιστά παγκοσμίως πιο ορατές τις κοινωνικές ανισότητες» είπε ο Αμπντούλ Αζίζ, κρατούμενος για 6 χρόνια στα νησιά Ναούρου Αυστραλία, που ζει στη Γενεύη. «Η ΕΕ γνωρίζει την κατάσταση στη Μόρια, γνωρίζει την κατάσταση και στην Τουρκία. Είναι τραγική και απαράδεκτη αμέλεια των ευρωπαϊκών αρχών να κλείνουν τους πρόσφυγες μέσα στα camp ενώ οι ίδιες κλείνουν τα σύνορά τους. Η κατάσταση δεν πρόκειται να επιλυθεί με χρήματα ούτε με τεχνικές μελέτες. Υπάρχει μια ανθρωπιστική κρίση και πρέπει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες.
Έχοντας ζήσει προσωπικά 6 χρόνια σε κέντρο κράτησης, τα έχω βιώσει στο πετσί μου, ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει να ζεις κάτω από αυτές τις συνθήκες, να κοντεύεις να τρελαθείς, να θες να δώσεις τέλος στη ζωή σου και παρόλα αυτά να αντέχεις, να προσπαθείς και τελικά να επιβιώνεις. Τον Φεβρουάριο βρέθηκα στη Μόρια και είδα ο ίδιος τις συνθήκες.
Πολλοί αναλώνονται σε μια συζήτηση για ανοιχτά ή κλειστά κέντρα, είναι λάθος. Δεν θέλουμε καθόλου στρατόπεδα γιατί αν για παράδειγμα υπάρξει μια προσβολή του Covid 19 είτε ανοιχτό είτε κλειστό οι συνέπειες θα είναι φρικτές και για τους διαμένοντες και συνολικά για την κοινωνία.
Ίσως σήμερα να υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας με την πανδημία να αναδείξουμε τα προβλήματα. Σήμερα κάποιοι που μέχρι χθες αισθάνονταν ασφαλείς μπορούν να καταλάβουν πιο εύκολα πόσο γρήγορα η ζωή μπορεί να τα φέρει όλα ανάποδα. Ίσως είναι η χρυσή ευκαιρία για να ακούσει η κοινωνία τους πρόσφυγες και να δείξει την αλληλεγγύη της».
Υπογράψτε εδώ την καμπάνια