Εργατικό κίνημα
Πανεκπαιδευτικό κίνημα αντίστασης

8/5, Διαδήλωση εκπαιδευτικών στο Σύνταγμα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο καλούν οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ με τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη 13/5, στη 1μμ, στα Προπύλαια.

Το κάλεσμα της ΟΛΜΕ συνοψίζει  το κύμα επιθέσεων που έχει εξαπολύσει το Υπουργείο Παιδείας το τελευταίο διάστημα: “Η κυβέρνηση, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου άλλα και τα αιτήματα και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών, κατέθεσε με εντελώς αντιδημοκρατικό τρόπο, χωρίς διάλογο και εν μέσω πανδημίας, αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία. Αποφάσισε το άνοιγμα των σχολείων χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μαθητών και εκπαιδευτικών. Ψήφισε αιφνιδιαστικά εκπρόθεσμη τροπολογία για την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, παραβιάζοντας τα προσωπικά δεδομένα ανηλίκων μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και τις αρχές που διέπουν την ίδια την παιδαγωγική διαδικασία”. 

Ο κόσμος της εκπαίδευσης δεν έχει μείνει με σταυρωμένα χέρια. Η Παρασκευή 8/5 ήταν ημέρα ολοήμερης κινητοποίησης. Το μεσημέρι με πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μπροστά από τη Βουλή και πορεία γύρω από την πλατεία Συντάγματος. Το παρών έδωσαν σύλλογοι δασκάλων και καθηγητών, το Δίκτυο Εκπαιδευτικών "Η Τάξη μας", φοιτητικοί σύλλογοι, ο σύλλογος εκπαιδευτικών κοινωνικών επιστημόνων, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του ΣΕΚ στις σχολές και η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. 

Ήταν ένα ακόμα επεισόδιο, στο μπαράζ κινητοποίησεων που έχουν γίνει τον τελευταίο μήνα ενάντια στο νομοσχέδιο της Κεραμέως, με τις πιο πρόσφατες να έχουν στο κέντρο τους και την αντίθεση με την επικίνδυνη επαναλειτουργία των σχολείων. Δυο μέρες πριν, την Τετάρτη 6/5, οι εκπαιδευτικοί είχαν κατέβει σε στάση εργασίας καθώς εκείνη τη μέρα είχαν κληθεί στα σχολεία για να προετοιμάσουν την επαναλειτουργία τους.  

Την κατεύθυνση της απεργιακής σύγκρουσης με το Υπουργείο Παιδείας βάζει το Δικτύο Εκπαιδευτικών “Η Τάξη μας” που συμμετέχει στις Παρεμβάσεις, μιλώντας για γύρο γενικών συνελεύσεων του κλάδου και 48ωρη απεργία την ερχόμενη βδομάδα με προοπτική κλιμάκωσης, ενώ απεργιακές κινητοποιήσεις είχε προτείνει και για τις 6 και 11 Μάη.

Σχολεία Big Brother

Το απόγευμα της Παρασκευής 8/5, λίγες μόλις ώρες μετά τη μεσημεριανή συγκέντρωσή τους, οι εκπαιδευτικοί χρειάστηκε ξανά, εκτάκτως, να διαδηλώσουν στο ίδιο σημείο. Αρχικά με πρωτοβουλία των Παρεμβάσεων και στη συνέχεια με έκτακτο κάλεσμα της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, δεκάδες εκπαιδευτικοί παρέμειναν μπροστά από τη Βουλή, με πανό και συνθήματα, σε μια συγκέντρωση που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ. Αφορμή στάθηκε η εισαγωγή τροπολογίας σε άσχετο νομοσχέδιο που ψηφιζόταν στη Βουλή –το ρατσιστικό ν/σ για το άσυλο– σχετικά με την εισαγωγή καμερών στις σχολικές αίθουσες. Στην έκτακτη κινητοποίηση μετείχαν σε συμπαράσταση και περιβαλλοντικοί ακτιβιστές που συγκεντρώνονταν κάθε βράδυ μπροστά από τη Βουλή, ενάντια στο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο του Χατζηδάκη.

“Με αυτή τη διάταξη νομιμοποιεί την εξ'αποστάσεως διδασκαλία και δίνει τη δυνατότητα για live streaming μάθημα μέσα από την τάξη” είπε η Ντίνα Γκαρανέ, καθηγήτρια μέλος της Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας και του Δικτύου Εκπαιδευτικών “Η Τάξη μας”. “Το θεωρούμε απαράδεκτο γιατί ουσιαστικά καταργεί το ίδιο το μάθημα. Καταργεί εμάς ως εκπαιδευτικούς, προσβάλει τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και τα δικά μας, αλλά καταργεί και την ουσία του μαθήματος κι αυτό που συνδιαμορφώνουμε εμείς μαζί με τους μαθητές μέσα στην τάξη. Δεν θα περάσει! 

Οι Παρεμβάσεις των δασκάλων και καθηγητών καλέσαμε τη σημερινή συγκέντρωση για να προβάλουμε το αίτημα ότι χρειάζονται συνελεύσεις των σωματείων μας άμεσα. Βάλαμε στο Δ.Σ της ΟΛΜΕ πρόταση για γύρο συνελεύσεων 11-15 Μάη σε όλες τις ΕΛΜΕ, προκειμένου να αποφασίσουμε απεργιακές κινητοποιήσεις. Αρχικά η ηγεσία της ΟΛΜΕ δεν το αποδέχτηκε. Ποιά ήταν η απάντηση του Υπουργείου; Να φέρει τις χειρότερες διατάξεις νωρίτερα από την ίδια την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Από Δευτέρα πρέπει να πάμε σε γενικές συνελεύσεις παντού και να αποφασίσουμε απεργιακές κινητοποιήσεις για να μην περάσει ούτε το πολυνομοσχέδιο, ούτε η βιντεοσκόπηση. 

Το κίνημα των εκπαιδευτικών είναι ενωμένο, βρίσκεται παντού, έχει συμπαραστάτες και μπορεί να νικήσει. Το έχουμε ξαναζήσει το 2013 όταν βγήκαμε με απεργία στους δρόμους και είχαμε πάρα πολύ κόσμο μαζί μας. Μπορούμε να το ξανακάνουμε”, συνέχισε.