Διεθνή
ΗΠΑ: Kίνημα ενάντια στην αστεγία

Φωτό: Etienne Laurent/EPA

Αγώνας για να μην πεταχτεί στο δρόμο ο κόσμος που δεν έχει να πληρώσει το νοίκι του έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ. Ο Υπουργός Οικονομικών του Τραμπ παραδέχθηκε πριν από λίγες μέρες πως το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας αυτή τη στιγμή έχει φτάσει το 25% και μάλιστα είπε πως τα νούμερα “θα γίνουν χειρότερα προτού αρχίσουν να γίνονται καλύτερα”. Μέσα σε τέτοια κατάσταση, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι οριακά τα καταφέρνουν, και το να πληρώσεις το νοίκι την ώρα που δεν έχεις να φας μετατρέπεται σε πολυτέλεια. Οι μεγάλες εταιρείες που έχουν στην κατοχή τους πολλές φορές τα σπίτια εισπράτουν τις επιδοτήσεις και της διευκολύνσεις της κυβέρνησης και των τραπεζών “για να μην καταστραφεί η οικονομία” αλλά πιέζουν τους νοικάρηδες με απειλητικά έγγραφα ότι θα τους πετάξουν έξω. “Η επόμενη χρονιά θα είναι μια υπέροχη χρονιά”, συμπλήρωσε ο Υπουργός. Όχι φυσικά για τις οικογένειες που θα έχουν πεταχτεί στο δρόμο.

Γι’ αυτό και σε όλη τη χώρα έχουν εμφανιστεί πρωτοβουλίες για να οργανωθεί ο κόσμος και να μην χάσει το σπίτι του. Στο Λος Άντζελες γίνονται τακτικές διαδηλώσεις έξω από την οικία του Δημάρχου, απαιτώντας να παρθούν μέτρα προστασίας για τους ενοικιαστές - μπλοκάρισμα των εξώσεων και των αυξήσεων.

Στην Καλιφόρνια, ξεκινώντας από το κίνημα “Μανάδες για την Κατοικία” στο Όκλαντ, άστεγες οικογένειες έχουν απλώσει τον αγώνα και σε άλλα σημεία της πολιτείας,  καταλαμβάνοντας άδεια σπίτια. Στο Μιζούρι, ξεδιπλώθηκε μια κινητή διαμαρτυρία σε ολόκληρο τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Κάνσας Σίτι με το Σεντ Λούις.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, 70 τοπικές οργανώσεις έχουν συντονιστεί απαιτώντας μη καταβολή ενοικίων μέχρι να τελειώσει η κρίση. Στο Μπρονξ η “Δράση των Γειτονιών για Ασφαλή Διαμερίσματα” (CASA) που δραστηριοποιείται με τον πιο φτωχό κόσμο της περιοχής, κυρίως ισπανόφωνους και αφροαμερικανούς, οργάνωσε μια εκδήλωση με 150 άτομα μεταξύ των οποίων έντεκα εκλεγμένοι από την περιοχή οι οποίοι επί της αρχής δέχτηκαν να προωθήσουν τα αιτήματα. 

Τα ποσοστά των θανάτων από κορονοϊό στο Μπρονξ είναι τα διπλάσια από την υπόλοιπη πόλη. “Δεν είναι σύμπτωση”, λέει η Ανίτα Λονγκ, από την CASA, “Το Μπρονξ υποφέρει εδώ και δεκαετίες από την αποεπένδυση και τις ρατσιστικές πολιτικές του κράτους. Όμως, όλοι μαζί είμαστε πολύ περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες”.

Το αγωνιστικό κλίμα έχει φέρει στη συζήτηση την πιθανότητα απεργίας ενοικιαστών, αν δεν παρθούν μέτρα. Η CASA εκτιμά ότι 40% των ενοικιαστών στο Μπρονξ δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν τον επόμενο μήνα. Η απεργία έχει να κάνει με την ίδια την πραγματικότητα. Οι οργανωτές λένε πως με δεδομένο ότι χιλιάδες ενοικιαστές δεν θα μπορούν να πληρώσουν το νοίκι το επόμενο διάστημα, είναι καλύτερο να το κάνουν όλοι μαζί και να αυξήσουν την πίεση για κατάργηση των νοικιών και του χρέους. Σε άλλη περίπτωση θα υπάρξει έκρηξη νέων αστέγων τον Ιούνη, όταν θα τελειώσει το μορατόριουμ στις εξώσεις.