Εργατικό κίνημα
Γεννηματάς: Στάσεις εργασίας τραυματιοφορέων

18 Μάη, Οι τραυματιοφορείς του Γεννηματάς αρνούνται να πιάσουν δουλειά

Σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας προχωρούν οι τραυματιοφορείς στο νοσοκομείο Γεννηματάς, οργισμένοι από τις συνθήκες εργασίας τους εν μέσω πανδημίας. Οι κινητοποιήσεις τους ξεκίνησαν αυθόρμητα τη Δευτέρα 18 Μάη το πρωί, όταν αρνήθηκαν να πιάσουν δουλειά διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτήματων τους με βασικό τις άμεσες προσλήψεις προσωπικού. Η απόφασή τους είναι για καθημερινές στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις στο νοσοκομείο.

«Τη Δευτέρα οι τραυματιοφορείς είπαν “τέλος η υπομονή μας” και απαίτησαν να έρθει εδώ και τώρα προσωπικό», μας είπε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Γεννηματάς. «Συγκεντρώθηκαν εκεί που είναι η στάση τους, έξω από το κτίριο επειγόντων και αρνήθηκαν να ξεκινήσουν τη βάρδια, λέγοντας -και δίκαια- ότι στην ειδικότητά τους δεν έχει έρθει ούτε ένας νέος εργαζόμενος. Είναι 35 άτομα, εκ των οποίων οι 13 συμβασιούχοι (10 του ΟΑΕΔ, 3 επικουρικοί), για ένα τεράστιο νοσοκομείο που επιπλέον έχει ένα καινούργιο κρίσιμο τμήμα, αυτό που διαχειρίζεται τα ύποπτα περισταστικά και ό,τι έχει να κάνει με τον κορονοϊό. Μιλάμε για κόσμο που δουλεύει με φορεία δεκαετιών, που κοψομεσιάζεται, που η πλειοψηφία τους είναι άνω των 50 ετών, που δεν είναι καν στα ΒΑΕ, ενώ μεταφέρουν όλα τα περιστατικά.

Μας κάλεσαν αμέσως σαν Αγωνιστική Πρωτοβουλία για να μας ενημερώσουν και να ζητήσουν τη στήριξή μας. Παρότι καλέσαμε και τα υπόλοιπα μέλη του Σωματείου, η ανταπόκρισή τους ήταν μικρή ως αρνητική. Όσοι ήρθαν προσπάθησαν να βάλουν προσκόμματα στην κινητοποίηση, λέγοντας στους τραυματιοφορείς ότι δεν είναι καλυμμένοι συνδικαλιστικά, γεγονός που τους εξόργισε ακόμα περισσότερο. Επί τόπου, 15 άτομα, όλη η πρωινή βάρδια κι εμείς, πήγαμε στο διοικητή και απαιτήσαμε συνάντηση μαζί του. Μετά από κάποιες υπεκφυγές, το ραντεβού κλείστηκε για το μεσημέρι. Ξανά διάφοροι εκπρόσωποι του Σωματείου πρότειναν αυτό να γίνει δι' αντιπροσωπείας. Ούτε ένας από τους τραυματιοφορείς δεν το δέχτηκε. Και κάπως έτσι η πρωινή βάρδια ξεκίνησε δουλειά γύρω στις 10πμ...

Μέχρι την ώρα του ραντεβού ένας από τους εργαζόμενους έγραψε τα αιτήματά τους σε ένα χαρτί. Η είδηση έφτασε μέχρι τους ασθενείς και τους συνοδούς τους. Η συνάντηση έγινε στο αμφιθέατρο και εκεί ήρθαν όλοι, τομεάρχες, προϊστάμενοι, συνδικαλιστές, ακόμα και όσοι “δεν είχαν χρόνο” το πρωί. Ο διοικητής αποχώρησε μέσα σε δέκα λεπτά αφού είπε κάτι αερολογίες. Τη θέση του πήρε κυριολεκτικά συνδικαλίστρια του ΔΣ του Σωματείου που το μόνο που έκανε ήταν να επαναλαμβάνει κάτι αόριστες υποσχέσεις για προσλήψεις και μετά να εξαπολύει επιθέσεις στην Αριστερή Πρωτοβουλία αλλά και στους τραυματιοφορείς που δεν εκτιμούν τις προσπάθειές τους.

Η απάντηση από τη μεριά μου ήταν άμεση κι αυτό την εξόργισε ακόμα περισσότερο μέχρι που αποχώρησε. Παρά τις κάποιες αμφιβολίες που προέκυψαν αν και πως θα συνεχιστεί ο αγώνας χωρίς κάλυψη από το Σωματείο, η απόφαση ήταν για στάση εργασίας την επόμενη μέρα 1μμ-3μμ με παράσταση στη διοίκηση και συνέχιση με τον ίδιο τρόπο τις επόμενες μέρες μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων. Οι τραυματιοφορείς δεν είναι μόνοι. Ήδη και οι γιατροί των επειγόντων που κάνουν τη διαλογή για τον κορονοϊό, αντιδρούν στις οδηγίες της αρμόδιας επιτροπής και σκέφτονται και αυτοί να προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας ζητώντας κάλυψη από το Σωματείο».