Περιβάλλον
ΧΥΤΑ Φυλής: Διαμαρτυρία, Τετάρτη 20/5

Τα νέα από το «μέτωπο» της εγκατάστασης διαχείρισης σκουπιδιών της Φυλής συνεχίζουν να μην είναι καθόλου ευχάριστα. Ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο, με προσχηματική διαβούλευση, με παραβίαση των χρονικών ορίων γνωμοδότησης -που οι ίδιες έθεσαν- και με συνοπτικές διαδικασίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν (14/5/2020) στην περιβαλλοντική αδειοδότηση νέου χώρου ταφής στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων και, ταυτόχρονα, παρέτειναν το χρόνο λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής μέχρι 31/12/2020 (από 25/8/2020).

Η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του ΥΠΕΝ, που προχώρησε σε μια διάτρητη και παράνομη απόφαση, φέρει τις δικές της βαριές ευθύνες, για το γεγονός ότι δημιουργεί νέες εστίες ταφής στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, που έχει σταματήσει να δέχεται σκουπίδια για ταφή, εδώ και δεκαπέντε χρόνια.

Διαρκές έγκλημα

Το κύριο βάρος της ευθύνης, ωστόσο, ανήκει στο φορέα διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ) και στην περιφέρεια Αττικής, που ακολουθούν συνειδητή πολιτική διαιώνισης της λειτουργίας της εγκατάστασης στη Φυλή, επεκτείνοντας τις υπάρχουσες δραστηριότητες και σχεδιάζοντας νέες. Μας μιλούν για έργα μεταβατικής διαχείρισης, ενώ στην πραγματικότητα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να συνεχιστεί το διαρκές «έγκλημα» τα επόμενα 20-30 χρόνια, έχοντας για αρωγό τη «συνένοχη» διοίκηση του Δήμου Φυλής, που γνωρίζει τα πάντα και τα ανέχεται.

Πρόκειται για έναν απροκάλυπτο εμπαιγμό σε βάρος της ίδιας μας της ζωής που δεν μπορούμε να ανεχτούμε. Εμείς, οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας- Αττικής δηλώνουμε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλους τους τρόπους αντίδρασης, ακόμα και ένδικα μέσα, μέχρι την τελική νίκη: το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής. Για την αποκατάσταση της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, του δικαίου… Με αυτήν την ευκαιρία, ανανεώνουμε το κάλεσμά μας για συμμετοχή στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας, την Τετάρτη 20/5/2020, στις 09.00, έξω από τα γραφεία του ΕΔΣΝΑ (Άντερσεν 6 & Μωραΐτη 90, περιοχή Ελληνορώσων), την ημέρα και την ώρα της αποσφράγισης των προσφορών του διαγωνισμού, για τους νέους ΧΥΤΑ στη Φυλή.

Από ανακοίνωση του Δυτικού Μετώπου