Το καθεστώς του δικτάτορα Σίσι συνεχίζει να δολοφονεί! Στις 2 Μαΐου, άλλος ένας πολιτικός κρατούμενος πέθανε στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Tora του Καΐρου, ο οποίος συνελήφθη το Μάρτιο του 2018 και έκτοτε δεν είχε εκδοθεί απόφαση δικαστηρίου. Ο φωτογράφος και σκηνοθέτης Shady Habash. Και ποια ήταν η εγκληματική του πράξη; Ότι σκηνοθέτησε ένα βίντεοκλιπ του εξόριστου τραγουδιστή και πολιτικού ακτιβιστή Ramy Essam. Το τραγούδι λέγεται ‘Balaha’ και σατιρίζει τον Αιγύπτιο δικτάτορα παρομοιάζοντας τον με έναν τηλεοπτικό διεφθαρμένο ήρωα. Οι κατασκευασμένες κατηγορίες που του αποδόθηκαν είναι γνωστές για όποιον αντιπολιτεύεται και αντιδρά στη δικτατορία του Σίσι, τη δικτατορία που θέλει να εξαφανίσει οτιδήποτε θυμίζει αραβική άνοιξη, όπως είναι και ο τραγουδιστής Ramy Essam, εμβληματική φυσιογνωμία της πλατείας Ταχρίρ.
Είναι σύνηθες να κατηγορούνται όσοι αντιπολιτεύονται το καθεστώς και να φυλακίζονται με κατηγορίες όπως αυτές που αποδόθηκαν στον Shady Habash, συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, διάδοση ψευδών ειδήσεων, κατάχρηση δικτύων κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, βλασφημία, περιφρόνηση της θρησκείας και προσβολή του στρατού. Η κράτηση του καλλιτέχνη παρατεινόταν χωρίς αιτιολογία και χωρίς να έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση, γεγονός που ασκεί σε όλους, έτσι και στον Shady, τρομερή ψυχολογική πίεση. Ο ίδιος στο τελευταίο γράμμα του είχε γράψει «η φυλακή δεν σκοτώνει, η μοναξιά σκοτώνει, θέλω την υποστήριξή σας για να μην πεθάνω». Μια υποστήριξη που δεν ξεχνά την Αίγυπτο που αντιστέκεται, την Αίγυπτο που επιμένει να θυμάται την Αραβική Άνοιξη και συνεχίζει να έχει αναφορές σε αυτή. Οι συνεχείς παρατάσεις της κράτησης, χωρίς αιτιολόγηση, εκδικητικά και αυθαίρετα, στοχεύουν να δώσουν το μήνυμα ότι κανένας δεν μπορεί να αμφισβητεί τον δικτάτορα.
Ο δικηγόρος του, Ahmed el-Khwaga, δήλωσε τις πρώτες ημέρες ότι δεν είχαν εξακριβωθεί τα αίτια του θανάτου του. Και έκτοτε διάφορα έχουν ακουστεί. Όμως όσοι γνωρίζουμε την κατάσταση των φυλακών της Αιγύπτου κατανοούμε ότι στόχος των φυλακών είναι να καταστρέψουν τη σωματική και ψυχική υγεία των κρατουμένων. Υπερσυνωστισμός, βασανιστήρια, εξευτελισμοί, άθλιες συνθήκες υγιεινής, παντελής απουσία ιατρικής φροντίδας, αβεβαιότητα ως προς την διάρκεια της κράτησης, απαγόρευση επικοινωνίας με δικηγόρους και συγγενείς.
Mαζί με τον Shady Habash, τον Μάρτιο του 2018 συνελήφθη και ο Mustafa Gamal, ο οποίος παραμένει στη φυλακή εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσής του. Ο Mustafa Gamal συνελήφθη επειδή το 2015 απέκτησε ένα σημάδι επαλήθευσης για τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης του τραγουδιστή Ramy Essam, και με την ανάρτηση του τραγουδιού Balala στη σελίδα αυτή 3 χρόνια μετά, κατηγορήθηκε αδίκως για συμμετοχή στην παραγωγή του τραγουδιού. Είναι γνωστός άλλωστε ο έλεγχος των μυστικών υπηρεσιών του καθεστώτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η φίμωση των δημοσιογράφων και η δίωξη των blogger. Στις 6 Μαΐου, η κράτηση του Moustafa Gamal παρατάθηκε εκ νέου για 45 ημέρες, παρά το γεγονός ότι έχει υπερβεί τα «νόμιμα» όρια της προφυλάκισης των δύο ετών. Ο Shady Habash πέθανε μέσα στις φυλακές, έχοντας βέβαια ήδη συμπληρώσει αυτό το ανώτατο όριο.
Η περίπτωση της δίωξης και του θανάτου του Shady Habash αποτελεί μια ενδεικτική περίπτωση του δικτατορικού καθεστώτος του Σίσι. Οι φυλακές της Αιγύπτου είναι γεμάτες από ανθρώπους που ονειρεύτηκαν ένα δημοκρατικότερο μέλλον για την Αίγυπτο, αγωνιστές και αγωνίστριες που κατέβηκαν στις πλατείες και πάλεψαν ενάντια στο καθεστώς του Μουμπάρακ, είναι γεμάτες από μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που κακώς από πολλούς δεν θεωρούνται πολιτικοί κρατούμενοι, άσχετα αν διαφωνούμε μαζί τους.
Απεργία πείνας
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι περισσότεροι από 114.000 πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονται φυλακισμένοι σε άθλιες συνθήκες, με την δικτατορία του Σίσι να επιβάλλει αυστηρότερα μέτρα με αφορμή τον covid-19, εις βάρος των όποιων ελαχίστων δικαιωμάτων έχουν απομείνει στους κρατουμένους. Ήδη, αρκετοί κρατούμενοι, έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας ως πράξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησης τους, όπως, ο Mohamed Amashah, ένας 24χρονος αιγυπτιοαμερικανικής καταγωγής, ο οποίος συνελήφθη τον Απρίλιο του 2019 γιατί κρατούσε ένα πλακάτ στο κέντρο του Καΐρου που έγραφε «Ελευθερία για όλους τους κρατούμενους» και ο Alaa Abdel Fattah, γνωστός ακτιβιστής και blogger που φυλακίστηκε τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της στις 7/5/2020, ανέφερε ότι μεταξύ 4 και 6 Μαΐου το Ποινικό Δικαστήριο του Καΐρου εξέδωσε αποφάσεις παράτασης της προδικαστικής κράτησης για 1.600 κρατούμενους, κατά παράβαση βασικών διαδικαστικών εγγυήσεων. Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι κρατούνται πέραν των ορίων της επιτρεπόμενης κράτησης.
Τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό χρησιμοποιήθηκαν αυθαίρετα για να παρατείνουν την κράτηση. Οι αποφάσεις ελήφθησαν χωρίς την παρουσία δικηγόρων και κατηγορουμένων. Αντίστοιχα, εκδόθηκαν αναδρομικές αποφάσεις για κατηγορούμενους από την Εισαγγελία της Ανώτατης Κρατικής Ασφάλειας, σε μια προσπάθεια να «νομιμοποιηθεί» η αυθαίρετη προηγούμενη κράτηση των κατηγορουμένων.
Το καθεστώς Σίσι από τη στιγμή της εγκαθίδρυσής του έχει εξαπολύσει ένα κύμα άγριας καταστολής με χιλιάδες νεκρούς, απαχθέντες και ‘αγνοούμενους’ και χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους που κρατούνται σε άθλιες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης, καταγγέλλοντας βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση.
Τα πρώτα βήματα του καθεστώτος το 2013-2014 ήταν οι δολοφονίες χιλιάδων ανθρώπων. Τα επόμενα χρόνια εξαφανίστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι και οι φυλακές γέμισαν από αγωνιστές της Αριστεράς, των Αδερφών Μουσουλμάνων, δημοσιογράφους, δικηγόρους και συνδικαλιστές.
Πλέον το καθεστώς του Σίσι έχει μετατρέψει την Αίγυπτο σε μια τεράστια φυλακή. Ο στρατάρχης Σίσι έχει στήσει ένα καθεστώς τρόμου και βίας και ο δολοφονικός κρατικός μηχανισμός, φοβούμενος μια νέα επανάσταση σαν αυτή του 2011, δεν έχει τίποτα να προσφέρει παρά μόνο φυλακές, καταστολή και δίωξη για όποιον εκφράζει διαφορετική άποψη και για όποιον αποτελεί απειλή. Η κρίση του καθεστώτος εντείνεται και η απάντησή του θα είναι περισσότερα κελιά φυλακών για τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες.
Πολλοί αγωνιστές και αγωνίστριες, ανάμεσα τους ο Hisham Fouad, εκδότης της εφημερίδας «Σοσιαλιστής», η Mahienour El-Masry, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, της οποίας η προδικαστική κράτηση παρατάθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ο Haitham Mohamedain, δικηγόρος του συνδικαλιστικού κινήματος, Kamal Khalil, παλιός αγωνιστής της Αριστεράς φυλακισμένος δεκάδες φορές από το καθεστώς Μουμπάρακ, κρατούνται στις φυλακές της Αιγύπτου με κίνδυνο για τη ζωή τους.
Αυτό είναι το αιγυπτιακό καθεστώς, το οποίο έχει γίνει προνομιακός συνομιλητής της ελληνικής κυβέρνησης και σύμμαχος για τη μοιρασιά της Μεσογείου. Οι συμμαχίες της ελληνικής κυβέρνησης με ένα καθεστώς τρόμου που χτίστηκε με χρόνια δολοφονιών, συλλήψεων και βασανιστηρίων την καθιστούν συνένοχη στο έγκλημα που συντελείται. Η δικτατορία του Σίσι πρέπει να ανατραπεί και να απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι!
Δήμητρα Λιναρδάκη, Ευγενία Κουνιάκη
Δικηγόροι