Εργατικό κίνημα
Πανεκπαιδευτική αντίσταση στην Κεραμέως

Εκπαιδευτικοί και φοιτητές πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας στις 9/6. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας, την Τρίτη 9/6, στο απεργιακό συλλαλητήριο ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της Κεραμέως. 

Το νομοσχέδιο έχει μπει από την προηγούμενη βδομάδα στις διαδικασίες της Βουλής και φτάνει η ώρα της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια. 

24ωρη απεργία πραγματοποίησαν οι ΔΟΕ και ΟΛΜΕ την Τρίτη ενώ στάση εργασίας κάλεσε η ΑΔΕΔΥ. Οι ομοσπονδίες καλούν νέο συλλαλητήριο την Τετάρτη 10/6, στις 7μμ στα Προπύλαια, με διαδήλωση προς τη Βουλή, όπου αναμένεται να πραγματοποιείται η διαδικασία της ψηφοφορίας.

Το παρών στη διαδήλωση έδωσαν πλήθος συλλόγων δασκάλων και καθηγητών, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές σχολείων και γονείς. Μαζί βάδισαν το Δίκτυο Εκπαιδευτικών "Η Τάξη μας", το ΣΕΚ στις σχολές, οι Μαθητές Anticapitalista κι εργαζόμενοι από το Σύλλογο Εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγ.Σάββας κι άλλα νοσοκομεία που καλούσαν στην απεργία των υγειονομικών στις 16 Ιούνη.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία της ΚΕΕΡΦΑ με πανό Black Lives Matter - Refugee Lives Matter, στο οποίο έδιναν τον τόνο μετανάστες από την κοινότητα του Καμερούν φωνάζοντας διαρκώς το σύνθημα “No justice – No peace”.

Στη Θεσσαλονίκη οι απεργοί στάθηκαν έξω από το αμερικανικό προξενείο φωνάζοντας "I can't breathe!", συνδέοντας τη μάχη τους με τον ξεσηκωμό στις ΗΠΑ που απλώνεται παντού. Μαζικά ήταν και τα απεργιακά συλλαλητήρια στα Χανιά, το Ηράκλειο και πολλά άλλα σημεία της χώρας.

Διαβάστε στις διπλανές στήλες όσα δήλωσαν στην Εργατική Αλληλεγγύη, αγωνιστές κι αγωνίστριες που συμμετείχαν στη διαδήλωση της Τρίτης.

Στέλιος Μιχαηλίδης

Έχει έρθει η ώρα της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου στη Βουλή και σήμερα απεργούμε. Μόνο με κλιμάκωση μπορούμε να συνεχίσουμε. 

Στα σχολεία του Πειραιά υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή στην απεργία. Λίγες μέρες πριν κάναμε τη μεγαλύτερη συνέλευση του συλλόγου μας εδώ και 10 χρόνια, που χαρακτηρίστηκε από τη ζωντάνια και τη μαχητικότητα των συναδέλφων. Τώρα χρειάζεται να παλέψουμε για να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο. Να καταργηθεί στην πράξη. Γιατί διαφορετικά θα πρέπει να ξεχάσουμε το σχολείο που ξέραμε. Δεν καταργούνται πλέον πτυχές του δημόσιου σχολείου, αλλά το ίδιο το δημόσιο σχολείο σαν υπόσταση. Έχουμε την προοπτική της κοινής κινητοποίησης με τους εργαζόμενους στην Υγεία που παλεύουν στις 16 Ιούλη. Όπως στις ΗΠΑ που παλεύει ο κόσμος ενωμένος ενάντια στο ρατσισμό, έτσι κι εδώ μπορούμε να παλέψουμε ενωμένοι ενάντια σε μια κυβέρνηση που επιτίθεται στη δημόσια Παιδεία και Υγεία.

Μαρία Ανδρέου
ΕΛΜΕ Πειραιά, Δίκτυο Εκπαιδευτικών “Η Τάξη μας”

Απεργούμε σήμερα και η συνέχεια θα πρέπει να είναι ανάλογη. Το πολυνομοσχέδιο τυπικά μπορεί να ψηφιστεί στη Βουλή, αλλά έχουμε την εμπειρία να μην αφήνουμε να εφαρμόζονται επιθέσεις και ψηφισμένοι νόμοι, όπως με την αξιολόγηση που τη σταματάμε συνεχώς από το 1997. Η μάχη λοιπόν είναι μπροστά μας.

Φωτεινή Καβαδία 
πρόεδρος ΣΕΠΕ Αμαρουσίου

Σήμερα είμαστε μαζί φοιτητές κι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση αφενός γιατί το πολυνομοσχέδιο χτυπάει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά και γιατί ο μόνος τρόπος για να κερδίσουμε είναι να κάνουμε πράξη το σύνθημα “φοιτητές – εργατιά – μια φωνή και μια γροθιά”. Με τη μαζική παρουσία μας σήμερα όπως και σε όλα τα προηγούμενα συλλαλητήρια δίνουμε απάντηση σε αυτή την αντιδραστική κυβέρνηση και θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη.

Σάνφο Μοχαμαντί
φοιτητής ΠΑΔΑ

Απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο της Κεραμέως που διαλύει τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, βάζει φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών, χτυπά τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών κι οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Παιδείας. Φτάσαμε στη σημερινή απεργία μετά από ένα μπαράζ κινητοποιήσεων ακόμα και μέσα στην περίοδο της καραντίνας. Θα έπρεπε τα συνδικάτα να έχουν προχωρήσει σε απεργία διαρκείας. Να είναι όλα κλειστά με στόχο να μην περάσει το νομοσχέδιο. 

Αυτή την πρόταση είχαν οι Παρεμβάσεις και κατατέθηκε μέσω αρκετών ΕΛΜΕ στη συνέλευση των προέδρων το Σάββατο αλλά χωρίς να κερδίσει την πλειοψηφία. Παρ' όλα αυτά ακόμα και να ψηφιστεί την Τετάρτη στη Βουλή ξεκινάει η μάχη για να μην εφαρμοστεί στην πράξη. Αυτό σημαίνει από τώρα οργάνωση των κινητοποιήσεων και στη συνέχεια αλλά και το Σεπτέμβρη. Τόσο ενάντια στην εφαρμογή του πολυνομοσχεδίου, για λήψη όλων των μέτρων ασφαλείας στα σχολεία, αλλά και γιατί στις 30 Ιούνη χιλιάδες συνάδελφοί μας αναπληρωτές απολύονται παρότι οι ανάγκες είναι μεγάλες.

Ντίνα Γκαρανέ
ΑντίστασηΓ ΕΛΜΕ Αθήνας

Διαδηλώνουμε σήμερα ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που θα μας κάνει τη ζωή δύσκολη. Άνοιξαν τα σχολεία και στο δικό μου δεν έχουμε ούτε καν νερό. Τα περισσότερα παιδιά δεν πάνε καν στο σχολείο. Εγώ μια φορά πήγα. Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε στο δρόμο  μαζί με τους εκπαιδευτικούς για να σταματήσουμε αυτή την επίθεση και να κερδίσουμε την Παιδεία που μας αξίζει.

Βαγγέλης
μαθητής
Σε 48ωρη απεργία προχώρησαν την Τρίτη 9/6 και την Τετάρτη 10/6, οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικού σχολείου Νέα Γενιά Ζηρίδη. 

Η ΟΙΕΛΕ κήρυξε με ομόφωνη απόφασή της την απεργία μετά από αίτημα των εκπαιδευτικών λόγω “της μη καταβολής δεδουλευμένων για μεγάλο χρονικό διάστημα, της κατάστασης ανασφάλειας και απορρύθμισης που επικρατεί στο σχολείο, της επιθετικής και υβριστικής συμπεριφοράς διευθυντικού στελέχους του σχολείου κατά των εκπαιδευτικών που έχει καταδικάσει δημόσια και η ΟΙΕΛΕ”. Οι εκπαιδευτικοί της Νέας Γενιάς Ζηρίδη ήταν από τους εργαζόμενους που από τις πρώτες μέρες της καραντίνας είχαν κατέβει σε απεργία, κόντρα στις προσπάθειες της εργοδοσίας να εκμεταλλευτεί τις νέες ρυθμίσεις λόγω πανδημίας, για να κερδοφορήσει εις βάρος εκπαδευτικών και γονιών.

Χανιά 9/6