Περιβάλλον
Ρεύμα και Νερό δεν είναι για πούλημα

Η ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ στέκεται ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης να δώσει το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αττικής στους ιδιώτες. “Την αδιάλειπτη υδροδότηση της Πρωτεύουσας και του Λεκανοπεδίου Αττικής, την περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΕΥΔΑΠ για την νέα Σύμβαση, ανατρέπει αιφνιδιαστικά το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών”, τονίζει σε ανακοίνωσή της, λέγοντας ότι το Υπουργείο “ζητά να γίνουν συμβάσεις μέσω ΣΔΙΤ με έργο ‘Διαχείριση – Λειτουργία και συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) Αθήνας' και ανοίγει το δρόμο για την διαχείριση αποθεμάτων πόσιμου νερού σε ιδιώτες”.

Η ανακοίνωση συνεχίζει: “Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει στην αύξηση της τιμής του νερού, δημιουργεί επίσης μεγάλη επισφάλεια στην ομαλή υδροδότηση και θέτει σε αβεβαιότητα το εργασιακό μέλλον των συναδέλφων μας, που επί σειρά ετών εργάζονται και προσφέρουν για την αδιάλειπτη λειτουργία του υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας”. Η ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ καλεί ανάμεσα σε άλλα σε προετοιμασία για κινητοποιήσεις. Άμεσα μετά την ανάδειξη του σχεδίου αυτού με ανακοίνωση του Συλλόγου Μηχανικών ΕΥΔΑΠ, κυκλοφόρησε ψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, που έχει ήδη μαζέψει πάνω από 60.000 υπογραφές.

ΔΕΗ

Την ίδια στιγμή με πρόσχημα την “πράσινη μετάβαση”, ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται να κλιμακώσει τις επιθέσεις και στη ΔΕΗ. Σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild δήλωσε “κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερμανία. Συνεπώς, μέρος των χρημάτων [σ.σ: που θα πάρει η Ελλάδα μετά τις διαπραγματεύσεις από το πακέτο των 750 δις που προτείνει η Κομισιόν] θα διατεθεί για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης σε μια ολόκληρη περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και θα πρέπει πλέον οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουν”. Με απροκάλυπτη δηλαδή αναλγησία προειδοποιεί για την εργασιακή επισφάλεια ή και ανεργία που περιμένει χιλιάδες εργαζόμενους/ες. Και όχι για την προστασία του περιβάλλοντος, φυσικά. Όπως τόνισε στην ίδια συνέντευξη: “Θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες. Η RWE σύναψε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την εγκατάσταση ενός πολύ μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στη θέση όπου υπήρχε μια παλιά λιγνιτική μονάδα”.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Τόσο για να ανοίξουν το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση του νερού, όσο και για να προσελκύσουν τους επενδυτές των ΒΑΠΕ, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το εργατικό και περιβαλλοντικό κίνημα σε όλη την Ελλάδα. Από τους εργαζόμενους σε ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ, μέχρι τους κατοίκους των νησιών και των βουνών που απειλούνται, αλλά και όλη την εργατική τάξη που δεν είναι διατεθειμένη να δώσει γη και ύδωρ σε αυτούς που καταστρέφουν το περιβάλλον, οι αντιστάσεις χρειάζεται να συντονιστούν και έτσι μπορούν να σταματήσουν αυτά τα σχέδια.