Πρωτόγνωρη μαζικότητα είχε η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Ιούνη στην Τεχνόπολη στο Γκάζι ενόψει των εκλογών του ΣΕΗ στις 20-25 Ιούνη. Έδωσαν το παρών πολλοί από τους ηθοποιούς που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν και τώρα συσπειρώνονται και ξαναζωντανεύουν το σωματείο τους. Έγιναν εκατοντάδες νέες εγγραφές, καθώς και επανεγγραφές παλιότερων που είχαν αποχωρήσει από το σωματείο.
Η συνέλευση ξεκίνησε με αντιρατσιστικό ψήφισμα που κατήγγειλε τις δολοφονίες των μαύρων από την αστυνομία στις ΗΠΑ και που ψηφίστηκε ομόφωνα με θερμό χειροκρότημα. Αναφορά από πολλούς που πήραν το λόγο έγινε και στην ηθοποιό Ασπασία Παπαθανασίου, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή, γιατί πέρα από εμβληματική τραγωδός, υπήρξε μαχήτρια του ΕΛΑΣ στην Αντίσταση και στα Δεκεμβριανά, καθώς και αυτοεξόριστη την περίοδο της Χούντας.
Από την Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών (ΑΣΗ), παράταξη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στο ΣΕΗ, το λόγο πήραν οι Αλέξανδρος Μαρτζούκος, Βαγγέλης Χατζηνικολάου και Βασίλης Κουκαλάνι, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν, γιατί μπόρεσαν να εκφράσουν τη ζωντάνια και τη διάθεση του κινήματος των εργατών της Τέχνης. Η ΑΣΗ κατέθεσε τρία ψηφίσματα: Συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση για την Υγεία της Τρίτη 16 Ιούνη στις 9πμ στην πλατεία Μαβίλη. Ψήφισμα για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που πετιούνται στο δρόμο και συμμετοχή στο αντιρατσιστικό διήμερο στις 26 και 27 Ιούνη. Και τέλος πρόταση για νέα κινητοποίηση όλων των καλλιτεχνικών σωματείων στις 9 Ιούλη.
Δυστυχώς, στη διαδικασία μέχρι να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις των ηθοποιών από τις παρατάξεις, κυριάρχησαν για ώρες μονότονοι μονόλογοι του προεδρείου και γραφειοκρατικά ζητήματα που καθόλου ελκυστικά δεν ήταν για όλους τους νέους και παλιούς ηθοποιούς σε σχέση με τη μαχητική διάθεση και τη δυναμική που κυριαρχούσε στο δρόμο. Η συνέλευση έφτασε να ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της Κυριακής με την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής με τον πολύ κόσμο να χει φύγει και χωρίς να συζητηθούν τα ψηφίσματα που κατατέθηκαν.
«Έπρεπε να γίνει πιο γρήγορα η διαδικασία για να μπορούν να ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις πιο νωρίς», τόνισε στην ομιλία του στη συνέλευση και κερδίζοντας το χειροκρότημα ο Αλέξανδρος Μαρτζούκος. «Στηρίξαμε τον αγώνα των συναδέλφων για συλλογική σύμβαση, πληρωμένες πρόβες, αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, για επιδόματα την περίοδο της πανδημίας σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις -όποτε χρειάστηκε απέναντι στη στυγνή εργοδοσία. Στο ψηφοδέλτιό μας αυτή τη φορά συμμετέχουν πολλά νέα άτομα με όρεξη και φαντασία».
Νέα Μέλη
«Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σε μία εποχή που ο συνδικαλισμός κατασυκοφαντείται μεθοδευμένα από μια αντεργατική κυβέρνηση και τα καλοπληρωμένα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, το Σωματείο Ηθοποιών έχει σήμερα 500 νέα μέλη και τις επόμενες μέρες ακόμα παραπάνω», τόνισε ο Βαγγέλης Χατζηνικολάου. «Το σωματείο έχει μια ιστορία πάνω από 100 χρόνων και κατάφερε κατακτήσεις, αλλά τα τελευταία χρόνια γκρεμίστηκαν. Αξιοπρεπής Συλλογική Σύμβαση πρέπει να υπογραφεί σε όλα τα ΔΗΠΕΘΕ και σε όλο το ελεύθερο θέατρο. Αυτή θα μας καλύπτει απέναντι σε επιχειρηματίες άσχετους με το θέατρο, που δίνουν ψίχουλα σε ηθοποιούς που δουλεύουν 25 και 30 χρόνια. Να συσπειρωθούμε γύρω από το σωματείο μας, που είναι ένας ζωντανός πολιτικός οργανισμός, όχι μια γραφειοκρατία. Για να μπορούμε να παλέψουμε όλοι μαζί ενάντια στη βία της ανεργίας, στην κακή πληρωμή, στην ανασφάλιστη εργασία, στις πολλές διαφορετικές μορφές ελαστικής εργασίας. Ο Πολιτισμός είμαστε εμείς, οι εργάτες του Πολιτισμού και όχι οι εταιρίες που εν μια νυκτί χρηματοδοτήθηκαν από τις εξαγγελίες Μενδώνη».
«Είμαστε εμπνευσμένοι από το μεγάλο ρεύμα που έχει δημιουργηθεί στο χώρο των καλλιτεχνών. Είναι σημαντικό ότι αυτό το ρεύμα γίνεται κίνηση και στο σωματείο για να πάμε για πραγματικές και μακροπρόθεσμες διεκδικήσεις», είπε ο Βασίλης Κουκαλάνι. «Χρειάζεται συνέχεια και κορύφωση των κινητοποιήσεων που έχουν γίνει τις προηγούμενες εβδομάδες. Θα συνεχίσουμε μέχρι να κερδίσουμε επίδομα για όλους για όσο κρατάει αυτή η κρίση και χρηματοδότηση από το κράτος και τους δήμους σε παραγωγές για να βρίσκει ο κόσμος δουλειά. Η κυβέρνηση απαξιεί τον πολιτισμό σαν εμπορεύσιμο προϊόν με όρους ελεύθερης αγοράς.
Να γίνει νέα μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στις 9 Ιούλη και να σταματήσουν οι πρόβες και τα γυρίσματα για να συμμετέχουν όλοι. Χρειάζεται η σύνδεση με τους υπόλοιπους εργατικούς χώρους που έχουν βγει σε κινητοποιήσεις και μας συνδέουν κοινά αιτήματα, όπως οι νοσοκομειακοί, οι εκπαιδευτικοί, κ.α. Επίσης, είναι σημαντική η συμμετοχή μας στα άλλα κοινωνικά μέτωπα, που ειδικά οι παραστατικές τέχνες μπορούν να στηρίξουν, όπως το αντιρατσιστικό, την ώρα που η κυβέρνηση κάνει εξώσεις στους πρόσφυγες, πετώντας στο δρόμο οικογένειες με μωρά».