Επιτυχημένες ήταν οι εκδηλώσεις της καμπάνιας «Στηρίξτε τους εργάτες της Υγείας» την περασμένη εβδομάδα για την οργάνωση της πανυγειονομικής απεργίας στις 16 Ιούνη. Οι εκδηλώσεις έδειξαν το μαζικό και οργανωμένο κύμα συμπαράστασης προς τους υγειονομικούς που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε όλες τις γειτονιές. Για τους εργαζόμενους των νοσοκομείων που τις παρακόλουθησαν, αυτό ήταν σίγουρα πηγή έμπνευσης για τη συνέχεια.
Στη συζήτηση στο Περιστέρι στις 11/6 χαιρέτισαν η Ευγενία Αργυράκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια, ο Λευτέρης Σιδερής, ειδικός γραμματέας της Ένωσης Γονέων Περιστερίου και η Ματίνα Τριανταφύλλου από το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιστερίου. Όλες/οι δήλωσαν στο πλευρό των υγειονομικών, ανέδειξαν τα κοινά αιτήματα και αγώνες που δίνουν και τόνισαν ότι θα είναι παρόντες/ούσες στις 16 Ιούνη. Στο ακροατήριο βρισκόταν και εργαζόμενη από το ΚΑΤ που μένει στη γειτονιά.
Αντίστοιχα στη Νέα Ιωνία στις 12/6, την εκδήλωση παρακολούθησε εργαζόμενος από το ΓΟΝΚ που εργανώνει τη συμετοχή εργαζόμενων του νοσοκομείου στην απεργία. Στο τέλος της συζήτησης προμηθεύτηκε πολλά αυτοκόλλητα και υλικά. Οι ομιλίες του Μιχάλη Βερβέρη, διοικητικού στο Αγία Όλγα και του Δημήτρη Πολυχρονιάδη, μέλους του ΔΣ της ΔΟΕ με τις Παρεμβάσεις, είχαν δώσει έμπνευση σε όλους για τη δυνατότητα συντονισμού νοσοκομειακών-εκπαιδευτικών και όλων των εργαζόμενων ενάντια στις κυβερνητικές επιθέσεις.
«Όλα καλά τα λέτε. Η οργή μας είναι πιο δυνατή από τον κορονοϊό και θα τους τσακίσει», ήταν η τοποθέτηση μιας κατοίκου στο Νέο Κόσμο στις 11/6. Η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Γεννηματάς και ο Βασίλης Κουκαλάνι από την Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών είχαν παρουσιάσει την αντίσταση που ξεδιπλώνεται στους δυο κλάδους και είχαν καλέσει σε κλιμάκωση των αγώνων.
«Έχω ελπίδα και πραγματικά πιστεύω ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε, γι' αυτό πρέπει όλες και όλοι να είμαστε στο δρόμο στις 16/6», κατέληξε η Ευαγγελία Σιούστα, επικουρική στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης που παρακολούθησε την εκδήλωση στην ΕΔΟΘ στις 10/6. Η ίδια ενημέρωσε για την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανανεώσει τις συμβάσεις δεκάδων επικουρικών εργαζόμενων στο Ιπποκράτειο παρά μόνο για τέσσερις μήνες, και τόνισε την ανάγκη να σπάσει το καθεστώς ανακύκλωσης εργασίας που επιβάλουν στα νοσοκομεία (την επόμενη μέρα, οι εργαζόμενοι/ες του Ιπποκράτειου προχώρησαν σε απεργιακή συγκέντρωση και πορεία με αίτημα την ανανέωση όλων των συμβάσεων).
Ακολούθησε η Μαρία Καμνορόκα, συμβασιούχος ΟΑΕΔ στο ΚΥ Ευόσμου, που θύμισε ότι μόνο με αγώνες κατάφεραν οι εργαζόμενοι να μείνουν στη δουλειά. Τη συζήτηση είχαν ανοίξει ο Γιάννης Κούτρας, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο Ιπποκράτειο και αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ, η Κατερίνα Αβραμίδου, εργαζόμενη στο ΨΝΘ και ο Νίκος Χατζάρας, εργαζόμενος στο Βοήθεια στο Σπίτι.
Εργαζόμενοι/ες από τον Άγιο Σάββα, το Τζάνειο και την ιδιωτική Υγεία, αγωνιστές/στριες από την πρωτοβουλία “Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή” και κόσμος της γειτονιάς παρακολούθησε την εκδήλωση στον Πειραιά στις 10/6. Η Θένια Ασλανίδη από το νοσοκομείο Ερυθρός και η Δήμητρα Βήνη από το νοσοκομείο της Νίκαιας ανέδειξαν στις εισηγήσεις τους τη μάχη που έδωσαν οι υγειονομικοί ενάντια στην πανδημία και τόνισαν πόσο σημαντική είναι η καμπάνια «Στηρίξτε τους εργάτες της Υγείας» που απλώνει τη μάχη για δημόσια και δωρεάν Υγεία στην κοινωνία. Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν καταρρίφτηκαν τα ψέματα της κυβέρνησης ότι ενδιαφέρεται για την υγεία των πολιτών, καθώς μέσα στην καραντίνα άρχισαν οι εργασίες της COSCO στην περιοχή μολύνοντας τον αέρα και το περιβάλλον. Έτσι οι μάχες συνδέθηκαν και στον Πειραιά με τον πιο άμεσο τρόπο.
Συμπαράσταση
Το μεγάλο κίνημα συμπαράστασης στους υγειονομικούς ανέδειξε και η εκδήλωση στη Νίκαια στις 11/6 με τη συμμετοχή εργαζόμενων από το νοσοκομείο Νίκαιας και την ιδιωτική Υγεία, συνταξιούχων, μελών της Πακιστανικής Κοινότητας, συνδικαλιστών από τη ΔΕΗ και άλλους χώρους. Τη συζήτηση άνοιξαν η Φιλιώ Φραγκάκου, εργαζόμενη στον Άγιο Σάββα, η Κατερίνα Θωίδου, συμβασιούχος στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και ο Γιάννης Λειβαδάρος, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο Δήμο Κερατσινίου. Ανάμεσα σε αυτούς που πήραν το λόγο στη συνέχεια ήταν και ο Νίκος Χάιδος, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο Κρατικό Νίκαιας.
Σε όλες τις εκδηλώσεις, στα πάνελ συμμετείχαν δίπλα στους υγειονομικούς, εργαζόμενοι/ες σε μια σειρά χώρους και κλάδους. Στο Ελληνικό (12/6) συμμετείχε ο Στέλιος Γιαννούλης αναπληρωτής δάσκαλος και μέλος του ΔΣ ΣΕΠΕ Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Στου Ζωγράφου (11/6) ο Τάσος Αναστασιάδης από το Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης. Στην Καλλιθέα (11/6) ο Κώστας Πίττας, γραμματέας της Ομοσπονδίας ΥΠΑΝ. Στο Παγκράτι (10/6) ο Βαγγέλης Χατζηνικολάου από την Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών. Στους Αμπελόκηπους (10/6) ο Βασίλης Μυρσινιάς, εργαζόμενος στον επισιτισμό. Στα Βριλήσσια (11/6) ο Ορέστης Ηλίας από την δημοτική παράταξη Αντίσταση και Ανατροπή δίπλα στον Δημήτρη Περίχαρο, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζόμενων στο Αμαλία Φλέμινγκ. Στην Κυψέλη (12/6) ο Μπάμπης Κόκλας, πρόεδρος της Γ' ΕΛΜΕ. Στα Πετράλωνα (10/6), ο Αντώνης Σκαρπέλης, ειδικός γραμματέας της Ένωσης Γονέων 3ου Διαμερίσματος Αθήνας.
Δείγμα της συμπαράστασης είναι και οι ανακοινώσεις από πολλά σωματεία και συλλογικότητες. Στα ψηφίσματα του ΠΣΕΦΑ και του ΣΕΛΜΑ, προστέθηκαν αυτά της ΠΟΣΠΕΡΤ, του Συνδικάτου Μετάλλου Φιώτιδας και των εργατών της ΛΑΡΚΟ, καθώς και των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας.
• Διαβάστε περισσότερα:
Support Health Workers - Εκδηλώσεις