Πολιτισμός
Moυσική αλληλεγγύης στην εξέγερση

3 Ιούνη αντί για 5 κυκλοφόρησε τελικά ο 4ος δίσκος των Run The Jewels, το hip hop ντουέτο των Killer Mike και EL-P. Τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια αποτελούν ένα πολιτιστικό φαινόμενο υψηλών ποιοτικών, τεχνοτροπικών και κοινωνικών δεδομένων. Ένα σύγχρονο συγκρότημα που παράγει δίσκους, τον έναν μετά τον άλλο, ταυτόχρονα πολιτικούς και πάρτυ, σοβαρούς και αστείους, που χαρακτηρίζονται ως αριστουργήματα. Η νέα προσθήκη ήρθε σίγουρα στην καλύτερη στιγμή: εξέγερση στην καρδιά του καπιταλισμού, κορονοϊός και ταυτόχρονα πολυεπίπεδη κρίση του συστήματος και της μουσικής βιομηχανίας. 

Ο δίσκος είναι ελεύθερος για κατέβασμα στο site των Run The Jewels με την παρότρυνση του συγκροτήματος για οικονομική ενίσχυση του Mass Defense Comitee, της επιτροπής νομικής υποστήριξης των συλληφθέντων στην εξέγερση που εξελίσσεται στις ΗΠΑ.

Τόσο στιχουργικά όσο και συνθετικά βασίζεται στη γνώριμη συνταγή των προηγούμενων 3 δίσκων με ανανεωμένες όμως φόρμες. Από τη μια είναι συνταρακτικό πόσο βοηθητικό για έναν ολόκληρο κόσμο σε οργή είναι να ακούει “This is for the never heard, never even got a motherfuckin' word” και από την άλλη τόσο ειλικρινές “Look at all these slave masters (Ayy) posin' on yo' dollar (Get it? Yeah)” εξηγώντας ότι οι φιγούρες στα χαρτονομίσματα του δολαρίου είναι ανθρώπων που ήταν ιδιοκτήτες δούλων. Οι αστείοι στίχοι εναλλάσσονται με ενίοτε βαθιές φιλοσοφικές ατάκες που γρήγορα προσγειώνονται ξανά σε αντιμοναρχικά ή αντιμιλιταριστικά συνθήματα.  

H παραγωγή και σε αυτό το δίσκο ανήκει στον EL-P (με συμπαραγωγούς επι σειρά ετών φίλους του) και θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι η καλύτερη της καριέρας του, αλλά κανείς δε μπορεί να πει αν αυτό το σημείο έχει περάσει, το ζούμε ή θα έρθει. Σε αυτή την εκδοχή της πάντως είναι ένα χαρμάνι φουτουριστικών συνθέσεων και πλήρως ανανεωμένων κλασσικών δειγμάτων (από Gang of Four μέχρι Gangstarr) που αποδίδει ένα δίσκο που ακούγεται αδιάκοπα. Στο δίσκο συμμετέχουν ο Zack De la Rocha των Rage Against The Machine, o Pharell Williams, η Gangsta Boo, o 2Chainz, η θρυλική Mavis Staples, ο Dj Premier και ο Greg Nice ενώ περάσματα κάνουν και άλλοι/ες. 

Οι Run The Jewels ξεκίνησαν από μια σχεδόν αστεία αιτία και, κατέληξαν να κάνουν το χιπ χοπ του μέλλοντος. Τώρα κάνουν και του παρόντος, αυτού που έχει βάλει φωτιά στην Αμερική: μια μοναδική στιγμή που το film και το soundtrack τη ιστορίας γράφονται ταυτόχρονα. 

Μην αμελήσετε να ακούσετε αυτό το δίσκο. 

Renegade Instruments