Με μεγάλη επιτυχία έγινε στις 20/6 η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Παπαδάκη “Το 'άλλο άκρο' στο εδώλιο: Δικαιοσύνη ή ατιμωρησία ξανά;”, που είναι η αγόρευσή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Αγωνίστριες και αγωνιστές από όλο το φάσμα της αριστεράς και του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος παρακολούθησαν την παρουσίαση που έγινε στο θεατράκι στα Λιπάσματα.
Τη συζήτηση άνοιξε ο Χρήστος Βρεττάκος, δήμαρχος Κερατσινίου, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: “Στο πρόσωπο του Κ. Παπαδάκη διακρίνει κανείς έναν άνθρωπο μαχόμενο και αριστερό, με τον οποίο μπορεί να διαφωνήσει αλλά πάντα νιώθει ότι βρίσκεται στον ίδιο δρόμο. Κάθε λέξη και σελίδα του αποτελούν το αποτέλεσμα μιας βαθιάς κατανόησης του φασιστικού φαινομένου στη χώρα μας. Η ιστορική αναδρομή στα χτυπήματα της Χρυσής Αυγής μάς υπενθυμίζει την πορεία μίσους και βαρβαρότητας που διέγραψε αυτή η οργάνωση με τις πλάτες ολόκληρου του συστήματος. Δείχνει ότι η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε κοινοβουλευτική δύναμη δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
Το ξέσπασμα των αντιφασιστικών διαδηλώσεων που ακολούθησε τη δολοφονία του Παύλου σε όλη τη χώρα, και κυρίως εδώ, υποχρέωσε την τότε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και τους μηχανισμούς της δικαστικής εξουσίας να προχωρήσουν επιτέλους την ποινική δίωξη της νεοναζιστικής οργάνωσης. Είναι ώρα του δικαστηρίου να επικυρώσει το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας μάχης που ήταν δύσκολη αλλά δόθηκε και κερδήθηκε στην κοινωνία. Η δύναμη του λόγου απέναντι στη βία, η αφιέρωση στον επίλογο του βιβλίου στον δικηγόρο Χανς Λίττεν που τα έβαλε με τον ίδιο τον Χίτλερ, καθώς και στους δικηγόρους σε όλο τον κόσμο που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα μας υπενθυμίζει ότι σε σκοτεινούς καιρούς υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να ανοίξουν δρόμους για ένα καλύτερο αύριο”.
“Σπάνιο ντοκουμέντο”
Στη συνέχεια, ο Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας του “Ζ”, υπογράμμισε: “Το βιβλίο αυτό είναι ένα σπάνιο ντοκουμέντο. Θα αποτελέσει προανάκρουσμα αυτού που θα είναι τελικά η απόφαση. Ξεκινώντας το δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου γιατί, ενώ έχει όλα τα στοιχεία πολύ συμπυκνωμένα της νομικής επιστήμης, δεν διαβαζόταν σαν βιβλίο αγόρευσης, έχει κάτι το μαγικό, τον τρόπο γραφής. Σαν να διαβάζω Σιμενόν, ή σαν να διαβάζω Γιάννη Μαρή που εισήγαγε το αστυνομικό μυθιστόρημα. Αγγίζει την υψηλή λογοτεχνία χωρίς να είναι λογοτεχνία.
Το βιβλίο αφορά τους αιγύπτιους ψαράδες που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα βάσει συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου του 1984 χάρη στην οποία ψάρευαν στα δικά μας χωρικά ύδατα. Μερικοί εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, άνοιξαν και μαγαζιά κλπ. Αυτούς τους ανθρώπους επιχείρησε η Χρυσή Αυγή να δολοφονήσει. Το βιβλίο αυτό θα αξιοποιηθεί πάρα πολύ στο μέλλον από τους ιστορικούς. Σας το συστήνω σαν μυθιστοριογράφος, όχι σαν ειδικός. Θέλω να τον ευχαριστήσω για αυτό το βιβλίο που μας χάρισε και μακάρι να υπάρξουν και άλλα τέτοια ντοκουμέντα”.
Ο Θανάσης Διαβολάκης, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά με την “Ανταρσία στο Λιμάνι”, σημείωσε: “Παίρνοντας τον λόγο μετά τον συγγραφέα του 'Ζ', θεωρώ ότι είναι χρέος των νεότερων γενιών να γράψουν το 'Ρ', το βιβλίο για τον Killah-P, τιμή στον Παύλο Φύσσα που άλλαξε με τη θυσία του τη διαδρομή του αντιφασιστικού κινήματος και έπαιξε ρόλο στο να είναι οι νεοναζί σήμερα στο εδώλιο και να δικάζονται.
Παρακολουθώντας τη δίκη, συμμετέχοντας και ο ίδιος ως μάρτυρας κατηγορίας, συζητώντας με τους συναγωνιστές δικηγόρους έχω την αίσθηση ότι η δίκη της νεοναζιστικής συμμορίας δεν ήταν δίκαιη για διάφορους λόγους που θα βρούμε απόλυτα τεκμηριωμένους στο βιβλίο του Κώστα, με αποκορύφωμα την εισαγγελική πρόταση. Αμέσως μετά έγινε μια μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας και έχει ξεκινήσει καμπάνια ψηφισμάτων για την παραδειγματική και δίκαιη καταδίκη των νεοναζί εγκληματιών. Νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρχει πολιτιστικός ή αθλητικός σύλλογος, εργατικό σωματείο, δήμος, συλλογικότητα που να μη βγάλει ένα τέτοιο ψήφισμα. Έχουν ήδη συγκεντρωθεί εκατοντάδες και αυτό πρέπει να συνεχιστεί.
Ο ρατσισμός ήταν η κερκόπορτα για να περάσει το φασιστικό δηλητήριο σε αρκετούς ανθρώπους. Σας καλώ όλες και όλους στην αντιρατσιστική διαδήλωση διαμαρτυρίας της 26/6. Ο δικός μας δρόμος, του αγώνα, είναι αυτός που μπορεί όχι μόνο να καταδικάσει τη νεοναζιστική συμμορία αλλά και να βάλει τέρμα στη φασιστική απειλή”.
“Ο Κώστας Παπαδάκης μπόρεσε να δείξει όχι μόνο ότι η δίωξη σε βάρος της Χρυσής Αυγής δεν είναι πολιτική αλλά αντιθέτως ότι ήταν εξόχως ευνοϊκή”, επισήμανε η Χρύσα Παπαδοπούλου, συνήγορος πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα. “Στο δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου ο συγγραφέας παραθέτει 18 επιθέσεις από το 1992 μέχρι το 2008. Παραθέτει 59 περιστατικά βίας και επιθέσεις από το 2008 μέχρι τον Ιούνιο του 2012, πριν δηλαδή φτάσουμε στις τρεις βασικές υποθέσεις του κατηγορητηρίου. Δεν περιορίζεται απλά στην καταγραφή των περιστατικών αλλά αναλύονται οι πολιτικές και ιστορικές συνθήκες κάθε εποχής και αποκαλύπτεται ο τρόπος που έδρασε η Χρυσή Αυγή κυρίως στο πεδίο του ρατσιστικού εγκλήματος στο κέντρο της Αθήνας από το 2008 και μετά. Αναδεικνύονται οι σοβαρές ευθύνες της ελληνικής πολιτείας, της αστυνομίας και της δικαιοσύνης στην αντιμετώπιση του ρατσιστικού εγκλήματος, που βοήθησαν στην γιγάντωση της Χρυσής Αυγής με αποτέλεσμα την είσοδό της στο κοινοβούλιο το 2012.
Στον επίλογο της αγόρευσης παρέθεσε αυτούσια τα πρακτικά από την εξέταση ως μάρτυρα του Αδόλφου Χίτλερ το 1931 στη δίκη των τεσσάρων μελών του Sturm 31 στο Βερολίνο. Η ομοιότητα των απαντήσεων και των ψευδών ισχυρισμών του Χίτλερ όσον αφορά τα τάγματα εφόδου, τον τρόπο δράσης τους, την πίστη δήθεν του κόμματος στη νομιμότητα, τη διαγραφή δήθεν των μελών, τα συνθήματα, τη βία, με τις απαντήσεις του Μιχαλολιάκου είναι συγκλονιστική και καθόλου τυχαία. Ξέρουμε ότι η αλήθεια των συνηγόρων των θυμάτων είναι η αλήθεια και αυτήν καταθέτουμε ως παρακαταθήκη για μέλλον”, έκλεισε.
“Θα μείνουν στην ιστορία”
Στον χαιρετισμό της η Μάγδα Φύσσα, ανάμεσα σε άλλα περιέγραψε: “Την πρώτη μέρα στο δικαστήριο βλέπουμε από κοντά αυτό το μόρφωμα που λέγεται Χρυσή Αυγή. Είδαμε ξανά το πρόσωπό του γιατί μάθαμε ότι έχουν ήδη κάνει δυο εγκληματικές πράξεις ακόμα, έχουν ξυλοκοπήσει δυο μάρτυρες. Έτσι ξεκίνησε το δικαστήριο, ένα δικαστήριο πολύ μεγάλο για την εγκληματική Χρυσή Αυγή. Σιγά σιγά αρχίζουμε να γνωριζόμαστε όλοι και με τον καιρό φτάσαμε να είμαστε όλοι μια οικογένεια. Δεν ξεχωρίζαμε αν είναι του ΠΑΜΕ, των αλιεργατών, δικοί μας. Έχουν περάσει 5 χρόνια και ακόμα δεν έχουμε δει απόφαση. Δεν χάνουμε το κουράγιο μας, θα έρθει κάποια στιγμή. Περάσαμε από τραγικές και απίστευτες στιγμές στη δίκη -και αντέξαμε. Οι αγορεύσεις προσωπικά πιστεύω πρέπει να μείνουν στην ιστορία, πρέπει να γίνουν όλες βιβλία. Σας θέλω όλους εκεί στην απόφαση. Με μεγάλο αγώνα φτάσαμε μέχρι εδώ”.
Ο Κώστας Παπαδάκης πρόσθεσε: “Στην έκδοση του βιβλίου δεν με οδήγησε συγγραφικός οίστρος αλλά η ανάγκη αυτά που ακούστηκαν μέσα στην αίθουσα να ακουστούν και έξω στην κοινωνία. Είναι μια παρέμβαση στη δρώσα ιστορία κι όχι ένα μουσειακό έκθεμα. Δεν είμαστε παρατηρητές της ιστορίας αλλά υποκείμενά της. Οι αγορεύσεις μας αποτελούν απαίτηση, καταγγελία. Γιατί είμαστε η φωνή του αντιφασιστικού κινήματος μέσα σε αυτό το ποινικό δικαστήριο. Είναι πράγματι μια συλλογική προσπάθεια όλων των συνηγόρων πολιτικής αγωγής που έχουν κατακτήσει ένα πολύ υψηλό επίπεδο ενότητας και συνεργασίας στα πέντε χρόνια της δίκης. Γι’ αυτό και δεν ξεχωρίζω τη δική μου αγόρευση από όλες τις άλλες, πράγματι όλες πρέπει να γίνουν βιβλία. Ευχαριστώ όλους τους συνηγόρους που βρίσκονται σήμερα εδώ, όπως και τον Δημήτρη Ζώτο, την Ευγενία Κουνιάκη και τη Μαριάνθη Γκαβαϊσέ για όλη τη βοήθεια στην πολιτική αγωγή.
Δεν πρόκειται ο φασισμός να νικηθεί μόνο με μια δικαστική απόφαση. Η επιβολή όμως στη δικαστική εξουσία να αποδοκιμάσει τη ναζιστική εγκληματική βία είναι πάρα πολύ σημαντική. Το νήμα της ιστορίας που συνδέει σήμερα το 'Ζ' του Β. Βασιλικού για τη δολοφονία Λαμπράκη με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τις εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής, μας καλεί στο καθήκον να βγούμε στο δρόμο για να γράψουμε την ιστορία σωστά. Αυτό υπηρετεί το βιβλίο και η σημερινή εκδήλωση, πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν. Θέλω να σας καλέσω να είμαστε μαζί στον αγώνα μέσα και έξω στο δικαστήριο”.
Στη συνέχεια χαιρέτισαν η Ν. Κασιμάτη, βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Τουλγαρίδης, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με την “Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική”, ο Α. Καλούσης, υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου με το “Εκτός Πλαισίου”, η Κ. Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη με την “Ανταρσία στην Κοκκινιά” και μέλος του Συντονιστικού της ΚΕΕΡΦΑ, ο Λ. Κοντουδάκης, αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας Λαμπράκη, ο Δ. Ζώτος, συνήγορος πολιτικής αγωγής του αντιφασιστικού κινήματος και ο Δ. Παρασκευόπουλος, δικηγόρος. Κοινός τόπος των ομιλητών και ομιλητριών ήταν ότι οι αγώνες μας ήταν που έφεραν τη Χρυσή Αυγή εκεί που είναι σήμερα.