Εργατικό κίνημα
ΟΣΕ: Συγκέντρωση εργαζόμενων 25/6

25/6, Απεργιακή συγκέντρωση της ΠΟΣ στα γραφεία του ΟΣΕ. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΣΕ στην Καρόλου και στάση εργασίας 12μες-4μμ πραγματοποίησαν  εργαζόμενοι και σωματεία της ΠΟΣ(Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών) την Πέμπτη 25/6. Διεκδικούν προσλήψεις και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ενώ δίνουν τη μάχη ενάντια στις απολύσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί στη διάλυση του ΟΣΕ και στην πλήρη ιδιωτικοποίησή του. Στη συγκέντρωση καταγγέλθηκε επίσης η ενέργεια της διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να ζητήσει από τους εργαζόμενους των μηχανεργοστασίων να ενημερώσουν αν θα απεργήσουν, με σκοπό την τρομοκράτησή τους.  

“Στη συνάντηση της ΠΟΣ με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή, μόνο που δε μας διώξανε με τις κλωτσιές”, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Δημήτρης Σταματελόπουλος, αντιπρόεδρος του σωματείου Πελοποννήσου. “Δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, ενώ το ήδη υπάρχον είναι πολύ γερασμένο. Είπε ότι τα επόμενα 5 χρόνια θα προσληφθούν το πολύ 200 άτομα, ενώ οι ανάγκες ήδη είναι για 500 άτομα. Δεν φτάνει το προσωπικό να επανδρώσει σταθμούς και να ρυθμίσει την κυκλοφορία. Εδώ και ένα χρόνο έχουν απολυθεί πάνω από 100 άτομα από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που είναι ιδιωτική εταιρία, γιατί έληξαν οι συμβάσεις τους, αλλά παλεύουμε για να τους πάρουν πίσω. Επίσης, ο Υπουργός είπε καθαρά ότι θέλει να τα δώσει όλα σε ΣΔΙΤ. Το δίκτυο είναι σε άθλια κατάσταση, δεν έχουμε εργαλεία και μηχανήματα για συντήρηση που κανονικά θα έπρεπε να γίνεται τακτικά. Θέλουν να το διαλύσουν για να πούμε στο τέλος ότι είναι καλό που θα έρθουν ιδιώτες”. 

Και μόνο το κάλεσμα για στάση εργασίας έβαλε την πίεση στις διοικήσεις της ΣΤΑΣΥ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να ζητήσουν διαπραγμάτευση με τα σωματεία για τα αιτήματά τους, τις συλλογικές συμβάσεις, κτλ. με προϋπόθεση την αναστολή των κινητοποιήσεων. Ήταν λάθος η αντιμετώπιση των σωματείων της ΣΤΑΣΥ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να δεχθούν αυτόν τον όρο και να μείνουν εκτός της στάσης εργασίας. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η απεργία είναι το δυνατότερο  χαρτί των εργαζόμενων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες.