Καταστολή
Καταστολή: Πάντα ήθελαν - ποτέ δεν μπόρεσαν

Διαδήλωση στην Αθήνα μετά τη δολοφονία του Ν. Τεμπονέρα

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου και το κύμα των εργατικών και νεολαιίστικων αγώνων της μεταπολίτευσης γκρέμισαν τις «κόκκινες ζώνες» και τις απαγορεύσεις συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων. Αυτοί οι αγώνες έκαναν πραγματικό το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι» που υποτίθεται ότι κατοχυρώνει το Σύνταγμα. Η άρχουσα τάξη ποτέ δεν χώνεψε αυτή την κατάκτηση. Από τότε, κάθε φορά που οι κυβερνήσεις βρίσκονταν στα δύσκολα το έβαζαν στο στόχαστρο με απαγορεύσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις. 

Η κυβέρνηση του πατέρα Μητσοτάκη έκανε μια τέτοια κίνηση την άνοιξη του 1991. Ήταν χρονιά απεργιών, φοιτητικών και μαθητικών καταλήψεων (ο καθηγητής Ν. Τεμπονέρας είχε δολοφονηθεί τον Γενάρη από τους τραμπούκους της Δεξιάς στην Πάτρα). Ο «οδοστρωτήρας» του νεοφιλελευθερισμού έμπαινε σε κρίση. Κι η κυβέρνηση του Μητσοτάκη με τις διατάξεις του ΠΔ 141 έδινε το ελεύθερο στην αστυνομία να απαγορεύει «προληπτικά» τις «συναθροίσεις… αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής». Και έδινε το δικαίωμα στους αστυνομικούς διευθυντές να περιορίζουν «σε μέρος του οδοστρώματος… μικρού μεγέθους συναθροίσεις». Το 1992-93 τα «οδοστρώματα» ήταν γεμάτα από μικρά και μεγάλα ποτάμια απεργών και διαδηλωτών που γκρέμισαν τον Μητσοτάκη. 

Σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα ο Δένδιας, τότε υπουργός δημόσιας τάξης της τρικομματικής μνημονιακής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, πέρασε ένα άλλο Προεδρικό Διάταγμα που χτυπούσε το δικαίωμα στις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις συνοδεύοντάς το με μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία για τις εκατοντάδες «μικρές» συγκεντρώσεις που υποτίθεται ταλαιπωρούσαν το κέντρο της Αθήνας. 

Το ΠΔ του Δένδια δημοσιεύτηκε στις αρχές Ιούνη του 2013. Και έμεινε κι αυτό, ουσιαστικά στα χαρτιά. Λίγες μέρες αργότερα ξεκινούσε η κατάληψη του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ ενάντια στο «μαύρο» που έριξε η κυβέρνηση Σαμαρά. Οι δρόμοι γέμισαν, ο Σαμαράς έχασε το ένα δεκανίκι της κυβέρνησής του και τα επόμενα δυο χρόνια οι «μικρές» και «μεγάλες» διαδηλώσεις συνέχισαν να γεμίζουν τα «οδοστρώματα». Αυτό το μεγάλο κίνημα γκρέμισε την κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων. 

Το εργατικό κίνημα σήμερα έχει την εμπειρία από όλες αυτές τις μάχες και τη δύναμη να γκρεμίσει την κυβέρνηση της ΝΔ και τις απαγορεύσεις της.